Ozbrojenci zaútočili na pláži Lido, ktorá je medzi miestnymi obľúbená a v piatok večer tam býva veľa ľudí. FOTO: Reuters
StoryEditor

Do hotela v somálskom Mogadiše vtrhli teroristi, na pláži postrieľali desiatky ľudí

03.08.2024, 07:27
03.08.2024, 11:17
Autor:
ČTKČTK

K útoku sa prihlásilo islamistické teroristické hnutie Šabáb, ktoré je napojené na sieť Al-Káida.

Po explózii a streľbe na pláži a v hoteli v somálskej metropole Mogadišo v piatok večer zomrelo najmenej 32 civilistov. S odvolaním sa na hovorcu polície to dnes uviedla agentúra AFP. Ďalších najmenej 63 ľudí bolo zranených, niektorí z nich ťažko.

K útoku sa prihlásilo islamistické teroristické hnutie Šabáb, ktoré je napojené na sieť Al-Káida.

"Pri útoku zomrelo vyše 32 civilistov," uviedol na tlačovej konferencii policajný hovorca. Jeden útočník sa odpálil a ďalší traja boli zabití. Hovorcu dodal, že jedného útočníka sa podarilo dopadnúť živého.

Na sociálnych sieťach sa šírili zábery, ako ľudia v panike utekajú z pláže, iní ležali zakrvácanie na piesku. V pozadí bola počuť streľba.

image

Milície aš-Šabáb zaútočili na hotel blízko vládnej štvrte v Mogadiše

Ozbrojenci zaútočili na pláži Lido, ktorá je medzi miestnymi obľúbená a v piatok večer tam býva veľa ľudí. Podľa policajných správ streľbe predchádzala explózia, keď sa odpálil samovražedný atentátnik.

Ďalší útočníci sa pokúsili vtrhnúť do hotela, ale strieľali aj na ľudí na pláži, kde sa v čase útoku prechádzalo alebo sedelo na piesku mnoho obyvateľov s priateľmi či príbuznými. Prestrelky medzi políciou a útočníkmi trvali až do skorých ranných hodín.

"Na ruke mám zranenia od granátu," povedala agentúre DPA Shamso Abdiová, ktorá trávila večer s priateľmi v hoteli Lido Beach. Jeden z jej priateľov utrpel zranenia hlavy a bol v kritickom stave. V hoteli podľa ženy vypukla panika. "Všetci utekali, aby si zachránili život," povedala.

Ahmed Yare, ktorý je ďalším zo svedkov, uviedol, že útok sa začal v hoteli. "Videl som zranených blízko pláže, ľudia kričali v panike a bolo ťažké spoznať, kto je mŕtvy a kto nie," povedal agentúre AFP. Niektorí ľudia sa podľa neho snažili skryť tak, že sa vrhali na zem, iní sa snažili utiecť. "Videl som veľa ľudí roztrúsených na zemi, kým sa im podarilo z oblasti utiecť," dodal.

image

Džibutsko, Keňa a Etiópia podporia Somálsko v boji proti radikálnemu hnutiu Šabáb

Nemocnice v Mogadišu žiadajú o darovanie krvi, aby mohli ošetriť mnohých zranených. Niektorí príbuzní mŕtvych návštevníkov pláží a hotelov zverejňujú na sociálnych sieťach fotografie svojich blízkych, zatiaľ čo iní zúfalo pátrajú po informáciách o mieste pobytu priateľov alebo príbuzných, o osude ktorých nič nevedia.

Islamisti majú v Somálsku niektoré oblasti pod kontrolou, z hlavného mesta však boli v posledných rokoch vytlačení. Napriek tomu sa tam stále objavujú útoky na vládne inštitúcie a hotely či reštaurácie, kde podľa islamistov prevláda západný životný štýl. V júli napríklad zahynulo 11 ľudí pri teroristickom útoku na reštauráciu v čase finále futbalových majstrovstiev Európy.

01 - Modified: 2024-09-21 16:07:55 - Feat.: - Title: Somálsko obviňuje Etiópiu z dodávok zbraní do nestabilného regiónu, v minulosti mali búrlivé vzťahy 02 - Modified: 2024-09-04 19:02:03 - Feat.: - Title: Erdogan a Sísí rokovali o Pásme Gazy, Líbyi či Somálsku, chcú posilňovať vzťahy 03 - Modified: 2024-08-21 13:37:26 - Feat.: - Title: Po bombovom útoku na kontrolné stanovište v Somálsku prišlo o život desať ľudí 04 - Modified: 2024-08-04 05:52:00 - Feat.: - Title: Útok islamistických teroristov na pláži v Somálsku si vyžiadal najmenej 37 obetí 05 - Modified: 2024-07-13 18:13:00 - Feat.: - Title: Pri prestrelke vo väzení zahynulo v Somálsku šesť ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
21. september 2024 18:08