Ruský prezident Vladimir Putin si podáva ruku so zvoleným indonézskym prezidentom Prabowom Subiantom. FOTO: Reuters
StoryEditor

Zvolený indonézsky prezident označil Rusko za veľkého priateľa, chce posilniť vzťahy

01.08.2024, 10:08
Autor:
TASRTASR

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že v súčasnosti výrazne rastie úloha Indonézie vo vojne na Ukrajine.

Zvolený indonézsky prezident Prabowo Subianto po stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v stredu v Moskve povedal, že jeho budúca administratíva bude udržiavať vzťahy s "veľkým priateľom" Ruskom. Zároveň dodal, že dúfa v posilnenie spolupráce v oblasti obrany, energetiky a vzdelávania. Informuje o tom agentúra Reuters.

Subianto, ktorý je v súčasnosti ministrom obrany, nastúpi do prezidentského úradu v októbri a nahradí prezidenta Joka Widoda.

Vo vyhlásení označil Rusko za veľkého priateľa. "Rád by som tento vzťah naďalej udržiaval a posilňoval. Z našej histórie si pamätáme, že Rusko nám vždy pomohlo v mnohých aspektoch, keď sme sa ocitli v ťažkostiach," povedal Subianto.

Novozvolený prezident tiež vyjadril zámer pokračovať v partnerstve v oblasti obrany a jadrovej energie a vysielať indonézskych študentov na štúdium medicíny do Ruska.

image

Neúspešní prezidentskí kandidáti v Indonézii podali sťažnosť na ústavnom súde, žiadajú opakovanie volieb

V apríli Subianto navštívil Čínu, kde sa stretol s prezidentom Si Ťin-pchingom, aby potvrdil "politiku priateľstva" oboch krajín. V rámci svojej neangažovanej zahraničnej politiky chce zvolený prezident nadväzovať vzťahy s akoukoľvek krajinou, či už je to Čína alebo Spojené štáty.

Ruský prezident Putin podľa agentúry TASS povedal, že Rusko je pripravené "zvýšiť dodávky poľnohospodárskych produktov, realizovať investičné projekty v oblasti energetiky, dopravy a infraštruktúry".

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že v súčasnosti výrazne rastie úloha Indonézie vo vojne na Ukrajine.

Na minuloročnom obrannom samite známom ako Dialóg Šangri-La v Singapure navrhol Subianto plán na ukončenie vojny na Ukrajine. Jeho plán zahŕňal prímerie na "súčasných pozíciách" a demilitarizované zóny, na ktoré by dohliadali pozorovatelia a mierové sily OSN. Navrhol tiež usporiadanie referend v "sporných oblastiach", ktoré by zorganizovala OSN.

01 - Modified: 2024-09-17 21:44:50 - Feat.: - Title: Nepretržite a dlhodobo. Iránsky prezident na stretnutí so Šojguom prisľúbil prehĺbenie vzťahov s Moskvou 02 - Modified: 2024-09-17 18:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kadyrovcov zavrhol svojich vojakov v zajatí. Nezaslúžite si žiť, odkázal im 03 - Modified: 2024-09-17 12:00:00 - Feat.: - Title: „Ruský Passat“ pre boháčov? Luxusná Lada Aura je dobré auto, pochválil novinku Putin 04 - Modified: 2024-09-17 08:54:26 - Feat.: - Title: Vysoké straty Ruska. Vo vojne na Ukrajine prišlo o viac ako desaťtisíc obrnencov 05 - Modified: 2024-09-17 05:51:24 - Feat.: - Title: Lekári bez hraníc museli ukončiť pôsobenie v Rusku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. september 2024 01:48