Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. FOTO: Reuters
StoryEditor

Izrael vyzval po hrozbe od Erdogana na vylúčenie Turecka z NATO

30.07.2024, 06:40
Autor:
TASRTASR

Erdogan je ostrým kritikom izraelskej ofenzívy proti palestínskemu hnutiu Hamas v Pásme Gazy.

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac v pondelok vyzval Severoatlantickú alianciu (NATO), aby vylúčila Turecko. Ide o reakciu na slová tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý pohrozil Izraelu vojenskou intervenciou, píše agentúra Reuters.

"Vzhľadom na hrozby tureckého prezidenta Erdogana, že napadne Izrael, a jeho nebezpečnú rétoriku dal minister zahraničných vecí Jisrael Kac pokyn diplomatom..., aby naliehavo oslovili všetkých členov NATO, vyzvali na odsúdenie Turecka a požadovali jeho vylúčenie z tejto Aliancie," uviedlo izraelské ministerstvo zahraničných vecí.

image

Erdogan pohrozil Izraelu vojenskou intervenciou. Nie je dôvod, prečo by sme to nemohli urobiť, vyhlásil

Erdogan je ostrým kritikom izraelskej ofenzívy proti palestínskemu hnutiu Hamas v Pásme Gazy, pripomína Reuters.

"Tak ako sme išli do Náhorného Karabachu, tak ako sme išli do Líbye, niečo podobné môžeme urobiť v ich prípade," vyhlásil v nedeľu turecký prezident na podujatí, ktoré usporiadala jeho vládnuca Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) v meste Rize ležiacom na pobreží Čierneho mora.

"Nie je dôvod, prečo by sme to nemohli urobiť. Musíme byť silní, aby sme mohli podniknúť tieto kroky," dodal.

Turecký prezident nespresnil, aký druh intervencie má na mysli. Predstavitelia AKP na žiadosti agentúry Reuters o vyjadrenie k Erdoganovým slovám nereagovali.

Jisrael Kac reagoval na výroky tureckého prezidenta už skôr. Na sieti X napísal, že "Erdogan ide v stopách Saddáma Husajna a vyhráža sa útokom na Izrael. Mal by si spomenúť, čo sa tam stalo a ako to skončilo".

image

NATO nemôže pokračovať v partnerstve s Izraelom, vyhlásil Erdogan

V marci 2003 americké jednotky vpadli do Iraku, kde sa mali nachádzať zbrane hromadného ničenia. Vojenská operácia viedla k zvrhnutiu vtedajšieho irackého diktátora Saddáma Husajna. O tri roky neskôr Husajna popravili za masakry Kurdov a šiitov.

Od začiatku vojny v Pásme Gazy pred takmer deviatimi mesiacmi sa vzťahy medzi Izraelom a Tureckom dramaticky zhoršili. Erdogan označil palestínske militantné hnutie Hamas za "oslobodzovaciu organizáciu" a prirovnal izraelského premiéra Benjamina Netanjahua k Adolfovi Hitlerovi.

Erdogan v polovici júla vyhlásil, že jeho krajina už nebude súhlasiť s budúcou spoluprácou medzi NATO a Izraelom, kým na palestínskych územiach nezavládne udržateľný mier.

Vojnu v Pásme Gazy spustil vpád ozbrojencov Hamasu a iných skupín do južného Izraela zo 7. októbra 2023, počas ktorého zahynulo viac ako 1200 ľudí. Izrael odpovedal masívnymi leteckými útokmi a pozemnou ofenzívou.

01 - Modified: 2024-09-08 16:26:43 - Feat.: - Title: Pri útoku Izraela na severnú časť Pásma Gazy zahynul predstaviteľ záchrannej služby 02 - Modified: 2024-09-08 06:12:35 - Feat.: - Title: Hizballáh v odvete vypustil rakety na sever Izraela, zranených nehlásia 03 - Modified: 2024-09-07 21:19:29 - Feat.: - Title: Pri izraelskom útoku zabili libanonských záchranárov, ktorí hasili požiar 04 - Modified: 2024-09-07 16:00:36 - Feat.: - Title: Erdogan vyzýva na vytvorenie islamskej aliancie proti Izraelu 05 - Modified: 2024-09-07 11:18:06 - Feat.: - Title: Izraelská armáda zaútočila na veliteľské centrum Hamasu v škole v Pásme Gazy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. september 2024 21:01