Ľudia nesú rakvu Alice Dasilvy Aguiar, jedného z troch detí, ktoré sa stali obeťami útoku nožom počas tanečnej akcie. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ukončite nepokoje v Británii, vyzvali rodičia zavraždeného dievčaťa na pohrebe. Nechcú násilie v mene dcéry

11.08.2024, 19:57
Autor:
ČTKČTK

Deväťročná Alice da Silva Aguiarová a ďalšie dve dievčatá zomreli a osem ich bolo zranených po útoku nožom na podujatí v prímorskom meste Southport pred dvoma týždňami.

Rodičia jednej z troch dievčat, ktoré boli minulý mesiac zavraždené na podujatí s tematikou americkej popovej hviezdy Taylor Swiftovej v anglickom Southpoole, vyzvali pri dnešnom emotívnom pohrebe svojej malej dcéry na ukončenie celonárodných nepokojov, ktoré nasledovali po ich smrti. Informovala o tom agentúra Reuters.

Deväťročná Alice da Silva Aguiarová a ďalšie dve dievčatá zomreli a osem ich bolo zranených po útoku nožom na podujatí v prímorskom meste Southport pred dvoma týždňami.

Krvavé nepokoje

Nasledovali niekoľkodňové nepokoje v Southporte a v mestách po celej Británii, ktoré vyvolali internetové príspevky mylne označujúce podozrivého za islamistického migranta. Tínedžer narodený v Británii bol medzičasom obvinený a polícia uviedla, že incident nie je považovaný za terorizmus.

Na pohrebe Aguiarovej povedala miestna policajná veliteľka zhromaždeným, že ju trúchliaci portugalskí rodičia Sergio a Alexandra požiadali, aby verejne vyzvala na pokoj.

 

"Preukázali ste veľkú odvahu, keď ste ma požiadali, aby som tu dnes bola... a odovzdala odkaz od vás, Alicinej rodiny, že si neželá, aby v uliciach Spojeného kráľovstva dochádzalo k ďalšiemu násiliu v mene ich dcéry," povedala policajtka Serena Kennedyová.

"Dúfam, že každý, kto sa v uplynulých trinástich dňoch podieľal na násilných výtržnostiach v našich uliciach, skláňa hlavu hanbou nad bolesťou, ktorú vám, truchliacej rodine, spôsobil," dodala policajná veliteľka.

Stovky zadržaných

Kvôli výtržnostiam, zameraným predovšetkým proti migrantom a moslimom, bolo zatknutých viac ako 900 ľudí a 466 ich bolo obvinených z trestných činov, pričom desiatky ľudí už boli odsúdené a uväznené, pretože prípady sú urýchlene prejednávané na súdoch.

Polícia a politici sa domnievajú, že rýchla a tvrdá reakcia úradov spolu s tisíckami účastníkov demonštrácií proti rasizmu od stredy odradila ľudí od účasti na ďalších nepokojoch.

Pri pohrebe Aguiarovej bielu rakvu pokrytú ružovými kvetmi priviezol do kostola biely koč ťahaný koňmi, zatiaľ čo ulice lemovali stovky miestnych obyvateľov. "Vzali nám ťa príliš skoro a my sa často pýtame prečo? Prečo práve tu? Prečo práve my? Prečo práve ty? "uviedli jej rodičia v prejave, ktorý pri obrade prečítal dievčenský strýko.

"Nikdy sa s tou bolesťou nevyrovnáme, ale sľubujeme, že získame všetky odpovede. Mama toho videla priveľa a my to potrebujeme vedieť. Cítime šok, nepredstaviteľnú bolesť. Chýbaš nám... Zatiaľ náš milovaný anjel, tancuj ďalej. Mama a otecko ťa budú mať vždy, vždy radi," stálo v smútočnej reči.

Zahynuli aj ďalšie dve dievčatá, šesťročná Bebe Kingová a sedemročná Elsie Stancombeová. Rodičia Bebe vydali v sobotu vyhlásenie, že dcérska smrť im zničila svet. Prezradili, že jej staršia sestra Genie bola svedkom útoku a podarilo sa jej utiecť.

Politici a polícia obvinili z následného násilia internetové dezinformácie a ministerka školstva Bridget Phillipsonová uviedla, že školáci sa teraz budú učiť, ako rozpoznať falošné správy a "konšpiračné teórie, ktorými sú sociálne siete zaplavené".

01 - Modified: 2024-08-06 07:31:09 - Feat.: 1 - Title: Horiace autá a skrvavení demonštranti. Problém prišiel príliš skoro a britský premiér nevie, čo robiť 02 - Modified: 2024-08-11 05:40:00 - Feat.: 1 - Title: V Anglicku i Severnom Írsku protestovali tisíce ľudí proti rasizmu a násiliu, ktoré zachvátilo krajinu 03 - Modified: 2024-08-09 15:08:58 - Feat.: 1 - Title: Úrady musia počas víkendu zostať v pohotovosti pre možné nepokoje, vraví britský premiér Starmer
01 - Modified: 2024-09-13 06:11:07 - Feat.: - Title: Rusko zrušilo akreditáciu šiestich pracovníkov britskej ambasády v Moskve 02 - Modified: 2024-09-12 17:00:07 - Feat.: - Title: Británia sledovala ruské lode v Severnom mori a v Lamanšskom prielive 03 - Modified: 2024-09-11 20:29:00 - Feat.: - Title: Štáty by mali platiť reparácie za otrokárstvo, tvrdia kandidáti na lídra Commonwealthu 04 - Modified: 2024-09-11 16:10:03 - Feat.: - Title: Socha kráľovnej Alžbety II. v Severnom Írsku budí rozpaky i posmech 05 - Modified: 2024-09-11 15:40:26 - Feat.: - Title: "Sme oddaní úspechu Kyjeva". USA a Veľká Británia prisľúbili podporu pre Ukrajinu až do jej víťazstva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. september 2024 21:45