Archeológ pracuje na nedávno objavených pozostatkoch obete v archeologickom nálezisku starovekého mesta Pompeje, ktoré bolo zničené v roku 79 n.l. pri erupcii sopky Vezuv. FOTO: Reuters/Archeologický park Pompeje
StoryEditor

V Pompejach objavili kostry ďalších dvoch obetí výbuchu sopky Vezuv

13.08.2024, 08:35
Autor:
ČTKČTK

Výbuch sopky Vezuv v roku 79 nášho letopočtu zabil tisíce ľudí, Pompeje zasypal popolom a zalial lávou, a časť mesta sa tak uchovala takmer nedotknutá.

V talianskych Pompejach​ boli objavené kostry dvoch ďalších obetí výbuchu sopky Vezuv spred takmer 2000 rokov. Podľa správy archeologického parku ide o pozostatky muža a ženy, ktorí hľadali úkryt v spálni. Informovala o tom agentúra Reuters.

Kostry boli nájdené v malej provizórnej spálni vo vile, ktorá sa v čase erupcie prestavovala. Žena ležala na posteli a okolo nej boli zlaté, strieborné a bronzové mince a šperky vrátane zlatých a perlových náušníc. Muž ležal pri nohách postele, uvádza sa vo vyhlásení správy pompejského náleziska.

Rímske mesto Pompeje sa nachádzalo na úpätí sopky Vezuv. Jej výbuch v roku 79 nášho letopočtu zabil tisíce ľudí, mesto zasypal popolom a zalial lávou, a časť mesta sa tak uchovala takmer nedotknutá.

image

FOTO Noví ochrancovia vykopávok v Pompejách. Pamiatku budú pred holubím trusom strážiť dravce

Zatiaľ posledné nájdené obete si vybrali malú miestnosť ako útočisko a čakali, kým sa skončí dážď sopkou vyvrhnutých kameňov. Tie však zablokovali dvere a zabránili im v úteku. Nakoniec ich zaliala láva zo sopky, zrekonštruovali ich posledné okamihy archeológovia.

"Možnosť skúmať neoceniteľné antropologické údaje o oboch obetiach (...) umožňuje nám získať značné množstvo údajov o každodennom živote starovekých Pompejčanov," uviedol riaditeľ pracoviska Gabriel Zuchtriegel.

Archeológovia v starovekých Pompejach, znovuobjavených až v 16. storočí, v posledných rokoch vykonali množstvo ďalších vykopávok a iných činností, ktorých cieľom je zastaviť desaťročia chátrania. Pamiatka UNESCO patrí k najnavštevovanejším archeologickým lokalitám na svete a hlavným turistickým atrakciám v Taliansku.

01 - Modified: 2024-09-19 08:27:50 - Feat.: - Title: Na severe Talianska sa vyliali dve rieky z korýt, museli evakuovať tisíc ľudí 02 - Modified: 2024-09-18 09:05:55 - Feat.: - Title: V Taliansku sa utopil hasič, ktorý pomáhal vodičom uviaznutým pri povodniach 03 - Modified: 2024-09-18 05:10:12 - Feat.: - Title: Nový taliansky minister kultúry čelí kritike, pretože nemá vysokoškolský titul 04 - Modified: 2024-09-17 15:50:06 - Feat.: - Title: Salvini sľubuje, že zostane vo funkcii, aj keď ho odsúdia. Očakáva však oslobodzujúci verdikt 05 - Modified: 2024-09-16 14:14:08 - Feat.: - Title: Starmer a Meloniová sa zhodli na posilnení boja proti pašerákom ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 22:13