StoryEditor

Putin pravdepodobne poveril svojho poradcu Ďumina, aby dohliadal na operáciu v Kurskej oblasti

13.08.2024, 23:50
Autor:
ČTKČTK

Ďumin býval Putinov osobný ochranca, zástupca šéfa vojenskej tajnej služby GRU a gubernátor Tulskej oblasti.

Ruský prezident Vladimír Putin zrejme poveril svojho poradcu a bývalého osobného strážcu Alexeja Ďumina, aby dohliadol na ruskú vojenskú reakciu na ukrajinskú ofenzívu v Kurskej oblasti. Napísal to dnes portál The Moscow Times, podľa ktorého ruský poslanec Nikolaj Ivanov potvrdil predchádzajúce zvesti, ktoré šírili vojenskí blogeri.

"Alexej Ďumin bol včera (v pondelok) predvolaný a poverený dozorom nad protiteroristickou operáciou," uviedol v televízii člen Štátnej dumy Ivanov. Moskva v piatok zaviedla režim protiteroristickej operácie v troch regiónoch susediacich s Ukrajinou - v Kurskej, Belgorodskej a Brjanskej oblasti. Reagovala na prekvapivý vpád ukrajinských jednotiek do Kurskej oblasti. Ruským silám sa ich doteraz nepodarilo vytlačiť.

Ďumin sa podľa The Moscow Times zúčastnil pondelkového zasadnutia s Putinom, kde boli okrem iného gubernátori pohraničných regiónov. Šéf Kremľa na rokovaní za hlavnú úlohu označil vyhnanie nepriateľa z ruského územia. Režim protiteroristickej operácie dáva podľa ruských zákonov úradom možnosť napríklad dočasne presunúť obyvateľstvo, kontrolovať jeho telefónne hovory alebo obmedziť dopravu.

image

Šéf ukrajinskej diplomacie Kuleba hovoril s Borrellom o operácii v ruskej Kurskej oblasti

Po rokovaní telegramový kanál Politsatirka napísal, že Putin nariadil Ďuminovi, aby koordinoval všetky zložky aktuálne pôsobiace v Kurskej oblasti. Portál Politsatirka, pri ktorom nie je jasné, kto ho spravuje, zároveň napísal, že Ďumin sa zatiaľ nemá priamo podieľať na operačnom riadení armády.

Kanál Rybar, ktorý má väzby na ruskú armádu, interpretoval údajné Ďuminovo vymenovanie ako známku Putinovej nespokojnosti s vedením vojenských a bezpečnostných zložiek. "Menovanie Alexeja Ďumina vysoko postaveným činiteľom s celým radom právomocí na likvidáciu operačnej krízy v Kurskej oblasti je známkou toho, že silové štruktúry samy o sebe a bez zásahov Moskvy neboli schopné vyriešiť problémy s koordináciou," napísal Rybar. Vymenovanie Ďumina podľa neho znamená, že kontrolu nad situáciou preberá Putinov tím.

Tvrdenie o údajnom vymenovaní Ďumina nebolo možné overiť a Kremeľ tieto informácie nekomentoval, poznamenal server The Moscow Times. Nezávislý portál Agentstvo uviedol, že niekoľko telegramových kanálov medzitým príspevky o vymenovaní Ďumina upravilo alebo zmazalo. Ruské štátne tlačové agentúry TASS a RIA sa o Ďuminovi nezmieňujú.

Ďumin býval Putinov osobný ochranca, zástupca šéfa vojenskej tajnej služby GRU a gubernátor Tulskej oblasti. Tento rok v máji ho šéf Kremľa vymenoval za svojho poradcu. Podľa médií bol v roku 2014 jednou z kľúčových postáv ruskej anexie ukrajinského polostrova Krym. Politológovia ho pravidelne označujú za jedného z hlavných kandidátov na rolu Putinovho nástupcu, podotkol portál Agentstvo.

image

Napriek ťažkostiam postup pokračuje. Ukrajina v Kurskej oblasti kontroluje 74 ruských obcí, hlási Zelenskyj

Agentúra Reuters medzitým upozornila, že Putin menoval niekdajšieho tajomníka ruskej bezpečnostnej rady Nikolaja Patruševa na čele nového orgánu, ktorý bude zodpovedný okrem iného za rozvoj ruského námorníctva. Ukrajinskej armáde sa podarilo počas ruskej invázie zasadiť ruskej Čiernomorskej flotile množstvo citeľných úderov.

Niekdajší šéf tajnej služby FSB Patrušev je považovaný za Putinovho vplyvného spojenca, agentúra DPA o ňom písala ako o zástancovi tvrdej línie a šedej eminencii Kremľa. V máji ho Putin odvolal z vedenia bezpečnostnej rady a vymenoval ho za svojho poradcu. Zmeny v ruskej vláde a prezidentskej administratíve prišli krátko po tom, čo sa Putin ujal ďalšieho šesťročného mandátu na čele krajiny.

01 - Modified: 2024-08-13 16:36:07 - Feat.: 1 - Title: Ruský rubeľ sa prepadol na 10-mesačné minimum oproti doláru. Klesať má naďalej 02 - Modified: 2024-08-13 13:20:57 - Feat.: 1 - Title: "Čím skôr bude mier, tým skôr skončia nájazdy." Kyjev tvrdí, že nechce prevziať dobyté ruské územia 03 - Modified: 2024-08-13 10:12:30 - Feat.: 1 - Title: VIDEO: Pustil si ústa na špacír. Putin zahriakol kurského gubernátora 04 - Modified: 2024-08-13 09:42:30 - Feat.: 1 - Title: Rusi vystupňovali svoje útoky v smere na Pokrovsk po ukrajinskom vpáde na Ukrajinu, hlási Kyjev 05 - Modified: 2024-08-13 09:26:32 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina obmedzila pohyb civilistov pri hraniciach s Ruskom v Sumskej oblasti
01 - Modified: 2024-09-19 05:41:11 - Feat.: - Title: Rusi v noci útočili na Kyjev aj Záporožskú oblasť, úrady hlásia jednu obeť 02 - Modified: 2024-09-18 21:38:26 - Feat.: - Title: Británia si predvolala ruského veľvyslanca v reakcii na vyhostenie diplomatov 03 - Modified: 2024-09-18 20:40:11 - Feat.: - Title: Zelenskyj tvrdí, že Kyjev má plne pripravený "víťazný plán" na ukončenie vojny. Alternatívu nepripúšťa 04 - Modified: 2024-09-18 19:04:31 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond odložil plánované ekonomické konzultácie s Ruskom, potrebuje viac údajov 05 - Modified: 2024-09-18 18:37:09 - Feat.: - Title: Putin schválil návrh dohody s Iránom, predĺžil zákaz dovozu zo Západu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 08:04