Ruskí vojaci. FOTO: Reuters
StoryEditor

V Rusku zadržali šéfa spoločnosti, ktorá armáde dodáva materiálne vybavenie

01.08.2024, 10:37
Autor:
TASRTASR

V posledných mesiacoch bolo okrem bývalého námestníka ministra obrany zadržaných niekoľko ďalších vysokopostavených úradníkov alebo osôb spojených s ruskou armádou.

Pre podozrenie zo sprenevery v obzvlášť veľkom rozsahu, ku ktorému došlo pri realizácii zákaziek pre potreby ruského ministerstva obrany, bol zadržaný generálny riaditeľ spoločnosti Vojentorg.

Podľa stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) o tom ruské ministerstvo vnútra informovalo vo štvrtok, pričom k tlačovej správe na webe pripojilo aj videozáznam zo zadržania a ďalších policajných úkonov.

Meno zadržaného sa v tlačovej správe nespomína. RFE/RL však uviedla, že generálnym riaditeľom spoločnosti Vojentorg bol od roku 2012 Vladimir Pavlov.

image

Rusko upratuje po Šojguovi. Putinovi došla trpezlivosť, tajní z FSB začali čistiť najvyššie armádne poschodia

V Moskve, Severnom Osetsku, Stavropoľskom kraji a Pskovskej oblasti boli ako možní spolupáchatelia zadržaní viacerí zamestnanci spoločnosti. Za podvod v obzvlášť veľkom rozsahu im hrozí do desať rokov väzenia.

Podľa verzie vyšetrovateľov podozriví v rokoch 2019-22 prostredníctvom vybraných organizácií nakupovali výrobky - tzv. armádne hygienické sety -, ktoré potom prostredníctvom štátnych zákaziek predali ministerstvu obrany za približne 625 miliónov rubľov (6,739 milióna eur).

Vyšetrovatelia sa domnievajú, že táto suma bola nadhodnotená o 400 miliónov rubľov (štyri milióny eur).

Spravodajský web RBK podľa RFE/RL napísal, že spoločnosť Vojentorg, ktorá zostáva jediným dodávateľom odevného vybavenia pre ruskú armádu, sa spomína v korupčnom prípade bývalého námestníka ruského ministra obrany Dmitrija Bulgakova.

Koncom júla vyšlo najavo, že bol zatknutý kvôli tomu, že armáde dodával nekvalitné potraviny za prehnane vysoké ceny.

image

V Rusku zatkli bývalého námestníka ministra obrany, podozrievajú ho z korupcie

Vo štvrtok sa objavila aj informácia, že do väzby bol vzatý aj Sergej Suchov, bývalý vedúci stavebného oddelenia pobočky Vojenského stavebného podniku v Centrálnom vojenskom okruhu. Koncom júla proti nemu vojenskí vyšetrovatelia otvorili prípad podvodu v obzvlášť veľkom rozsahu.

Činnosť Vojenského stavebného podniku bola v pôsobnosti bývalého námestníka ministra obrany Timura Ivanova, ktorého zadržali ešte v apríli. Bol obvinený z prijatia úplatku vo výške vyše miliardy rubľov (vyše 10 miliónov eur), ktoré údajne dostal od subdodávateľov. Ivanov vinu nepriznal.

V posledných mesiacoch bolo okrem Ivanova zadržaných niekoľko ďalších vysokopostavených úradníkov ministerstva obrany alebo osôb spojených s armádou.

01 - Modified: 2024-09-19 09:06:47 - Feat.: - Title: Česko dokončilo svoju najväčšiu investíciu na Ukrajine, projekt stál vyše 60 miliónov eur 02 - Modified: 2024-09-19 05:41:11 - Feat.: - Title: Rusi v noci útočili na Kyjev aj Záporožskú oblasť, úrady hlásia jednu obeť 03 - Modified: 2024-09-18 21:38:26 - Feat.: - Title: Británia si predvolala ruského veľvyslanca v reakcii na vyhostenie diplomatov 04 - Modified: 2024-09-18 20:40:11 - Feat.: - Title: Zelenskyj tvrdí, že Kyjev má plne pripravený "víťazný plán" na ukončenie vojny. Alternatívu nepripúšťa 05 - Modified: 2024-09-18 19:04:31 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond odložil plánované ekonomické konzultácie s Ruskom, potrebuje viac údajov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 11:33