Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Pred bulharským parlamentom sa demonštrovalo proti novému zákonu o LGBT, ktorý zakazuje propagandu v školách

08.08.2024, 21:55
Autor:
ČTKČTK

Zákon zakazuje "akýmkoľvek spôsobom, priamo alebo nepriamo, vo vzdelávacom systéme propagovať alebo podnecovať myšlienky a názory súvisiace s netradičnou sexuálnou orientáciou a/alebo s inou ako biologickou pohlavnou identitou".

Pred bulharským parlamentom sa dnes opäť zišli demonštranti, aby protestovali proti kontroverznému zákonu, prijatému o deň skôr. Novela vzdelávacieho zákona zakazuje "propagandu LGBT+ v školách, čo skupiny bojujúce za práva menšín označili za diskriminačné. Protesty pred sídlom parlamentu pokračovali druhým dňom v rade.

Demonštranti pod dúhovými vlajkami vykrikovali heslá ako "Bulharsko nie je Rusko" a "Mlčanie znamená smrť". Na zhromaždenie dohliadala polícia. Neboli hlásené žiadne násilné incidenty, napísala agentúra AP.

Podobnosť s Ruskom

Bulharská pobočka európskeho združenia novinárov podľa bulharskej agentúry BTA upozornila na zhodu medzi ruským a bulharským zákonom. "Vetovať zákon!", "Hanba! "a" nezmlkneme, nevzdáme sa! "skandovali demonštranti.

Za kontroverznú predlohu, ktorú navrhla proruská strana Obrodení, bolo 159 poslancov, 22 hlasovalo proti a 12 sa zdržalo. Bulharský parlament má 240 zákonodarcov. Návrh podľa AP prekvapivo podporili aj zástupcovia niektorých proeurópskych strán.

image

V Bulharsku schválili zákaz šírenia tém o LGBT+ v školách. Aktivisti to odsudzujú ako diskrimináciu

Zákon zakazuje "akýmkoľvek spôsobom, priamo alebo nepriamo, vo vzdelávacom systéme propagovať alebo podnecovať myšlienky a názory súvisiace s netradičnou sexuálnou orientáciou a/alebo s inou ako biologickou pohlavnou identitou".

Zákonodarcovia tiež hlasovali o samostatnom texte, ktorý "netradičnú sexuálnu orientáciu" definuje ako orientáciu "odlišnú od všeobecne prijímaných a v bulharskej právnej tradícii zavedených pojmov citovej, romantickej, sexuálnej alebo zmyslovej príťažlivosti medzi osobami opačného pohlavia".

Porušenie ľudských práv

Mimovládna organizácia Bulharský helsinský výbor vyzvala zákonodarcov, aby zmeny neprijímali, a uviedla, že "porušujú základné ľudské práva", vrátane tých, ktoré sú zakotvené v ústave krajiny, ako aj v zákonoch EÚ a medzinárodných dohovoroch.

Zákon "zakazuje šírenie myšlienok a koncepcií vrátane vedeckých informácií", povedal agentúre AFP podpredseda BHC Radoslav Stojanov. Zákon "implicitne predznamenáva hon na čarodejnice a sankcionuje akékoľvek vzdelávacie snahy týkajúce sa LGBT+ osôb v školskom vzdelávaní", napísala vo vyhlásení právnička Denica Ljubenová zo skupiny pre práva LGBT+ osôb, ktorá zákon označila za "diskriminačný".

image

Putin nariadil vláde vypracovať program na propagáciu „tradičných ruských hodnôt“ v zahraničí

V roku 2021 prijalo podobný zákon tiež Maďarsko, ktoré zakázalo "propagáciu" LGBT+ medzi maloletými.

Bulharsko neuznáva manželstvo osôb rovnakého pohlavia. Krajina, ktorá je členom Únie, tiež odmieta ratifikovať Istanbulský dohovor o prevencii a boji proti násiliu voči ženám, ktorý mnohí v krajine považujú za prostriedok na uznanie "tretieho pohlavia", uviedla predtým agentúra AFP.

Česká republika Istanbulský dohovor podpísala v roku 2016, ale doteraz ju neratifikovala; český Senát ju na konci tohto januára tesnou väčšinou neschválil.

V Česku sa o ratifikácii dohovoru vedie diskusia už niekoľko rokov. Dokument odmietajú konzervatívci či kresťanské cirkvi, podľa ktorých môže ohroziť tradičné hodnoty a poňatie rodiny. Jej zástancovia naopak tvrdia, že môže výrazne pomôcť obetiam násilia. Podľa ženských organizácií je dohovor terčom dezinformačnej kampane niektorých spolkov i jednotlivcov.

01 - Modified: 2024-08-06 08:05:00 - Feat.: 0 - Title: Letné kúpanie v minulosti. Stačilo málo, aby ženu pre škandalózne správanie od vody odvliekli policajti 02 - Modified: 2024-08-05 11:16:58 - Feat.: 1 - Title: Bulharsko čakajú siedme parlamentné voľby za tri roky, vládu sa nepodarilo zostaviť 03 - Modified: 2024-08-01 12:38:02 - Feat.: 1 - Title: Európske inštitúcie podpísali dohodu o investíciách na prieskum kritických surovín 04 - Modified: 2024-07-31 21:00:13 - Feat.: 1 - Title: Rakúska skupina OMV plánuje investície do solárnej a veternej energie v juhovýchodnej Európe 05 - Modified: 2024-07-29 14:50:56 - Feat.: 1 - Title: Bulharský prezident poveril stranu Je taký národ vytvorením vlády. Vo voľbách skončila na šiestom mieste
01 - Modified: 2024-09-13 14:23:20 - Feat.: - Title: V Bulharsku zomreli dvaja vojenskí piloti pri nácviku na leteckú prehliadku 02 - Modified: 2024-08-30 14:54:29 - Feat.: - Title: Von der Leyenová čaká na tri posledné nominácie na eurokomisárov 03 - Modified: 2024-08-30 13:39:19 - Feat.: - Title: Bulharsko dosiaľ ako jediná krajina splnila výzvu Leyenovej o návrhu komisárov 04 - Modified: 2024-08-28 15:25:23 - Feat.: - Title: Aj Slováci sa v Česku budú musieť registrovať. Nový zákon upravuje pobyt cudzincov v krajine 05 - Modified: 2024-08-23 08:43:24 - Feat.: - Title: Rozhodnutie európskeho súdu o pohlaví bulharského občana neovplyvní našu právnu úpravu, potvrdil rezort
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. september 2024 13:20