Ruský prezident Vladimir Putin. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Rusko plánovalo, ako udrieť na Európu jadrovými strelami, píše Financial Times

13.08.2024, 18:19
Autor:
ČTKČTK

Dokumenty z rokov 2008 až 2014 obsahujú zoznam cieľov pre strely, ktoré môžu niesť konvenčné alebo taktické jadrové zbrane.

Rusko plánovalo, ako v prípade potenciálneho konfliktu s NATO udrieť na miesta v Európe strelami schopnými niesť jadrové zbrane. Napísal to dnes denník Financial Times, ktorý sa odkazuje na tajné ruské spisy, ktoré mu poskytli západné zdroje.

Porovnanie ruského jadrového arzenálu s ďalšími atómovými veľmocami.

Dokumenty z rokov 2008 až 2014 podľa neho obsahujú zoznam cieľov pre strely, ktoré môžu niesť konvenčné alebo taktické jadrové zbrane. Ruskí dôstojníci v spisoch zdôrazňujú výhody úderov s jadrovými zbraňami v ranej fáze konfliktu.

Mapy, ktoré vznikli skôr na prezentačné účely než na operačné použitie, znázorňujú vzorku 32 cieľov Severoatlantickej aliancie v Európe pre ruské námorné flotily, píše denník.

Napríklad potenciálne ciele ruskej Baltskej flotily podľa neho ležia prevažne v Nórsku a Nemecku. V prezentácii pre dôstojníkov, ktorá vznikla ešte pred súčasnou rozsiahlou ruskou inváziou na Ukrajinu, sú popísané aj ciele ako je západné pobrežie Francúzska alebo mesto Barrow-in-Furness v Británii, píše denník.

image

Poľské stíhačky vzlietli k ruskému lietadlu nad Baltským morom. Vykonávalo prieskumnú misiu

Taktické jadrové zbrane, ktoré môžu byť vystrelené z pozemných zariadení, plavidiel alebo lietadiel, majú kratší dosah a sú menej deštruktívne ako strategické jadrové zbrane určené na prípadné použitie proti Spojeným štátom, uvádza denník. Upozorňuje však, že taktické jadrové zbrane môžu uvoľniť podstatne viac energie ako bomby, ktoré USA zvrhli na japonské mestá Nagasaki a Hirošimu v roku 1945.

V prezentácii je tiež spomenutá možnosť takzvaného demonštratívneho úderu - odpálenie jadrovej zbrane v odľahlej oblasti "v čase bezprostrednej hrozby agresie", teda ešte pred skutočným konfliktom, s cieľom západnej krajiny zastrašiť, píše FT. Rusko nikdy nepriznalo, že by také údery jeho vojenská doktrína obsahovala.

Uniknuté dokumenty ďalej naznačujú, že si Moskva uchovala schopnosť niesť taktické jadrové zbrane na hladinových plavidlách, a to napriek dohode medzi Sovietskym zväzom a USA z roku 1991 o ich odstránení, poznamenáva Financial Times.

Nedávne ruské vojenské cvičenia určené na nácvik použitia taktických jadrových zbraní podľa denníka svedčia o tom, že uniknuté spisy sú v súlade so súčasnou ruskou vojenskou doktrínou.

image

"Čím skôr bude mier, tým skôr skončia nájazdy." Kyjev tvrdí, že nechce prevziať dobyté ruské územia

Financial Times už vo februári napísal - aj s odvolaním sa na ruské tajné vojenské spisy, že Moskva nacvičovala použitie taktických jadrových zbraní v raných fázach konfliktu s významnou svetovou mocnosťou. Prah pre použitie taktických jadrových zbraní je v Rusku oveľa nižší, než verejne vyhlasujú ruskí predstavitelia, uviedol vtedy denník. Najnovšie odhalenia podľa neho ukazujú, ako si Rusko predstavovalo konflikt so Západom a plánovalo sériu drvivých úderov v celej západnej Európe.

Analytici, ktorí podľa FT dokumenty skúmali, uviedli, že sú v súlade s tým, ako NATO vyhodnotilo hrozbu úderov striel dlhého doletu zo strany ruského námorníctva a rýchlosť, s akou by sa Moskva pravdepodobne uchýlila na použitie jadrových zbraní. Prioritou Ruska by v prípade konfliktu s NATO bolo podľa dokumentov "oslabenie vojenského a ekonomického potenciálu nepriateľa". Čo by podľa analytikov znamenalo, že by Rusko zaútočilo na civilné miesta a kritickú infraštruktúru, ako to robí na Ukrajine.

01 - Modified: 2024-08-13 13:00:26 - Feat.: 1 - Title: Prigožinovi a Utkinovi postavili na cintoríne wagnerovcov pri Samare pomník, prišli o život pri páde lietadla 02 - Modified: 2024-08-13 10:12:30 - Feat.: 1 - Title: VIDEO: Pustil si ústa na špacír. Putin zahriakol kurského gubernátora 03 - Modified: 2024-08-13 09:42:30 - Feat.: 1 - Title: Rusi vystupňovali svoje útoky v smere na Pokrovsk po ukrajinskom vpáde na Ukrajinu, hlási Kyjev 04 - Modified: 2024-08-13 09:26:32 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina obmedzila pohyb civilistov pri hraniciach s Ruskom v Sumskej oblasti
01 - Modified: 2024-09-19 15:11:05 - Feat.: - Title: Európa aj Amerika sú silnejšie a bezpečnejšie, keď sú spolu, povedal šéf NATO počas svojej rozlúčky 02 - Modified: 2024-09-19 13:19:34 - Feat.: - Title: Rusko získalo v Kurskej oblasti späť dve obce, tvrdí čečenský veliteľ 03 - Modified: 2024-09-18 21:38:26 - Feat.: - Title: Británia si predvolala ruského veľvyslanca v reakcii na vyhostenie diplomatov 04 - Modified: 2024-09-18 19:04:31 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond odložil plánované ekonomické konzultácie s Ruskom, potrebuje viac údajov 05 - Modified: 2024-09-18 17:52:42 - Feat.: - Title: Európska únia sa musí pripraviť na stret s Ruskom, tvrdí kandidát na eurokomisára pre obranu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 17:45