Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Izrael zaútočil na juh Libanonu, Bejrút hlási dve obete a troch zranených

29.07.2024, 08:51
29.07.2024, 13:32
Autor:
ČTKČTK

Ide o prvý smrtiaci útok Izraela na Libanon od soboty, keď libanonské militantné hnutie Hizballáh podľa Izraela podniklo raketový útok na Izraelom okupované Golanské výšiny.

Dvaja ľudia dnes zahynuli a traja ďalší vrátane jedného dieťaťa utrpeli zranenia pri útoku izraelského dronu pri meste Šakra v južnom Libanone. S odvolaním sa na zdroje libanonskej civilnej obrany o tom informovala agentúra Reuters.

Záchranné služby nespresnili, či boli zabití bojovníci alebo civilisti. Išlo zrejme o prvý smrtiaci izraelský úder na Libanon od sobotňajšieho raketového útoku, ktorý podľa Izraela vykonalo libanonské šiitské hnutie Hizballáh a pri ktorom na Izraelom okupovaných Golanských výšinách zahynulo 12 detí a mladistvých.

Podľa informácií serveru The Times of Israel (ToI) ležia na jednotke intenzívnej starostlivosti dve z detí, ktoré boli pri sobotňajšom útoku zranené, sú pod sedatívami a pripojené k ventilátorom. Stav ďalšieho dieťaťa je stredne vážny. Všetky tieto deti podľa ToI utrpeli poranenia brucha, hrude a majú zlomeniny.

Ďalších najmenej päť detí má ľahšie zranenia od šrapnelov. Ľahko zranená bola tiež asi 50-ročná žena. Hizballáh poprel, že by sa na tomto útoku podieľal.

image

Pre obavy z eskalácie napätia s Izraelom obmedzili leteckú dopravu v Bejrúte

Izraelská armáda sa doteraz k najnovšiemu úderu v Libanone nevyjadrila. Dva nemenované izraelské zdroje agentúre Reuters dnes povedali, že Izrael chce Hizballáhu "ublížiť", ale nechce celý región vtiahnuť do vojny.

Ďalšie dva nemenované zdroje uviedli, že sa Izrael pripravuje na možné niekoľkodňové boje. Jeden zo zdrojov pôsobí na rezorte obrany. "Odhaduje sa, že reakcia nepovedie k otvorenej vojne," uviedol diplomatický zdroj. "To by v tejto chvíli nebolo v našom záujme," dodal.

V nedeľu večer sa izraelský bezpečnostný kabinet zhodol na tom, že premiér Benjamin Netanjahu a minister obrany Joav Galant majú rozhodnúť o rozsahu a načasovaní reakcie na sobotňajší útok.

Viaceré aerolínie pre napätú situáciu zrušili alebo odložili lety do Bejrútu. Spoločnosť Air France dnes oznámila, že vzhľadom na bezpečnostnú situáciu v Libanone ruší dnešné a utorkové lety z Paríža do Bejrútu.

Lety do Bejrútu a z Bejrútu do 5. augusta pozastavuje tiež Lufthansa, Swiss a Eurowings. Lety do libanonskej metropoly podľa Reuters dnes zrejme zrušili tiež niektoré turecké, grécke a etiópske aerolínie.

01 - Modified: 2024-09-18 16:55:45 - Feat.: - Title: Pagery použité v Libanone pri hromadných výbuchoch nikdy neboli v Maďarsku, tvrdí Orbánova vláda 02 - Modified: 2024-09-18 15:11:46 - Feat.: - Title: Fínsky prezident obhajuje kúpu zbraní od Izraela i neuznanie palestínskeho štátu. Je to otázka času, tvrdí 03 - Modified: 2024-09-18 15:05:42 - Feat.: - Title: Libanonom otriasli ďalšie explózie, tentoraz vybuchli vysielačky 04 - Modified: 2024-09-18 13:56:59 - Feat.: - Title: Teraz alebo nikdy. Izrael útok na pagery urýchlil, pôvodne ho mal v zálohe pre totálnu vojnu 05 - Modified: 2024-09-18 13:01:48 - Feat.: - Title: Egypt odmieta snahy o eskaláciu v regióne, uviedol Sísí počas návštevy Blinkena
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. september 2024 19:28