Český vládny koordinátor pre potlačovanie dezinformácií, plukovník Otakar Foltýn. FOTO: MAFRA/Anna Boháčová
StoryEditor

Český komunikačný expert: Podporovatelia Ruska sú len nahnevaní a zatrpknutí. Nemôžeme byť voči nim zmierliví

15.08.2024, 00:00

V rozhovore s českým vládnym koordinátor pre potlačovanie dezinformácií Otakarom Foltýnom sa dozviete:

  • Ako vyzerá pracovný deň jeho odboru.
  • Ako sa na sociálnych sieťach, ale aj v offline svete najľahšie šíria emócie.
  • Prečo podporovateľov Kremľa nazýva sviňami.

Je o ňom počuť a jeho výroky vytáčajú veľkú časť verejnosti u našich západných susedov. Český vládny koordinátor pre potlačovanie dezinformácií, plukovník Otakar Foltýn, obhajoval v rozhovore svoju prácu a vyjadril sa aj k obvineniam z cenzúry, ktoré považuje za propagandu proruských webov. „Ak rezignujeme na to, že je objektívna pravda zistiteľná a preukázateľná na základe dôkazov, dostaneme sa na roveň islamistických radikálov,“ hovorí.

Rusko je kriminálny štát, vraví Foltýn

Váš odbor strategickej komunikácie v počte trinásť ľudí funguje od júna. Pre ČTK ste nedávno povedali, že ste sa najprv zámerne venovali „prevažne bezpečnostným témam“. Čo to bolo? Nič podobné som nepostrehol.

Už v kontexte toho, že som predtým ako bezpečnostný analytik v poslednej dobe najčastejšie vystupoval k situácii na Blízkom východe a na Ukrajine, bolo logické, že médiá pokračovali v otázkach tohto typu. Na druhej strane rešpektujem, že sme naozaj v najhoršej bezpečnostnej situácii od vzniku Českej republiky. A aby sa to nezhoršilo, komunikovať tie témy musíme.

Tomu rozumiem, ale zaznamenal som výlučne vaše rozhovory a vyjadrenia. V nich občas padali „perly“. Jedna z nich znela: „Ja žiadnu cenzúru robiť nebudem. A ak niekto tvrdí, že áno, tak hovorím: Presadzuje ruský naratív, koná proti vlastnému štátu a je kolaborantom súčasného kremeľského režimu proti záujmom Českej republiky.“ Takže kto povie, že ste cenzor, je kolaborant?

Technicky, samozrejme, áno. Pretože naratív, že je tu ohrozená sloboda prejavu a že český štát, alebo dokonca ja, budeme niekoho cenzurovať, je primárne naratívom z proruských webov. Takže keď sa ma niekto snaží takto kontaminovať zjavnou lžou, musím brániť nielen seba, ale aj dôvod, prečo ten odbor vznikol.

Pokiaľ by nám dal niekto nálepku, že budeme robiť cenzúru, čo je technicky nezmyselné a hlavne nemožné, bude to do budúcna kaziť a znemožňovať moju prácu. Ľudí sú na slobodu prejavu citliví. A ak sa niekto – v tomto prípade otvorene hovorím, že proruské informačné kanály – snaží vytvoriť dojem, že tu bude štát ohrozovať slobodu prejavu, je to zjavná lož. A proti tomu sa treba postaviť a vyvrátiť ju.

image

Tak kde sú tie atómovky? Ukrajinská invázia stiera Putinove červené línie

Niekoľkokrát ste zopakovali ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-09-19 12:07:49 - Feat.: - Title: Europoslanci požadujú povoliť Ukrajine zasahovať vojenské ciele v Rusku 02 - Modified: 2024-09-19 11:59:47 - Feat.: - Title: Cieľom EÚ je v zime zabezpečiť pre Ukrajinu štyri a pol gigawattov elektriny 03 - Modified: 2024-09-19 10:21:37 - Feat.: - Title: Kremeľ nečaká, kým sa Biden rozhýbe. Vrtuľníky budú "skákať", stíhačkám to neprekáža 04 - Modified: 2024-09-19 09:06:47 - Feat.: - Title: Česko dokončilo svoju najväčšiu investíciu na Ukrajine, projekt stál vyše 60 miliónov eur 05 - Modified: 2024-09-19 08:27:05 - Feat.: - Title: Srbský veľvyslanec na Slovensku pre HN: Veríme, že vaše skúsenosti nám pomôžu na našej ceste do Európskej únie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 14:36