FOTO TASR/AP  
StoryEditor

Hizballáh tvrdí, že na Izrael vypálil "desiatky" rakiet

04.08.2024, 07:24
Autor:
TASRTASR

Militantná skupina Hizballáh povedala, že jej útok na mošav Bejt Hilel ležiaci na severe Izraela je reakciou na izraelské útoky na dediny Kfar Kila a Dajr Siriani v Libanone, pri ktorých utrpeli zranenia tamojší civilisti.

Libanonské proiránske šiitské hnutie Hizballáh v noci na nedeľu informovalo, že smerom na Izrael vystrelilo desiatky rakiet typu Kaťuša.

Spravodajský web The Times of Israel napísal, že mnohé z týchto striel zneškodnil izraelský mobilný systém protivzdušnej obrany Železná kupola (Kipat barzel).

Portál Ynet s odvolaním sa na vlastné zdroje však uviedol, že v oblasti, ktorá bola terčom útoku, vypuklo viacero požiarov.

Iránom podporovaná militantná skupina Hizballáh v noci na nedeľu dodala, že jej útok na mošav Bejt Hilel ležiaci na severe Izraela je reakciou na izraelské útoky na dediny Kfar Kila a Dajr Siriani v Libanone, pri ktorých utrpeli zranenia tamojší civilisti.

Ako uviedla agentúra AFP, išlo o ďalší zo série cezhraničných útokov, ktoré podľa Hizballáhu slúžia na podporu palestínskeho ľudu.

Takéto cezhraničné útoky voči komunitám na severe Izraela Hizballáh zintenzívnil vlani v októbri, keď izraelská armáda v reakcii na teroristický vpád palestínskych kománd do komunít na juhu Izraela spustila ofenzívu v palestínskom Pásme Gazy ovládanom militantným hnutím Hamas.      

Najnovší raketový útok Hizballáhu sa odohral v čase, keď situácia v oblasti eskaluje v dôsledku násilnej smrti vodcu palestínskeho militantného hnutia Hamas Ismáíla Haníju a veliteľa hnutia Hizballáh Fuáda Šukra, ktorí prišli o život pri útokoch pripisovaných Izraelu.

Hamas i Irán, na ktorého území sa útok na Haníju odohral, sa Izraelu vyhrážajú odvetou.

Spravodajský web i24 News v sobotu napísal, že Izrael sa pripravuje na kombinované útoky Iránu a Hizballáhu, ktoré by sa mohli odohrať "v najbližších dňoch".

Americké zdroje sa - podľa citovaného webu - domnievajú, že Irán si vybral ako dátum útoku spomienkový a pôstny deň Tiš‘a be-av, ktorý pripadá na 12. a 13. augusta, aby mal plánovaný útok na Izrael mimoriadny dosah.  

Izraelské bezpečnostné služby sa domnievajú, že Hizballáh a Irán by mohli udrieť na "viacerých frontoch" a mohli by byť namierené aj priamo proti Izraelu. Izraelskí predstavitelia v súčasnosti diskutujú o najvhodnejšej reakcii na tento scenár, pričom dokonca predpokladajú "prípravu na vstup do totálnej vojny", ak to bude potrebné.

Civilné obyvateľstvo nateraz dostalo odporúčanie zdržiavať sa v blízkosti svojich tzv. bezpečnostných izieb.

01 - Modified: 2024-09-19 22:43:00 - Feat.: - Title: Izrael podnikol nálety na južný Libanon a hlási zásah stovky raketometov, ktoré mali útočiť na Jeruzalem 02 - Modified: 2024-09-19 22:00:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Ako Mosad vymyslel svoj majstrovský ťah s explóziou pagerov 03 - Modified: 2024-09-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Nájdeme vás a zabijeme vás 04 - Modified: 2024-09-19 20:54:24 - Feat.: - Title: Izraelské útoky v Libanone zasiahli 30 odpaľovacích zariadení Hizballáhu. Situáciu vyhrotili výbuchy 05 - Modified: 2024-09-19 17:19:15 - Feat.: - Title: Izrael bude pokračovať v ťažení proti Hizballáhu. Nová fáza bojov prináša riziká, uviedol minister obrany
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. september 2024 03:01