Zničený dom po ostreľovaní ukrajinskou stranou v meste Sudža v ruskej Kurskej oblasti. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Moskva kvôli ukrajinskému vpádu vyhlásila núdzovú situáciu, do Kurskej oblasti posiela tanky

09.08.2024, 11:04
09.08.2024, 13:50
Autor:
ČTKČTK

Ruské ministerstvo obrany informovalo, že naďalej odráža pokusy o prienik do tohto regiónu pri hraniciach s Ukrajinou.

V Kurskej oblasti, ktorá čelí rozsiahlemu ukrajinskému vpádu, ruské ministerstvo pre mimoriadne udalosti vyhlásilo núdzovú situáciu federálneho charakteru. Tento krok má umožniť využiť prostriedky z federálnych zdrojov. Do oblasti tiež Moskva podľa agentúry Reuters presúva ďalšie sily vrátane tankov, delostrelectva a raketometov Grad.

Ukrajinské jednotky ruskú obranu prekvapivo prerazili v utorok a potom obsadili niekoľko kurských dedín, čo podľa agentúry Bloomberg predstavovalo prvé "napadnutie" Ruska armádou inej krajiny od druhej svetovej vojny.

Náčelník ruského generálneho štábu Valerij Gerasimov v stredu prezidenta Vladimira Putina informoval o tom, že sa pokrok ukrajinských síl podarilo zastaviť a že ich zatlačí späť k hranici. Podľa Reuters sa to však zatiaľ nepodarilo.

image

VIDEO: Taktika na vyvolanie paniky. Ruská vizualizácia ukázala, ako Ukrajinci bojujú pri Kursku

Tomu by zodpovedala aj dvojica dnešných krokov Moskvy - vyslanie ďalších jednotiek a vyhlásenie núdzovej situácie federálneho charakteru. To podľa agentúry TASS znamená, že na riešenie problémov možno využiť sily a prostriedky z celého Ruska a že možno aj uvoľniť peniaze z federálneho rozpočtu pre platby občanom.

Gubernátor Kurskej oblasti Alexej Smirnov už v stredu vyhlásil v celom regióne núdzový stav, čo miestnym úradom okrem iného umožnilo obmedziť prístup do niektorých lokalít. Smirnov zároveň vyhlásil, že v pohraničí je "zložitá operačná situácia".

Ruské ministerstvo obrany dnes tiež informovalo, že ruskí vojaci naďalej odrážajú pokusy o prienik do tohto regiónu pri hraniciach s Ukrajinou, a tamojšie ruské úrady uviedli, že sa bojuje aj niekoľko desiatok kilometrov od jadrovej elektrárne pri meste Kurčatov.

image

Rusko hlási masívny útok ukrajinských dronov. Horí letecká základňa, vypadol prúd

Agentúra Reuters potom napísala, že sa jej podarilo overiť jedno z videí z Kurskej oblasti, ktoré sa šíria na sociálnych sieťach. Je na ňom vidieť zhruba 15 vyhorených nákladných áut ruskej armády pozdĺž cesty.

Kvôli vpádu muselo svoje domovy opustiť niekoľko tisíc Rusov. Putin, ktorý vo februári 2022 odštartoval vojnu proti Ukrajine, im prisľúbil 10-tisíc rubľov ako odškodné.

01 - Modified: 2024-09-19 20:29:58 - Feat.: - Title: V Rusku zrušili 4000 rozhodnutí o rehabilitovaní obetí represií, boli medzi nimi príslušníci Wehrmachtu 02 - Modified: 2024-09-19 20:00:23 - Feat.: - Title: Rusko presunulo do Kurskej oblasti približne 40-tisíc vojakov, uviedol Zelenskyj. Tí dobyli dve nové dediny 03 - Modified: 2024-09-19 19:01:05 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívi USA, stretne sa s Bidenom, Harrisovou a Trumpom. Viceprezidentka Ukrajinu podporuje 04 - Modified: 2024-09-19 17:02:10 - Feat.: - Title: Nemecký minister oznámil ďalšiu vojenskú pomoc pre Ukrajinu, teraz za 1,4 miliardy eur 05 - Modified: 2024-09-19 16:55:56 - Feat.: - Title: Ukrajinský parlament schválil premenovanie 327 miest s ruskými a sovietskymi názvami
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. september 2024 00:45