Bola to škola, ktorá sa zmenila na úkryt pre vysídlených, no Izrael sa na nich úmyselne zameral. Zdroj: X/clashreport
StoryEditor

Vyše sto ľudí zomrelo, keď Izrael v Pásme Gazy zasiahol budovu školy. Útok prišiel v čase modlitby

10.08.2024, 07:56
10.08.2024, 13:42
Autor:
ČTKČTK
  • Izraelská armáda uviedla, že pred útokom podnikla rôzne opatrenia, aby obmedzila nebezpečenstvo pre civilistov.
  • Znovu obvinila Hamas z toho, že systematicky porušuje medzinárodné právo.
  • Ranný úder prišiel v čase pokračujúcich vyjednávaní o možných podmienkach prímeria medzi Izraelom a Hamasom.
  • Egypt, ktorý je kľúčovým prostredníkom týchto rokovaní, v reakcii označil bombardovanie za dôkaz, že Izrael boje ukončiť nechce.

Desiatky ľudí zabil podľa palestínskych činiteľov ranný letecký útok Izraela na školu v meste Gaza, kde prebývali ľudia, ktorí kvôli súčasnému konfliktu museli opustiť domov. Údaje palestínskych zdrojov o počte obetí sa rôznia, oficiálna tlačová agentúra WAFA oznámila viac ako sto mŕtvych.

Izraelská armáda zasiahnutie školy potvrdila a bez predloženia dôkazov uviedla, že v nej bolo veliteľské stanovište teroristickej organizácie Hamas, napísala agentúra AP.

Školu zasiahli tri strely

Úrad civilnej obrany v Gaze spravovaný Hamasom oznámil agentúre AFP, že areál na severe Pásma Gazy zasiahli tri izraelské strely. Podľa médií napojených na vládu Hamasu, ktorá oblasť roky ovláda, útok prišiel v čase fadžru, teda modlitby, ku ktorej sa veriaci moslimovia schádzajú za úsvitu. Podľa civilnej obrany bolo v celom tábore vyše 6000 ľudí.

image

Izraelský minister obrany vyzýva na urýchlené uzavretie dohody o prepustení rukojemníkov

"Boli tam ľudia, ktorí sa modlili, ktorí sa umývali, a na poschodí nad nimi ľudia spali... strela na nich dopadla bez varovania," citovala AP svedka úderu. Na mieste "strašného masakru" vypukol požiar a ľudia sa snažili vyslobodiť zranených aj telá mŕtvych z trosiek, uviedol úrad civilnej obrany.

Videá z miesta publikované na sociálnych sieťach ukazovali zakrvavených ľudí vynášaných zo školy a tela bez končatín, napísal denník The New York Times.

Počet obetí vzrástol

Civilná obrana pôvodne uviedla, že si útok vyžiadal 40 mŕtvych a desiatky zranených, potom bilanciu mŕtvych zvýšila na deväťdesiat až sto. AP s odvolaním sa na palestínske zdravotnícke úrady písala o viac ako 60 mŕtvych, po niekoľkých hodinách potom údaj narástol na najmenej 80 zabitých.

Spravodajská spoločnosť BBC dodáva, že údaje o desiatkach obetí nebola schopná ihneď nezávisle overiť. Zároveň nebolo jasné, akú časť zabitých tvorili civilisti.

image

Libanonská vláda v prípade vojny nevie zabezpečiť ani zlomok humanitárnej pomoci

Izraelská armáda v noci na dnešok vykonala aj ďalšie dva nálety v centrálnej časti Pásma Gazy, ktoré podľa AP zabili najmenej 13 ľudí vrátane troch detí a siedmich žien. Ministerstvo zdravotníctva spadajúce pod vládu Hamasu potom navýšilo celkovú bilanciu izraelského ťaženia na 39 790 mŕtvych, čo zahŕňa civilistov i ozbrojencov.

Ako ale poznamenala AFP, desiatky mŕtvych po rannom údere zrejme v dnešnom súčte ešte neboli započítané.

Cieľom sú školy

Zasiahnutá škola bola tak ako takmer všetky školy v Pásme Gazy používaná ako tábor pre Palestínčanov vysídlených kvôli vojne Izraela s Hamasom. Za prvých deväť mesiacov vojny bolo podľa OSN priamo zasiahnutých či poškodených 477 z 564 škôl v Pásme. Osobitná spravodajkyňa OSN pre okupované palestínske územia Francesca Albaneseová po novom zásahu uviedla, že Izrael pácha genocídu Palestínčanov "štvrť po štvrti" a "školu po škole".

image

Pri izraelských útokoch v Pásme Gazy zahynulo najmenej 40 ľudí, cieľmi boli školy

Izraelské letectvo informovalo, že v noci na dnešok zaútočilo na školskú budovu, v ktorej bolo veliteľské stanovište Hamasu. Neskôr prišlo s tvrdením, že areál bol základňou pre dvadsiatku ozbrojencov Hamasu a organizácie Palestínsky islamský džihád.

Izraelská armáda tiež uviedla, že pred útokom podnikla rôzne opatrenia, aby obmedzila nebezpečenstvo pre civilistov. Informácie o viac ako stovke obetí podľa letectva "nezodpovedajú informáciám" armády, "použitej presnej munícii a presnosti úderu".

Armáda znovu obvinila Hamás z toho, že systematicky porušuje medzinárodné právo, pretože svoje operácie vedie z úkrytov využívaných civilným obyvateľstvom, a robí tak z neho živý štít.

image

Pri úderoch na školy, kde podľa Izraela pôsobil Hamas, zomrelo 12 ľudí

Ranný úder prišiel v čase pokračujúcich vyjednávaní o možných podmienkach prímeria medzi Izraelom a Hamasom. Egypt, ktorý je kľúčovým prostredníkom týchto rokovaní, v reakcii označil bombardovanie za dôkaz, že Izrael boje ukončiť nechce. Útok odsúdili aj Saudská Arábia a Katar, samotný Hamas ho označil za "nebezpečnú eskaláciu" konfliktu.

Desať mesiacov trvajúca vojna v Gaze už priniesla množstvo podobných incidentov. Izrael masívne bombardovanie a pozemnú inváziu v husto zaľudnenej oblasti spustil po tom, čo ozbrojenci Hamasu vlani 7. októbra zabili na izraelskom území 1200 ľudí a ďalších 250 uniesli.

01 - Modified: 2024-09-18 13:56:59 - Feat.: - Title: Teraz alebo nikdy. Izrael útok na pagery urýchlil, pôvodne ho mal v zálohe pre totálnu vojnu 02 - Modified: 2024-09-18 05:34:08 - Feat.: - Title: Hizballáh napriek výbuchu komunikačných zariadení sľubuje, že bude pokračovať v podpore Gazy 03 - Modified: 2024-09-17 13:47:00 - Feat.: - Title: Izrael údajne zabil veliteľa raketového oddielu Islamského džihádu 04 - Modified: 2024-09-16 21:26:00 - Feat.: - Title: Spojené štáty, Egypt aj Katar naďalej rokujú o novom návrhu dohody o prímerí v Gaze 05 - Modified: 2024-09-16 14:46:56 - Feat.: - Title: V Pásme Gazy už dostalo prvú dávku vakcíny proti detskej obrne 90 percent detí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 22:14