Miniponorka Titan, ktorá smerovala k vraku lode Titanic na dne Atlantického oceána. FOTO: Reuters/Oceangate Expeditions
StoryEditor

Rodina obete nehody miniponorky v Atlantiku žiada odškodné 50 miliónov dolárov

08.08.2024, 16:59
Autor:
TASRTASR

Žaloba bola podaná v mene príbuzných zosnulého francúzskeho prieskumníka. Spolu s ďalšími štyrmi osobami sa stal obeťou implózie miniponorky, ku ktorej došlo vlani v júni.

Rodina jednej z piatich obetí vlaňajšej nehody miniponorky Titan, ktorá smerovala k vraku lode Titanic na dne Atlantického oceána, požaduje odškodné vo výške 50 miliónov dolárov. Vyplýva to zo žaloby podanej proti prevádzkovateľovi, spoločnosti OceanGate Expeditions, na súde v americkom štáte Washington, píše agentúra DPA.

Žaloba bola podaná v mene príbuzných zosnulého 77-ročného francúzskeho prieskumníka Paula-Henriho Nargeoleta. Spolu s ďalšími štyrmi osobami sa stal obeťou implózie miniponorky, ku ktorej došlo vlani v júni.

Prevádzkovateľ stroja podľa dokumentu konal s hrubou nedbanlivosťou. Žalobcovia tvrdia, že vady a nedostatky Titanu neboli odhalené alebo boli zámerne zatajené. Jeden z právnych zástupcov žalobcov vyjadril nádej, že týmto spôsobom získajú pre rodinu vysvetlenie nešťastia aj jeho priebehu.

image

Rok od skazy ponorky, ktorá smerovala k Titanicu. Vyplávajú na povrch desivé zistenia aj nové otázky​

V žalobe sa ďalej uvádza, že členovia posádky pravdepodobne vedeli, že zomrú ešte pred implóziou a zažili "hrôzu a duševné utrpenie". Tvrdí sa v nej, že bezpečnostný systém nainštalovaný na Titane by odhalil praskliny a následne upozornil kormidelníka, aby začal stúpať.

Spoločnosť OceanGate sa k žalobe bezprostredne nevyjadrila.

Titan stratil kontakt so svojou materskou loďou po asi dvoch hodinách ponoru 18. júna 2023. Americká pobrežná stráž o štyri dni neskôr oznámila, že zostatky miniponorky našla na oceánskom dne zhruba 490 metrov od vraku Titanicu.

Experti po analýze trosiek dospeli k záveru, že Titan počas ponoru implodoval a nikto z pasažierov nemal šancu prežiť. Na palube plavidla bol v čase nešťastia aj výkonný riaditeľ spoločnosti prevádzkujúcej miniponorku Stockton Rush, britský podnikateľ Hamish Harding, pakistansko-britský podnikateľ Shahzada Dawood a jeho syn Suleman.

01 - Modified: 2024-07-13 07:00:00 - Feat.: - Title: Ako desať motýľov prekonalo nezvyčajný svetový rekord. Bez prestávky preleteli celý Atlantický oceán 02 - Modified: 2024-07-11 13:14:35 - Feat.: - Title: REPORTÉR HN NA CESTÁCH: Most medzi Atlantikom a Pacifikom. Panama je raj hazardných hráčov aj dôchodcov z USA 03 - Modified: 2024-06-29 11:41:33 - Feat.: - Title: Prieskumný ponor k pekelnému portálu. Oznámil ho spoluzakladateľ OceanGate len rok po tragickej nehode pri vraku Titanicu 04 - Modified: 2024-06-08 10:00:00 - Feat.: - Title: Nepoučia sa? Ďalší miliardár sa chystá preskúmať vrak Titanicu. Takto vyzerá ponorka, ktorá ho tam zavezie 05 - Modified: 2023-08-03 11:28:56 - Feat.: - Title: Zakladateľ neslávne známej firmy chce poslať tisíc ľudí na Venušu, rypol si do Muska
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. september 2024 06:38