Exilový vodca katalánskych separatistov Carles Puigdemont. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Katalánsky expremiér Puigdemont pred siedmimi rokmi utiekol pred trestom. Teraz sa vracia do Španielska

07.08.2024, 15:37
Autor:
ČTKČTK

Práve kvôli usporiadaniu protiústavného referenda o nezávislosti Katalánska v roku 2017 bol Puigdemont v Španielsku obžalovaný. Zatiaľ čo on žil v exile, desiatka jeho kolegov dostala kvôli referendu v roku 2019 tresty až 13 rokov väzenia.

Katalánsky expremiér Carles Puigdemont, ktorý koncom októbra 2017 utiekol zo Španielska pred trestným stíhaním, oznámil, že sa vo štvrtok vráti do Barcelony. Hoci mu stále hrozí zatknutie, chce doraziť na schôdzu katalánskeho parlamentu, ktorá má zvoliť nového premiéra tohto španielskeho regiónu.

image

Bývalý katalánsky premiér Puigdemont sa odvolal voči zamietnutiu amnestie v prípade sprenevery

Stať by sa ním mohol prvýkrát po 14 rokoch opäť politik, ktorý nepresadzuje nezávislosť Katalánska, čo sa Puigdemontovi nepáči. Podľa denníka El Nacional Puigdemontovi priaznivci chystajú v Barcelone vo štvrtok ráno demonštrácie, protest ale na rovnakú dobu v katalánskej metropole zvolala aj krajne pravicová strana Vox.

Obžalovaný za protiústavné referendum

Práve kvôli usporiadaniu protiústavného referenda o nezávislosti Katalánska v roku 2017 bol Puigdemont v Španielsku spolu s ďalšími politikmi obžalovaný. Zatiaľ čo on a niekoľko ďalších separatistických politikov žilo v exile, desiatka jeho kolegov dostala kvôli referendu v roku 2019 tresty až 13 rokov väzenia. V roku 2021 im španielska vláda udelila milosť.

image

Španielsky súd predlžuje vyšetrovanie podozrení o väzbách exilového vodcu katalánskych separatistov na Rusko

Socialistická vláda Pedra Sáncheza tiež presadila zákon o amnestiu pre činy, ktoré súvisia so snahami o nezávislosť Katalánska a stali sa od novembra 2011 do minulého novembra. Zákon začal platiť tento rok koncom mája, je ale na sudcoch, aby ho aplikovali.

V prípade Puigdemonta zatiaľ sudca Pablo Llarena zatykač nezrušil s tým, že expremiér sa usporiadaním referenda aj osobne obohatil.

Nespokojný s kandidátom na premiéra

Puigdemont oznámil návrat kvôli tomu, že sa po májových regionálnych voľbách jedna zo separatistických strán Republikánska ľavica Katalánska (ERC) dohodla s víťazom týchto volieb - stranou katalánskych socialistov (PSC) - a sľúbila podporiť jej kandidáta Salvadora Illu pri hlasovaní o regionálnom premiérovi.

ERC skončila vo voľbách tretia a Puigdemontova strana Junts bola druhá. Separatistické strany ale po týchto voľbách nemajú dosť hlasov, aby vládli samy ako doteraz.

image

Expremiér sa môže vrátiť. Španielsky parlament schválil amnestiu pre katalánskych separatistov

Schôdza katalánskeho parlamentu sa má začať o 10.00 hodine. Puigdemontova strana už avizovala, že bude žiadať jej odloženie, pokiaľ bude jej líder zatknutý. Jeho priaznivci už tiež zvolali na 9.00 hodinu demonštráciu do blízkosti parlamentu v Barcelone, chcú Puigdemonta na schôdzi poslancov odprevadiť, a zabrániť tak jeho zatknutiu.

Protest na 9.30 k parlamentu v Barcelone zvolala aj krajne pravicová strana Vox, ktorá Puigdemonta označuje za pučistu a defraudanta, ktorý patrí do väzenia.

01 - Modified: 2024-09-24 05:31:14 - Feat.: - Title: Falošný Brad Pitt vylákal od žien v Španielsku 325-tisíc eur 02 - Modified: 2024-09-23 09:48:33 - Feat.: - Title: Portugalsko chce kus Španielska, oživilo spor o nevrátené územie po Napoleonovi 03 - Modified: 2024-09-17 09:44:37 - Feat.: - Title: Arcibiskup v Španielsku žiada súd o deložovanie exkomunikovaných mníšok 04 - Modified: 2024-09-15 16:54:53 - Feat.: - Title: Viac než dve stovky migrantov sa v Maroku snažilo preniknúť do španielskej enklávy Ceuta 05 - Modified: 2024-09-11 08:37:00 - Feat.: - Title: Španielsky premiér Sánchez vyzval EÚ, aby prehodnotila clá na čínske elektromobily
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. september 2024 07:23