Trumpove prejavy – vrátane tých napísaných a čítaných – sa podľa historika Igora Lukeša rýchlo menia na „slovný šalát“. FOTO: Reuters
StoryEditor

Trump je najväčším nepriateľom seba samého, hovorí profesor z Bostonu

13.08.2024, 18:00

V rozhovore s historikom Igorom Lukešom sa dozviete:

  • V čom sa podľa neho líšia demokratická a republikánska kampaň.
  • Akú taktiku by odporúčal demokratom.
  • Prečo si podľa neho Donald Trump nevybral za viceprezidentku Nikki Haleyovú.
  • Či v prípade Trumpovej prehry hrozia nepokoje.

Demokratická strana musí v rámci blížiacich sa volieb staviť na pozitívnu kampaň. Osobné útoky zo strany Donalda Trumpa na nerozhodnutých Američanov nefungujú. Republikánsky kandidát je sám sebe najväčším nepriateľom, voliči by ho pritom chceli milovať, uviedol v rozhovore historik Igor Lukeš, ktorý je profesorom na prestížnej Bostonskej univerzite.

Igor Lukeš

Vyštudoval angličtinu a filozofiu na Karlovej Univerzite, kde v roku 1976 získal titul PhDr. Koncom 70. rokov emigroval do USA. Na Tufts University získal roku 1985 titul PhD. Začiatkom 80. rokov pracoval vo Washingtone a v roku 1985 sa vrátil do akademického prostredia. Najprv ako začínajúci profesor na Fletcher School of Law and Diplomacy.

Od roku 1986 pôsobí ako profesor histórie a medzinárodných vzťahov na The Frederick S. Pardee School of Global Studies na Bostonskej univerzite.

Prezidentské voľby dlho vyzerali nudne, potom nasledoval atentát na Donalda Trumpa, odstúpenie Joea Bidena a zatiaľ neoficiálna nominácia Kamaly Harrisovej. Komu zmena dynamiky kampane vyhovuje viac: demokratom alebo republikánom?

Zmena dynamiky pomohla demokratom. Pre Bidena by síce pravoverní straníci hlasovali, ale motivoval by ich strach z Trumpa, nie viera, že sa bude schopný zhostiť povinností v úrade ďalšie štyri roky. Zmena prišla v momente o päť minút dvanásť.

Teraz to vyzerá, že celkový trend favorizuje Harrisovú. Je to inteligentná a nebojácna žena, ktorej príchod na scénu vyvolal u mnohých voličov nadšenie. Trump sa tešil, že 81-ročného Bidena pošle do penzie. Teraz proti nemu stojí žena, černoška, ​​ktorá priťahuje davy voličov a je o dvadsať rokov mladšia. Vedľa nej vyzerá Trump ako neistý starec.

Donald Trump opakovane klamal v rozhovore s Elonom Muskom

​Harrisová si ako svojho viceprezide...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-08-26 16:00:00 - Feat.: - Title: Súd nariadil Muskovi odhaliť investorov. Stopy vedú aj k Putinovým oligarchom 02 - Modified: 2024-08-26 12:37:05 - Feat.: - Title: Vstup Bieloruska do vojny nie je pravdepodobný. Lukašenko však príliš nemôže Putinovi hovoriť nie (ROZHOVOR) 03 - Modified: 2024-08-26 09:28:41 - Feat.: - Title: Ako rozvracať Rusko. Cesta, ktorú začali Ukrajinci operáciou pri Kursku, bude ešte dlhá, ale nie nemožná 04 - Modified: 2024-08-26 07:16:40 - Feat.: - Title: Ceny ropy pokračujú v raste. Na dopyt pozitívne vplývali očakávania, že Fed zníži úroky 05 - Modified: 2024-08-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Odborník o manažovaní davu: Ako zvládať psychológiu davu a na čo byť pripravený na proteste či zápase?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. august 2024 18:02