Ľudia kráčajú neďaleko bytového domu poškodeného ostreľovaním ukrajinskou stranou v ruskom Kursku. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Vpád do Kurskej oblasti má destabilizovať Rusko, povedal ukrajinský činiteľ. Zúčastňujú sa tisíce vojakov

11.08.2024, 12:05
Autor:
ČTKČTK

Ukrajinské úrady o ofenzíve, ktorá zrejme zaskočila Kremeľ a umožnila Ukrajincom preniknúť podľa analytikov najmenej pätnásť kilometrov hlboko na ruské územie, niekoľko dní takmer úplne mlčali.

Účelom vpádu ukrajinských jednotiek do ruskej prihraničnej Kurskej oblasti je destabilizovať situáciu v Rusku a "roztiahnuť pozície nepriateľa". Zúčastňujú sa ho tisíce ukrajinských vojakov. V rozhovore s agentúrou AFP to povedal nemenovaný vysokopostavený ukrajinský bezpečnostný činiteľ.

"Sme v ofenzíve. Cieľom je roztiahnuť pozície nepriateľa, spôsobiť mu maximálne straty, destabilizovať situáciu v Rusku - pretože nie je schopné chrániť svoje vlastné hranice - a preniesť vojnu na ruské územie, "uviedol činiteľ, ktorý s AFP hovoril pod podmienkou zachovania anonymity.

Tisíce vojakov

V stredu ruská armáda uviedla, že Ukrajina do svojho vpádu na ruské územie zapojila na tisíc vojakov, čo je operácia bezprecedentného rozsahu. Podľa ukrajinského činiteľa je však ukrajinských vojakov v Kurskej oblasti "oveľa viac", počet odhadol na "tisíce".

image

Rusko tvrdí, že zneškodnilo 14 dronov a štyri balistické rakety vypustené z Ukrajiny

Ukrajinské úrady o ofenzíve, ktorá zrejme zaskočila Kremeľ a umožnila Ukrajincom preniknúť podľa analytikov najmenej pätnásť kilometrov hlboko na ruské územie, niekoľko dní takmer úplne mlčali. Prvýkrát ju v sobotu pripustil prezident Volodymyr Zelenskyj, keď povedal, že Kyjev sa snaží "preniesť vojnu" do Ruska.

Ukrajinský činiteľ, s ktorým AFP hovorila v sobotu večer, tvrdí, že útok povzbudil morálku ukrajinskej spoločnosti a armády, vyčerpanej dva a pol roka rozsiahlej ruskej invázie.

Operácia zaskočila Rusov

"Bola to veľmi dobrá operácia," zaskočila Rusov a" naozaj povzbudila našu morálku, morálku ukrajinskej armády, štátu a spoločnosti", uviedol. Po mesiacoch ústupu na východnom fronte sa podľa neho ukázalo, že "môžeme útočiť a postupovať".

Zdroj AFP pripustil, že vpád do Kurskej oblasti zatiaľ neoslabil ruskú ofenzívu na východe Ukrajiny, kde väčšie a lepšie vyzbrojené jednotky Kremľa už niekoľko mesiacov postupne pomaly zaberajú ukrajinské územie.

image

Gubernátor Kurskej oblasti nariadil rýchlejšiu evakuáciu obyvateľov, Ukrajina ostreľuje ruský Kursk

"Situácia sa v zásade nezmenila. Ich tlak na východe pokračuje, svoje jednotky z tejto oblasti nestiahnu, "povedal ukrajinský predstaviteľ s tým, že intenzita ruských útokov na východe však predsa len" trochu klesla ".

Povedal tiež, že Ukrajina pri svojom vpáde do Ruska dodržiava medzinárodné humanitárne právo. "Je veľmi dôležité, že Ukrajina neporušuje žiadne konvencie, prísne dodržiavame humanitárne právo: nepopravujeme zajatcov, neznášalujeme ženy, nedrancujeme," povedal činiteľ.

"Buča, Irpiň, nič z toho sa nestalo a nič z toho sa nestane," dodal s odvolaním sa na zverstvá vo dvojici ukrajinských miest v Kyjevskej oblasti zo začiatku roka 2022, ktoré sú pripisované ruským okupačným jednotkám.

01 - Modified: 2024-08-09 12:01:12 - Feat.: 1 - Title: Ako sa to mohlo stať? Gerasimov dostal varovanie o vpáde do Ruska, čečenský veliteľ chváli plán Ukrajincov 02 - Modified: 2024-08-08 11:49:39 - Feat.: 1 - Title: Nikto sa o nás nestaral. Nedokážete nás ochrániť ani evakuovať, zúria Rusi po ukrajinskom vpáde 03 - Modified: 2024-06-29 07:33:54 - Feat.: 1 - Title: Rusko tvrdí, že ukrajinský dronový útok v Kurskej oblasti si vyžiadal päť obetí 04 - Modified: 2024-06-29 05:42:49 - Feat.: 1 - Title: Ruské úrady hlásia mŕtvych po útoku dronu, Kyjev zostrelenie všetkých bezpilotných lietadiel Moskvy
01 - Modified: 2024-09-19 16:00:48 - Feat.: - Title: Muža najbohatšej Rusky po prestrelke zatkli a obvinili z vraždy, spôsobili ju nezhody vo vedení spoločnosti 02 - Modified: 2024-09-19 13:19:34 - Feat.: - Title: Rusko získalo v Kurskej oblasti späť dve obce, tvrdí čečenský veliteľ 03 - Modified: 2024-09-19 12:07:49 - Feat.: - Title: Europoslanci požadujú povoliť Ukrajine zasahovať vojenské ciele v Rusku 04 - Modified: 2024-09-19 11:59:47 - Feat.: - Title: Cieľom EÚ je v zime zabezpečiť pre Ukrajinu štyri a pol gigawattov elektriny 05 - Modified: 2024-09-19 10:21:37 - Feat.: - Title: Kremeľ nečaká, kým sa Biden rozhýbe. Vrtuľníky budú "skákať", stíhačkám to neprekáža
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 18:15