Ukrajina dokazuje, že skutočne vie, ako obnoviť spravodlivosť a vyvíja na agresora potrebný tlak, povedal v príhovore Volodymyr Zelenskyj. FOTO: Reuters
StoryEditor

Zelenskyj označil ofenzívu za snahu o prenesenie vojny na územie agresora

10.08.2024, 21:32
Autor:
ČTKČTK
  • Zelenskyj o operácii predtým mlčal.
  • Predtým sa však na ňu nepriamo odvolával, keď chválil schopnosť armády "prekvapiť" a ďakoval jej za to, že vzala ruských vojakov do zajatia, aby ich mohla využiť pri budúcich rokovaniach.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes prvýkrát pripustil, že ukrajinské sily bojujú v ruskej Kurskej oblasti. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej tiež vyhlásil, že táto operácia je súčasťou snahy Kyjeva o obnovenie spravodlivosti po ruskej invázii, ktorá začala vo februári 2022.

image

Geniálny ťah alebo šialenstvo? Ukrajinská ofenzíva do Ruska zaskočila aj Biely dom, všetci hádajú jej cieľ

Z pohraničných častí ruskej Kurskej oblasti, ktorá čelí rozsiahlemu ukrajinskému vpádu, bolo evakuovaných vyše 76-tisíc obyvateľov. Rusko sa v oblasti bráni proti tisíckam ukrajinských vojakov, ktorí tam v týždni prekvapivo prenikli a sú zrejme až niekoľko desiatok kilometrov vo vnútri ruského územia. Cieľ celej ukrajinskej akcie pritom v tejto chvíli podľa pozorovateľov ešte nie je úplne zrejmý.

Zelenskyj o operácii predtým mlčal. Vo svojom večernom videoposolstve dnes prezident uviedol, že o operácii rokoval s vrchným ukrajinským veliteľom Oleksandrom Syrskym, pričom nezabudol spomenúť boje, ktorým vojaci čelia na náročnom východnom fronte.

"Dnes som od vrchného veliteľa Sýrskeho obdržal niekoľko správ týkajúcich sa frontových línií a našich akcií, ktorých cieľom je zatlačiť vojnu na územie agresora," povedal Zelenskyj. "Som vďačný každej jednotke obranných síl, že to zaistila. Ukrajina dokazuje, že skutočne dokáže obnoviť spravodlivosť a zaistiť potrebný tlak na agresora," dodal.

Zelenskyj sa už skôr na túto operáciu nepriamo odvolával, keď chválil schopnosť armády "prekvapiť" a ďakoval jej za to, že vzala ruských vojakov do zajatia, aby ich mohla využiť pri budúcich rokovaniach.

image

Ukrajina tvrdí, že zmarila pokus ruských sabotérov preniknúť do Sumskej oblasti

Pri vzdávaní holdu ukrajinským silám pozdĺž tisíc kilometrov dlhej frontovej línie sa Zelenskyj zvlášť zmienil o akciách v severnej Sumskej oblasti, ktorá leží pri hranici s ruskou Kurskou oblasťou. Rusko tam zintenzívnilo ostreľovanie, čo na ukrajinskej strane tiež vyvolalo evakuáciu.

01 - Modified: 2024-09-19 17:02:10 - Feat.: - Title: Nemecký minister oznámil ďalšiu vojenskú pomoc pre Ukrajinu, teraz za 1,4 miliardy eur 02 - Modified: 2024-09-19 16:55:56 - Feat.: - Title: Ukrajinský parlament schválil premenovanie 327 miest s ruskými a sovietskymi názvami 03 - Modified: 2024-09-19 13:19:34 - Feat.: - Title: Rusko získalo v Kurskej oblasti späť dve obce, tvrdí čečenský veliteľ 04 - Modified: 2024-09-19 12:07:49 - Feat.: - Title: Europoslanci požadujú povoliť Ukrajine zasahovať vojenské ciele v Rusku 05 - Modified: 2024-09-19 11:59:47 - Feat.: - Title: Cieľom EÚ je v zime zabezpečiť pre Ukrajinu štyri a pol gigawattov elektriny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 20:19