Dopisovateľ denníka The Wall Street Journal Evan Gershkovich. FOTO: Reuters
StoryEditor

Prebieha rozsiahla výmena väzňov medzi USA a Ruskom. Známi Američania už sú na slobode​

01.08.2024, 15:07
01.08.2024, 17:04
Autor:
ČTKČTKdttdtt

O veľkej výmene väzňov sa špekuluje už niekoľko dní. Nasvedčovali tomu presuny niektorých väzňov v Rusku.

Rusko, Spojené štáty a niektoré ďalšie európske krajiny si vymieňajú väzňov. Informovali o tom dnes svetové médiá s odvolaním sa na svoje zdroje a informáciu neskôr potvrdilo Turecko, ktoré pomáhalo výmenu dorokovať. 

Ankara oznámila, že výmena sa týka 26 ľudí zo siedmich krajín. Medzi ľuďmi, ktorých prepustilo Rusko, sú podľa nej dopisovateľ denníka The Wall Street Journal Evan Gershkovich a bývalý príslušník americkej námornej pechoty Paul Whelan.

Podľa BBC sa výmena týka aj rusko-americkej novinárky Alsu Kurmaševovej, ktorá pred zadržaním žila v Česku. Rusko ani USA výmenu nekomentovali. Podľa médií ide o najväčšiu takúto výmennú akciu medzi Ruskom a západnými krajinami od konca studenej vojny.

Výmenu koordinuje Turecko

O možnej výmene väzňov v posledných dňoch médiá veľa špekulovali. Nasvedčovali tomu presuny niektorých väzňov v Rusku. Sama Moskva výmenu väzňov v minulosti nevylučovala.

Výmenu väzňov, o ktorej sa špekulovalo niekoľko dní, oficiálne potvrdila turecká tajná služba MIT. "MIT vykonala v Ankare operáciu výmeny väzňov, ktorá patrí k najdôležitejším za poslednú dobu," cituje agentúra AFP z vyhlásenia služby.

To uvádza okrem iného, že sa výmen týka 26 ľudí zo siedmich štátov - USA, Ruska, Bieloruska, Nemecka, Slovinska, Poľska a Nórska. USA preberú troch väzňov, Nemecko 13 a Rusko desať.

image

Väzni náhle “miznú” v USA aj Rusku. Schyľuje sa k najväčšej výmene za desaťročia? Viac indícií to potvrdzuje

Podľa tureckej tlače sa výmena uskutočnila na medzinárodnom letisku v Ankare.

Okrem Gershkovicha a Whelana podľa tureckého vyhlásenia Rusko prepustilo na Západ aj ruského disidenta Iľju Jašina a Bielorusko nemeckého občana Rika Kriegera, ktorý bol odsúdený na trest smrti a neskôr omilostený.

Podľa BBC sa operácia týka aj rusko-americkej novinárky Alsu Kurmaševovej, ktorá pred zadržaním žila v Česku.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov odmietol na otázku agentúry TASS informácie o výmene komentovať. Operáciu oficiálne nepotvrdili ani Spojené štáty.

Koho USA prepustia? 

Koho na oplátku prepustia USA či iné západné krajiny, nie je jasné. Výmena by sa mohla týkať niekdajšieho dôstojníka ruskej tajnej služby FSB Vadima Krasikova, ktorý si v Nemecku odpykáva doživotie za vraždu Čečenca spáchanú v roku 2019 v Berlíne.

Washinton údajne Kremľu ponúkol aj Romana Selezneva, odsúdeného ruského kyberzločinca, ktorý si v USA odpykáva trest.

image

Američan Whelan väznený v Rusku zmizol, špekuluje sa o výmene

Gershkovicha ruská polícia zatkla v marci 2023 pri reportážnej ceste do Jekaterinburgu. Ruský súd ho tento rok 19. júla uznal vinným zo špionáže a odsúdil ho na 16 rokov väzenia. Americká vláda aj ďalší západní predstavitelia proces odsúdili ako vykonštruovaný.

Tridsaťdvaročný Gershkovich bol prvým americkým novinárom, ktorý bol v Rusku od čias studenej vojny zatknutý na základe obvinenia zo špionáže.

Whelana, ktorý má americké, írske, britské a kanadské občianstvo, ruské úrady zadržali v decembri 2018 v moskovskom hoteli s tým, že sa podľa nich podieľal na americkej spravodajskej operácii. Súd následne Whelana poslal za špionáž na 16 rokov za mreže. Nachádzal sa vo väzenskom zariadení v Mordvinsku.

01 - Modified: 2024-09-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Prečo európska ekonomika výrazne zaostáva za hlavnými svetovými konkurentmi 02 - Modified: 2024-09-19 20:37:06 - Feat.: - Title: Akciové indexy v USA dnes vystúpili na rekordy, darilo sa technológiám 03 - Modified: 2024-09-19 20:29:58 - Feat.: - Title: V Rusku zrušili 4000 rozhodnutí o rehabilitovaní obetí represií, boli medzi nimi príslušníci Wehrmachtu 04 - Modified: 2024-09-19 20:14:30 - Feat.: - Title: Stoltenberg varuje Spojené štáty a Európu pred izolacionizmom, chce aby Kyjev vyjednával z "pozície sily" 05 - Modified: 2024-09-19 20:00:23 - Feat.: - Title: Rusko presunulo do Kurskej oblasti približne 40-tisíc vojakov, uviedol Zelenskyj. Tí dobyli dve nové dediny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. september 2024 00:50