Japonský premiér Fumio Kišida s indickým ministrom zahraničných vecí Subrahmanyamom Jaishankarom (zľava), japonskou ministerkou zahraničných vecí Yoko Kamikawovou, austrálskou ministerkou zahraničných vecí Penny Wongovou a americkým štátnym tajomníkom Antony Blinkenom. FOTO: Reuters
StoryEditor

Aliancia štyroch krajín kritizovala nebezpečné akcie v Juhočínskom mori

29.07.2024, 08:25
29.07.2024, 12:27
Autor:
ČTKČTK

Čínske plavidlá sa v posledných mesiacoch opakovane stretli s filipínskymi loďami v okolí sporného ostrovčeka Second Thomas Shoal, ktorý je súčasťou Spratlyho ostrovov, ktoré si nárokujú Filipíny aj Čína.

Ministri zahraničných vecí Austrálie, Indie, Japonska a Spojených štátov po dnešnom rokovaní v Tokiu vyjadrili vážne znepokojenie pre zastrašujúce a nebezpečné manévre v Juhočínskom mori a zaviazali sa posilniť námornú bezpečnosť v regióne. Informovala o tom agentúra Reuters.

Krajiny, ktoré sú spojené v aliancii QUAD, v spoločnom vyhlásení nemenovali konkrétne Čínu; Peking je však v posledných mesiacoch opakovaným terčom kritiky za kroky, ktoré podľa jeho oponentov vyhrocujú situáciu v oblasti Juhočínskeho mora.

Čína v reakcii na vyhlásenie QUAD uviedla, že "krajiny QUAD umelo vytvárajú napätie, podnecujú konfrontáciu a bránia rozvoju ďalších krajín".

Podobná kritika Číny zaznela okrem iného počas nedeľňajšieho bezpečnostného rokovania medzi Japonskom a USA.

Bezpečnostné rozhovory viedli v japonskej metropole americkí ministri obrany a zahraničia Lloyd Austin a Antony Blinken so svojimi japonskými náprotivkami Minoruom Kiharou a Jóko Kamikawaovou, a Čínu počas nich označili za "najväčšiu strategickú výzvu", ktorej región čelí.

image

USA a Japonsko rokovali o obrannej spolupráci a upozornili na kroky Číny a Ruska, ktoré ostro kritizujú

Čínske ministerstvo zahraničia dnes v reakcii na vyhlásenia japonských a amerických predstaviteľov uviedlo, že v námorných otázkach Čínu "falošne obviňujú a ukazujú prstom" na bežný vojenský rozvoj a obrannú politiku.

"Sme vážne znepokojení situáciou vo Východočínskom a Juhočínskom mori a znovu opakujeme svoj dôrazný nesúhlas s akýmikoľvek jednostrannými krokmi, ktoré sa usilujú o zmenu status quo silou alebo nátlakom," uviedli ministri QUAD vo vyhlásení.

Vyjadrili tiež vážne znepokojenie nad nátlakovými a zastrašovacími manévrami v Juhočínskom mori vrátane nebezpečného využívania plavidiel pobrežnej stráže a námornej domobrany.

Čínske plavidlá sa v posledných mesiacoch opakovane stretli s filipínskymi loďami v okolí sporného ostrovčeka Second Thomas Shoal, ktorý je súčasťou Spratlyho ostrovov, ktoré si nárokujú Filipíny aj Čína, a to napriek tomu, že obe krajiny dosiahli dohodu, ktorá má za cieľ zmierniť napätie.

01 - Modified: 2024-09-20 21:53:35 - Feat.: - Title: Americká admirálka Franchettiová sa podrobila liečbe rakoviny prsníka 02 - Modified: 2024-09-20 22:09:17 - Feat.: - Title: Prví Američania odovzdali hlasy v prezidentských voľbách pred riadnym termínom 03 - Modified: 2024-09-20 20:59:28 - Feat.: - Title: Akcie v USA uzavreli zmiešane, dolár posilnil 04 - Modified: 2024-09-20 19:25:36 - Feat.: - Title: USA chystajú najväčší balík zbrojnej pomoci pre Ukrajinu za posledné mesiace 05 - Modified: 2024-09-20 19:18:05 - Feat.: - Title: Američana Bentleyho, ktorý zmizol na Ukrajine, podľa Moskvy umučili ruskí vojaci
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
21. september 2024 05:00