Dúhový Pride 2024 v Bratislave. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

V Česku zadržali mladíka v súvislosti s plánovaním útokov na Pride v Bratislave

01.08.2024, 15:46
Autor:
TASRTASR

Súd mladistvého Čecha vzal do väzby pre obavu z marenia vyšetrovania a možného opakovania trestnej činnosti.

Česká polícia podľa portálov Voxpot a Deník N zadržala na Morave v spolupráci so slovenskou políciou spoluzakladateľa skupiny, ktorá plánovala teroristický útok na Dúhový Pride v Bratislave. Hovorca českej polície David Schön odmietol okolnosti prípadu komentovať, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Podľa vrchného štátneho zástupcu v Olomouci Radima Dragouna vzal súd mladistvého Čecha do väzby pre obavu z marenia vyšetrovania a možného opakovania trestnej činnosti, informoval český Deník N. Mladík podľa neho nie je stíhaný za prípravu útoku na pochod v Bratislave, lebo od ďalšieho konania sám dobrovoľne upustil.

Obvinený je z trestných činov založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu práv a slobôd človeka a z podpory a propagácie terorizmu. Dospelému by za to hrozil 15-ročný trest, v jeho prípade bude nižší.

image

Plánovali teroristický útok na Pride. Polícia odhalila skupinu, ktorá sa podporovala k násiliu

"Okolnosti prípadu, ktorý vyšetrujú slovenskí kolegovia, nebudeme z taktických dôvodov žiadnym spôsobom komentovať," povedal spravodajkyni TASR hovorca českej polície David Schön. Dodal, že momentálne v ČR nie je známa žiadna hrozba útoku zo strany skupiny ani jednotlivca.

Zostáva však všeobecné riziko s ohľadom na bezpečnostnú situáciu vo svete, vojnový konflikt na Ukrajine aj v Palestíne. Prípadné hrozby podľa neho česká polícia rieši aj v spolupráci s partnermi v zahraničí.

Slovenská polícia informovala o odhalení nebezpečnej skupiny ľudí, ktorá plánovala útok na bratislavský Pride 18. júla. Uviedla, že členovia skupiny medzi sebou šírili na rôznych internetových platformách neonacistickú symboliku, nenávistné prejavy a podnecovanie k násiliu.

Podľa českých médií proti nim zakročila 17. júla vo viacerých štátoch vrátane Česka. Práve na Morave kriminalisti z Národnej centrály proti terorizmu, extrémizmu a kybernetickej kriminalite zadržali neplnoletého Čecha. Podľa nich je spoluzakladateľom skupiny, ktorej členovia sa navzájom radikalizovali a plánovali zaútočiť v Bratislave.

01 - Modified: 2024-09-19 19:31:17 - Feat.: - Title: Bratislavský Filmový chodník slávy sa rozrástol o dlaždicu Juraja Kukuru. Sú to neopísateľné pocity, povedal 02 - Modified: 2024-09-19 19:16:21 - Feat.: - Title: Hrozbou pre bezpečnosť je rastúca spolupráca Ruska s KĽDR, Čínou, Iránom, povedal český prezident Pavel 03 - Modified: 2024-09-19 16:35:28 - Feat.: - Title: Z českého rozpočtu pôjde na obnovu po povodniach 40 miliárd korún, Praha žiada o pomoc aj Úniu 04 - Modified: 2024-09-19 15:38:03 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Bratislavský Volkswagen dopláca na záplavy v Česku. Do odvolania odstavuje výrobu dvoch modelov 05 - Modified: 2024-09-19 06:33:18 - Feat.: - Title: Pavel a Pellegrini plánujú spoločné prednášky na univerzitách. Chcú ukázať nadštandardnosť vzťahov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. september 2024 03:46