Opozičná líderka María Corina Machadová hovorí počas zhromaždenia v Caracase. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Tisíce ľudí protestovali proti znovuzvoleniu Madura za prezidenta. Protesty sa konali aj v Miami či Madride

03.08.2024, 22:57
Autor:
TASRTASR

"Nikdy sme neboli takí silní ako teraz. Režim nikdy nebol taký slabý ako teraz. Stratil všetku legitimitu," povedala opozičná líderka María Corina Machadová.

Tisíce ľudí protestovali v sobotu po celej Venezuele proti spornému znovuzvoleniu prezidenta Nicolása Madura na ďalšie funkčné obdobie. Demonštrácie zorganizovali aj Madurovi prívrženci, informovali agentúry AFP a DPA.

Na proteste v hlavnom meste Caracas sa zúčastnila aj opozičná líderka María Corina Machadová, ktorá má z dôvodu údajných nezrovnalostí počas svojho pôsobenia v parlamente 15-ročný súdny zákaz pôsobiť vo verejných funkciách. Machadová preto podporila ako prezidentského kandidáta Edmunda Gonzáleza Urrutiu.

"Nikdy sme neboli takí silní ako teraz. Režim nikdy nebol taký slabý ako teraz. Stratil všetku legitimitu," povedala Machadová.

image

USA považujú za víťaza volieb vo Venezuele Gonzáleza Urrutiu, vyhlásil Blinken

Protesty proti výsledkom volieb vo Venezuele sa v sobotu konali aj v americkom meste Miami, v Bogote v Kolumbii a v španielskom hlavnom meste Madrid.

Maduro tiež vyzval svojich priaznivcov, aby v sobotu prišli na "pochod všetkých pochodov". Opozíciu obvinil zo spolupráce s USA na vytvorení chaosu a plánovania prevratu, ako aj z prípravy útokov na bezpečnostné sily počas provládnych zhromaždení.

Podľa mimovládnej organizácie Foro Penal zomrelo doteraz pri protestoch po nedeľňajších voľbách najmenej 11 ľudí. Podľa oficiálnych informácií bolo zatknutých aj viac ako 1200 ľudí.

image

Maskovaní ozbrojenci vyrabovali sídlo venezuelskej opozičnej líderky Machadovej

Národná volebná rada (CNE), lojálna Madurovi, ho v piatok vyhlásila za víťaza volieb konaných 28. júla. Získal údajne 52 percent hlasov, zatiaľ čo González Urrutia iba 43 percent. Tieto údaje však odmietlo viacero krajín vrátane Spojených štátov, Argentíny, Kostariky, Ekvádoru, Panamy a Uruguaja.

Opozícia tvrdí, že má k dispozícii podrobné výsledkové listiny z viac ako 80 percent volebných okrskov. Vyplýva z nich, že González Urrutia získal 67 percent hlasov a Maduro iba 30 percent. Vláda tvrdí, že sú sfalšované.

Venezuelská vláda vyhostila diplomatov z niektorých krajín spochybňujúcich Madurovo víťazstvo. Argentínski diplomati, ktorí v sobotu dorazili do Buenos Aires, uviedli, že veľvyslanectvu prerušili dodávky elektriny.

01 - Modified: 2024-09-19 13:48:04 - Feat.: - Title: Europoslanci uznali za prezidenta Venezuely opozičného kandidáta Gonzáleza 02 - Modified: 2024-09-19 12:57:13 - Feat.: - Title: Venezuela vydá zatykač na argentínskeho prezidenta, dôvodom je zadržanie lietadla v roku 2022 03 - Modified: 2024-09-18 19:33:49 - Feat.: - Title: Opozičný kandidát González povedal, že musel podpísať dokument potvrdzujúci Madurovo víťazstvo vo Venezuele 04 - Modified: 2024-09-18 04:34:45 - Feat.: - Title: Pre údajné sprisahanie vo Venezuele zadržali ďalšieho Američana, vo väzbe akončil aj Čech 05 - Modified: 2024-09-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Spojené štáty desí venezuelský gang. Ovládol budovy v Colorade, vraždí v New Yorku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. september 2024 06:08