Kim Čong-un uviedol, že obnova domov a ”stabilizácia” postihnutého regiónu potrvá dva až tri mesiace. FOTO: Reuters
StoryEditor

Kim Čong-un chce premiestniť tisíce ľudí, ktorých postihli povodne. Pomoc zvonku odmietol

10.08.2024, 10:04
Autor:
ČTKČTK
  • Počas svojej návštevy Kim obvinil Južnú Kóreu, že škody a počty obetí spôsobené povodňami v KĽDR zveličuje.
  • Označil to za "ohováračnú kampaň" a "vážnu provokáciu" voči svojej vláde.

Severokórejský vodca Kim Čong-un nariadil presunúť do hlavného mesta Pchjongjangu tisíce ľudí z oblasti pri hranici s Čínou, ktorú zasiahli ničivé záplavy. Pomoc z cudziny znova odmietol, informovala dnes agentúra AP s odvolaním sa na médiá v KĽDR.

Kim uviedol, že obnova domov a "stabilizácia" postihnutého regiónu potrvá dva až tri mesiace. Dovtedy plánuje jeho vláda ubytovať v zariadeniach v Pchjongjangu približne 15 400 ľudí, medzi ktorými sú matky, deti, starší ľudia a invalidní vojaci, uviedla severokórejská štátna agentúra KCNA.

image

Záplavy v Číne si vyžiadali evakuáciu 60-tisíc ľudí, tri osoby prišli o život

Podľa nej sa Kim takto vyjadril pri dvojdňovej ceste do mesta Uidžu na severozápade KĽDR, kde sa stretol s obeťami povodní a rokoval o obnove. Agentúra v tejto súvislosti vyzdvihla Kimovo "posvätné vodcovstvo" a "vrelú lásku a zušľachťujúceho ducha obetavej služby ľudu".

Severozápad izolovanej komunistickej krajiny postihli povodne koncom júla. Voda podľa KCNA zaplavila viac ako 4000 domov, polia a množstvo verejných budov, cesty aj železnicu. KĽDR neposkytla informácie o počte mŕtvych, Kim však obvinil verejných činiteľov, že zanedbali prevenciu katastrof a spôsobili "obete, ktoré nemožno pripustiť".

Tradiční spojenci Rusko a Čína, ako aj humanitárne organizácie, ponúkli Severnej Kórei dodávky pomoci, Pchjongjang ich ale neprijal.

image

Čínska provincia Kuang-tung očakáva storočné záplavy

"Pri poďakovaní rôznym krajinám a medzinárodným organizáciám za ich ponuku humanitárnej pomoci (Kim) povedal, že to, čo považujeme za najlepšie vo všetkých sférach a procesoch štátnych záležitostí, je pevná dôvera v ľud a spôsob dôkladného riešenia problémov založený na samostatnosti," uviedla KCNA.

Kim sa podobne vyjadril aj na začiatku týždňa po tom, čo mu ruský prezident Vladimir Putin ponúkol pomoc. Vyjadril vďačnosť, ale uviedol, že KĽDR si vytvorila vlastné plány obnovy a o pomoc Moskvu požiada iba v prípade, že to bude neskôr potrebné.

Počas svojej návštevy Kim obvinil Južnú Kóreu, že škody a počty obetí spôsobené povodňami v KĽDR zveličuje. Označil to za "ohováračnú kampaň" a "vážnu provokáciu" voči svojej vláde.

Niektoré juhokórejské médiá predtým uviedli, že škody spôsobené povodňami na severe sú pravdepodobne väčšie, než priznávajú štátne médiá, a že počet obetí by mohol presiahnuť tisíc.

01 - Modified: 2024-09-19 10:57:04 - Feat.: - Title: Predseda obchodného výboru Európskeho parlamentu verí v dohodu s Čínou 02 - Modified: 2024-09-19 10:49:37 - Feat.: - Title: Zažijeme pravé babie leto? Klimatológ o tom, prečo sa jemu podobné prejavy teraz vyskytujú aj v novembri 03 - Modified: 2024-09-19 08:27:50 - Feat.: - Title: Na severe Talianska sa vyliali dve rieky z korýt, museli evakuovať tisíc ľudí 04 - Modified: 2024-09-18 22:31:00 - Feat.: - Title: KĽDR uviedla, že otestovala novú balistickú raketu. Kim Čong-un chce vyššie útočné kapacity 05 - Modified: 2024-09-18 18:37:09 - Feat.: - Title: Putin schválil návrh dohody s Iránom, predĺžil zákaz dovozu zo Západu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 13:38