Protest proti prisťahovalectvu v Rotherhame v Británii. FOTO: Reuters
StoryEditor

Lietali kamene aj zápalné fľaše. Od začiatku nepokojov v Británii zatkli vyše 370 ľudí

06.08.2024, 11:29
Autor:
ČTKČTK

Nový britský premiér Keir Starmer sľúbil, že na všetkých výtržníkov dopadne plná sila zákona. Ministerka vnútra Yvette Cooperová zase hovorila o tom, že všetci za svoje činy zaplatia.

Britská polícia v noci na dnes čelila útokom v Belfaste, Darlingtone a Plymouthe, uviedol spravodajský portál BBC News. Od začiatku nepokojov pred týždňom bolo zatknutých vyše 370 ľudí a počet zrejme ďalej stúpne. Od budúceho týždňa bude mať ostrovná krajina k dispozícii vyše 500 nových miest vo väzniciach. Využije ich práve aj pre zatknutých pri terajších nepokojoch.

V severoírskom Belfaste na policajtov lietali kamene a zápalné fľaše, v Plymouthe na juhozápade Anglicka sa zase na 150 strážcov zákona muselo vyrovnať s útokmi pyrotechnikou a tehlami. Tými na policajtov útočili ľudia tiež v Darlingtone na severovýchode Anglicka.

image

Horiace autá a skrvavení demonštranti. Problém prišiel príliš skoro a britský premiér nevie, čo robiť

Výtržnosti a protesty na mnohých miestach Británie vypukli po tom, ako minulý týždeň 17-ročný mladík v tanečnej škole v Southporte nožom zabil tri dievčatá a ďalších desať ľudí zranil. Čoskoro sa na internete objavili nepravdivé informácie, podľa ktorých útočil imigrant a moslim. Podozrivým je ale mladík, ktorý sa narodil vo waleskom Cardiffe rwandským rodičom a s islamom nemá nič spoločné. Prípad sa nevyšetruje ako teroristický čin.

Nový britský premiér Keir Starmer v pondelok sľúbil, že na všetkých výtržníkov dopadne plná sila zákona. Ministerka vnútra Yvette Cooperová zase hovorila o tom, že všetci za svoje činy zaplatia.

Zatknutia sú hlásené predovšetkým zo série anglických miest vrátane Londýna, Middlesbroughu, Sunderlandu, Bristolu či Hullu. Práve v tomto štvrťmiliónovom meste na východe Anglicka sa podľa BBC News cez víkend odohral jeden z najšokujúcejších útokov.

Dav mužov pri ňom v sobotu popoludní zaútočil na strieborné BMW, v ktorom išla skupina ľudí s ázijskými koreňmi. Útočníci otvorili dvere vozidla a začali napádať cestujúcich, ďalší na vozidlo hádzali predmety, vrátane nákupného vozíka, a snažili sa rozbiť okná.

image

Čo sa deje na Ostrovoch? Britániu uvrhla do chaosu osudná chyba, mestami sa šíri vlna nepokojov

Vo videách z miesta činu sú tiež počuť rasistické nadávky a pokrik "dostaňte ich". Zhruba dve hodiny po útoku skupiny výtržníkov na auto vyrabovali v centre Hullu niekoľko obchodov.

K zvládnutiu situácie majú pomôcť aj stovky nových miest vo väzniciach v anglických grófstvach Kent a Rutland. S ich zriadením sa síce počítalo už skôr, ale plány sa teraz urýchlili. Úrad britského premiéra dal v pondelok najavo presvedčenie, že bude mať k dispozícii priestory potrebné "na uväznenie všetkých, ktorí sa podieľali na nepokojoch, ktorých sme boli svedkami".

01 - Modified: 2024-08-29 15:04:24 - Feat.: - Title: Protivládne nepokoje si v lete v Bangladéši vyžiadali viac ako tisíc životov 02 - Modified: 2024-08-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Napätie medzi Indiou a Pakistanom a vraždenie v Bangladéši. Pod bývalou pýchou Britského impéria tiká rozbuška 03 - Modified: 2024-08-13 21:58:00 - Feat.: - Title: Protesty pokračujú. Britské úrady pre nepokoje zadržali už vyše tisícky osôb 04 - Modified: 2024-08-11 17:57:52 - Feat.: - Title: Ukončite nepokoje v Británii, vyzvali rodičia zavraždeného dievčaťa na pohrebe. Nechcú násilie v mene dcéry 05 - Modified: 2024-08-09 19:45:23 - Feat.: - Title: Iránska aktivistka Mohammadíová utrpela zranenia počas násilností vo väznici. Museli ju ošetriť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 03:03