Muži bežia okolo horiaceho obchodu počas protivládneho protestu v bangladéšskej metropole Dháka. FOTO TASR/AP
StoryEditor

Komisár OSN Türk vyzval na ukončenie násilia proti protestujúcim v Bangladéši

05.08.2024, 08:12
Autor:
TASRTASR

Protesty sa začali v júli a pôvodne boli namierené proti opätovnému zavedeniu kontroverzných kvót vo verejnej službe. Protestujúci teraz žiadajú odstúpenie premiérky.

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk v nedeľu uviedol, že "šokujúce násilie" v Bangladéši sa musí skončiť a tamojšiu vládu vyzval, aby prestala útočiť na pokojných demonštrantov. Informuje o tom agentúra AFP.

Státisíce demonštrantov, ktorí v nedeľu počas protestov požadovali odstúpenie premiérky Hasíny Vadžídovej sa dostali do zrážok so zástancami vlády. Násilné protesty si podľa stanice BBC vyžiadali najmenej 90 mŕtvych vrátané 13 príslušníkov polície.

"Vzhľadom na to, že na zajtra (pondelok) je naplánovaný masový pochod na Dháku a proti demonštrantom je povolané mládežnícke krídlo vládnucej strany, mám veľké obavy, že dôjde k ďalším stratám na životoch a rozsiahlejšej deštrukcii," povedal Türk.

image

Tisíce protestujúcich v Bangladéši žiadajú odstúpenie premiérky po násilných stretnutiach

"Naliehavo vyzývam politické vedenie a bezpečnostné zložky, aby dodržiavali svoje povinnosti chrániť právo na život a slobodu pokojného zhromažďovania a prejavu," dodal komisár OSN. Bangladéšsku vládu vyzval, aby prestala útočiť na pokojných účastníkov, okamžite prepustila svojvoľne zadržaných, obnovila plný prístup na internet a vytvorila podmienky na zmysluplný dialóg.

Protesty sa začali v júli a pôvodne boli namierené proti opätovnému zavedeniu kontroverzných kvót vo verejnej službe. Protestujúci teraz žiadajú odstúpenie 76-ročnej premiérky. Ľudskoprávne organizácie obviňujú premiérku, že sa zameriava na svojich oponentov a kritikov a nechala tisíce z nich zatknúť.

"Pokračujúce úsilie o potlačenie ľudovej nespokojnosti, a to aj prostredníctvom neprimeraného použitia sily, a zámerné šírenie dezinformácií a podnecovanie k násiliu musia okamžite skončiť," uviedol Türk.

Júlová vlna protestov si podľa oficiálnych informácií vyžiadala najmenej 283 obetí, píše AFP.

01 - Modified: 2024-09-18 21:22:46 - Feat.: - Title: Rezolúcia OSN vyzýva Izrael na ukončenie okupácie palestínskych území. Dáva Jeruzalemu obmedzený čas 02 - Modified: 2024-09-17 05:42:26 - Feat.: - Title: Šéf OSN Guterres odsúdil kolektívne trestanie Palestínčanov 03 - Modified: 2024-09-16 14:46:56 - Feat.: - Title: V Pásme Gazy už dostalo prvú dávku vakcíny proti detskej obrne 90 percent detí 04 - Modified: 2024-09-16 13:35:55 - Feat.: - Title: Kremeľ označil pozvanie OSN a Červeného kríža do Kurskej oblasti za provokáciu 05 - Modified: 2024-09-16 09:50:45 - Feat.: - Title: Ukrajina pozvala OSN a Červený kríž na obsadené územie ruskej Kurskej oblasti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 23:44