Americká speváčka Taylor Swiftová. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Islamista priznal, že chcel na viedenskom koncerte Taylor Swiftovej útočiť bombou, našli u neho aj mačety

08.08.2024, 08:53
08.08.2024, 13:37
Autor:
ČTKČTK

Chemikálie potrebné na výrobu výbušniny vraj mladík odcudzil u svojho bývalého zamestnávateľa, ktorým bol kovospracujúci podnik vo východorakúskom Ternitze.

Devätnásťročný mladík, ktorého rakúska polícia zatkla v súvislosti s plánovanými útokmi na koncerty speváčky Taylor Swiftovej, plánoval zaútočiť pomocou výbušniny, potvrdilo rakúske ministerstvo vnútra. K prípravám sa priznal. Cieľom mali byť fanúšikovia.

Kancelár Karl Nehammer situáciu označil za veľmi vážnu. V Rakúsku dlhodobo platí druhý najvyšší stupeň varovania pred terorizmom.

Cieľom plánov 19-ročného zadržaného muža nebola sama Taylor Swiftová, ale jej fanúšikovia; každého z trojice vypredaných koncertov sa malo zúčastniť 65-tisíc ľudí. A pred arénami sa počas koncertov malo pohybovať ďalších 15 až 20-tisíc fanúšikov.

Chemikálie potrebné na výrobu výbušniny vraj mladík odcudzil u svojho bývalého zamestnávateľa, ktorým bol kovospracujúci podnik vo východorakúskom Ternitze.

Mladík priznal, že z nich chcel vyrobiť výbušninu. Útok mal podľa neho prebehnúť vo štvrtok alebo v piatok. Zvažoval aj použitie zbraní, našli sa u neho mačety, nože, vyše 20-tisíc falošných eur a propagandistické materiály.

image

Tri viedenské koncerty Taylor Swiftovej boli kvôli teroristickej hrozbe zrušené

Situácia je naďalej vážna

Rakúska polícia informácie o chystanom útoku výbušninou zatiaľ oficiálne nepotvrdila, uviedla ale, že u muža našla chemické látky, ktoré teraz skúma. Usporiadateľ koncertov zase povedal, že mu vládni predstavitelia "potvrdili" chystaný útok na štadión Ernsta Happela, kde sa koncerty mali konať.

Rakúsky minister vnútra Gerhard Karner na tlačovej konferencii povedal, že sa podarilo zabrániť tragédii, ale situácia je naďalej vážna.

image

Bezprostredná hrozba teroristického útoku na Slovensku nehrozí, reaguje polícia na zrušené koncerty Swiftovej

V Rakúsku dlhodobo platí druhý najvyšší stupeň varovania pred terorizmom. Karner tiež uviedol, že v celej Európe nebezpečenstvo islamistických útokov výrazne stúplo po minuloročnom útoku palestínskeho teroristického hnutia Hamas na Izrael.

Po nikom ďalšom polícia nepátra

Policajti mladíka zadržali v stredu ráno v Ternitze. Už v utorok popoludní zadržali vo Viedni aj 17-ročného komplica, uviedla dnes polícia. Pôvodné správy hovorili o tom, že bol taktiež zadržaný v stredu. Mladší z mužov, ktorý tiež „robil zodpovedajúce kroky“, bol v kontakte so starším, ktorého úrady považujú za „hlavného páchateľa“.

Obaja mladíci sa podľa agentúry APA narodili v Rakúsku. Rodičia toho staršieho majú korene v Severnom Macedónsku, matka mladšieho je Rakúšanka. Devätnásťročný muž sa podľa úradov radikalizoval na internete a nedávno prisahal vernosť teroristickej organizácii Islamský štát. Po nikom ďalšom polícia nepátra.

Usporiadatelia koncertov nepočítajú s tým, že by hľadali náhradný termín. Všetci fanúšikovia majú do desiatich pracovných dní dostať cenu vstupného späť.

Viedeň mala byť predposlednou zastávkou európskej časti speváčkinho turné The Eras Tour. Budúci týždeň bude mať sériu piatich koncertov na londýnskom štadióne Wembley, následne sa predstaví v Kanade.

01 - Modified: 2024-08-07 19:33:33 - Feat.: 1 - Title: Prívrženec Islamského štátu plánoval útoky na koncerty Taylor Swiftovej vo Viedni 02 - Modified: 2024-08-07 17:54:29 - Feat.: 1 - Title: Rakúska polícia zadržala dvoch ľudí kvôli údajnému plánovaniu teroristických útokov
01 - Modified: 2024-09-10 20:43:44 - Feat.: - Title: Spolupráca proti migrácii. V Maďarsku spoločne hliadkujú maďarskí, rakúski a nemeckí policajti 02 - Modified: 2024-09-09 18:08:10 - Feat.: - Title: Rakúsko nebude prijímať migrantov odmietnutých na nemeckej hranici, vyhlásil minister 03 - Modified: 2024-09-07 16:22:01 - Feat.: - Title: Nevídaný incident na viedenskom letisku. Muž mal mať vo vozíku kryštalickú látku 04 - Modified: 2024-09-05 20:35:00 - Feat.: - Title: Rakúske úrady strelca z Mníchova predtým vyšetrovali, mal zákaz vlastniť zbrane 05 - Modified: 2024-09-05 13:32:45 - Feat.: - Title: Pellegrini navštívi Rakúsko, stretne sa s prezidentom Van der Bellenom a krajanmi
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
11. september 2024 09:29