Josep Borrell uviedol, že išlo o jeden z niekoľkých útokov na školu za posledné týždne a že tieto ”masakre” nemajú žiadne ospravedlnenie. FOTO: Reuters
StoryEditor

Útoky na školy v Gaze sú neospravedlniteľné, reaguje na izraelský úder Borrell

10.08.2024, 14:59
10.08.2024, 21:07
Autor:
ČTKČTK
  • Šéf úniovej diplomacie vyjadril ľútosť nad "strašnou celkovou bilanciou" vojny Izraela s Hamasom.
  • Biely dom je podľa agentúry Reuters správami o civilných obetiach hlboko znepokojený a je v kontakte s predstaviteľmi Izraela.
  • Británia je "zdesená" smrtiacim izraelským úderom na školu v Gaze a vyzvala na "okamžité prímerie".
  • Turecko odsúdilo úder ako "nový zločin proti ľudskosti".

Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell dnes vyjadril zdesenie nad správami o izraelskom údere na školu v Pásme Gazy, ktorý podľa palestínskych zdrojov ráno zabil desiatky ľudí. Uviedol, že išlo o jeden z niekoľkých útokov na školu za posledné týždne a že tieto "masakre" nemajú žiadne ospravedlnenie.

Incident odsúdili aj Británia, Turecko či Francúzsko. Biely dom uviedol, že v Gaze naďalej umiera príliš veľa civilistov.

Izrael spochybňuje informácie

Izraelská armáda tvrdí, že v zasiahnutej škole v meste Gaza pôsobili ozbrojenci teroristického hnutia Hamas, a informácie o až stovke mŕtvych v dnešnom vyjadrení spochybňovala. Svetové médiá uvádzajú, že areál školy slúžil ako tábor pre Palestínčanov vysídlených desaťmesačnou vojnou a že izraelské strely ho zasiahli v čase skorých ranných modlitieb.

image

Vyše sto ľudí zomrelo, keď Izrael v Pásme Gazy zasiahol budovu školy. Útok prišiel v čase modlitby

"(Som) zdesený obrázkami zo školského tábora v Gaze zasiahnutého izraelským úderom... Za posledné týždne sa stalo terčom najmenej desať škôl. Pre tieto masakre nie je žiadne ospravedlnenie," uviedol Borrell na sociálnej sieti X.

Šéf úniovej diplomacie zároveň vyjadril ľútosť nad "strašnou celkovou bilanciou" vojny Izraela s Hamasom, pričom písal o viac ako 40-tisíc zabitých Palestínčanoch. Úrady v Gaze v najnovšej bilancii hlásia 39 790 mŕtvych za viac ako desať mesiacov bojov, ľudí zabitých pri dnešnom údere na školu ale podľa všetkého ich ešte do súčtu nezapočítali.

Biely dom je podľa agentúry Reuters správami o civilných obetiach hlboko znepokojený a je v kontakte s predstaviteľmi Izraela.

Reagovali aj Británia a Turecko

Británia dnes podobne ako Borrell uviedla, že je "zdesená" smrtiacim izraelským úderom na školu v Gaze a vyzvala na "okamžité prímerie". "Hamas musí prestať ohrozovať civilistov. Izrael musí dodržiavať medzinárodné humanitárne právo," vyhlásil šéf diplomacie David Lammy. "Potrebujeme okamžité prímerie, aby sme ochránili civilistov, oslobodili všetkých rukojemníkov a ukončili obmedzovanie humanitárnej pomoci," dodal.

image

Izraelská armáda bude konať rázne a bezodkladne, takto znejú príkazy na evakuáciu Palestínčanov

Ako "nový zločin proti ľudskosti" úder odsúdilo Turecko. "Izrael sa dopustil nového zločinu proti ľudskosti, keď zmasakroval viac ako stovku civilistov, ktorí sa uchýlili do školy," napísalo tamojšie ministerstvo zahraničia, ktoré tiež kritizovalo snahu premiéra Benjamina Netanjahua "sabotovať" rokovania o prímerí. "Medzinárodní aktéri, ktorí nepodnikajú kroky na zastavenie Izraela, sú spoluvinníkmi týchto zločinov," dodala Ankara.

OSN označila útoky na školy za plánované

Išlo o posledný z úderov, ktoré Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva označil za "systematické útoky na školy" zo strany Izraela - od 4. júla ich bolo najmenej 21, pri ktorých zahynuli stovky ľudí vrátane žien a detí, napísala agentúra AP.

image

V Pásme Gazy sú zničené alebo poškodené až dve tretiny budov, tvrdí OSN

OSN už skôr uviedla, že do 6. júla bolo vo vojne priamo zasiahnutých alebo poškodených 477 z 564 škôl v Gaze, a dodala, že Izrael má podľa medzinárodného práva povinnosť poskytnúť vysídleným osobám bezpečné útočisko.

"Už niekoľko týždňov sú školské budovy opakovane terčom útokov, ktoré si vyžiadali neúnosný počet civilných obetí," zdôraznilo tiež francúzske ministerstvo zahraničia vo vyhlásení a zopakovalo, že "Izrael musí rešpektovať medzinárodné humanitárne právo".

01 - Modified: 2024-09-18 21:22:46 - Feat.: - Title: Rezolúcia OSN vyzýva Izrael na ukončenie okupácie palestínskych území. Dáva Jeruzalemu obmedzený čas 02 - Modified: 2024-09-18 20:52:37 - Feat.: - Title: Z novej vlny výbuchov v Libanone Hamas obvinil Izrael, stúpol počet obetí 03 - Modified: 2024-09-18 18:34:00 - Feat.: - Title: Rijád nenadviaže vzťahy s Izraelom pred vznikom palestínskeho štátu, povedal princ 04 - Modified: 2024-09-18 18:08:21 - Feat.: - Title: Evakuovaných obyvateľov severného Izraela vrátime domov, sľúbil Netanjahu. Napätie rastie 05 - Modified: 2024-09-18 15:11:46 - Feat.: - Title: Fínsky prezident obhajuje kúpu zbraní od Izraela i neuznanie palestínskeho štátu. Je to otázka času, tvrdí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 08:04