Kamala Harrisová pózuje na fotografiách spolu s demokratickým kandidátom na viceprezidenta, guvernérom Minnesoty Timom Walzom. FOTO: Reuters
StoryEditor

Harrisová má podľa prieskumov podporu troch kľúčových štátov na stredozápade USA

10.08.2024, 19:28
Autor:
TASRTASR
  • Prieskum však ukázal, že miestni voliči stále uprednostňujú Donalda Trumpa v kľúčových otázkach akou je ekonomika a imigrácia.
  • Kamala Harrisová však mala 24-bodový náskok v otázke interrupcií.

Nominantka Demokratickej strany do novembrových prezidentských volieb v USA Kamala Harrisová podľa najnovších prieskumov vedie v troch kľúčových štátoch pred republikánskym kandidátom Donaldom Trumpom. Informuje agentúra AFP.

Prieskumy medzi potencionálnymi voličmi, ktoré uskutočnili denník The New York Times a univerzita Siena College ukázali, že Harrisová vedie nad Trumpom v Michigane, Pensylvánii a Wisconsine zhodným pomerom 50 percent ku 46 percentám.

Výsledky prieskumov v týchto štátoch zvrátili doterajší vývoj, ktorý takmer rok ukazoval, že Trump buď remizuje, alebo mierne vedie nad demokratickým prezidentom Joeom Bidenom. Ten minulý mesiac odstúpil zo súboja Biely dom a namiesto toho podporil svoju viceprezidentku Harrisovú.

image

Harrisová vedie nad Trumpom už o päť percentuálnych bodov, navýšila svoj náskok

Prieskum však ukázal, že miestni voliči stále uprednostňujú Trumpa v kľúčových otázkach akou je ekonomika a imigrácia. Harrisová však mala 24-bodový náskok v otázke interrupcií.

Harrisová taktiež zaznamenala nárast priazne medzi registrovanými voličmi v Pensylvánii. Jej popularita sa zvýšila o desať percentuálnych bodov za mesiac. Voliči uviedli, že ju oproti Trumpovi považujú za inteligentnejšiu, a že má lepšie predpoklady na vládnutie.

Kandidátka demokratov tento týždeň usporiadala viacero volebných mítingov v stredozápadných štátoch spolu so svojím kandidátom na viceprezidenta Timom Walzom.

image

Trump a Harrisová sa stretnú v televíznej debate. Exprezident už teraz pochybuje, že bude hlasovanie "čestné"

V americkom volebnom systéme prezidenta volí zbor voliteľov. Volitelia hlasujú za kandidáta na základe výsledkov volieb v danom štáte. V súčte sa v štátoch Michigan, Pensylvánia a Wisconsin hrá o 34 hlasov voliteľov. Výsledky volieb v týchto štátoch sú zvyčajne veľmi tesné a víťazstvo v nich môže výrazne dopomôcť k celkovému víťazstvu. Vo voľbách v roku 2020 sa Bidenovi podarilo vyhrať v každom z nich.

Prieskum sa uskutočnili v období od 5. do 9. augusta na vzorke najmenej 600 voličov v každom štáte.

01 - Modified: 2024-09-19 04:53:48 - Feat.: - Title: Trump sa v nedeľu stretne s Dudom, chce si tým získať poľsko-amerických voličov 02 - Modified: 2024-09-18 13:19:04 - Feat.: - Title: Rozhodnutie USA o predaji U.S. Steel Japoncom by malo padnúť až po voľbách 03 - Modified: 2024-09-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Spojené štáty desí venezuelský gang. Ovládol budovy v Colorade, vraždí v New Yorku 04 - Modified: 2024-09-17 14:38:18 - Feat.: - Title: Američania sú veľkí lokálpatrioti. Myslia si, že sú epicentrom všetkého diania, a tak sa i správajú (ROZHOVOR) 05 - Modified: 2024-09-17 14:38:03 - Feat.: - Title: Prezidentské voľby v USA sa menia na bizarné divadlo, ktoré už začína desiť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 11:22