Palestínčan Muhammad abú Kumsán, ktorého manželka Jumann a novonarodené dvojčatá Ásira a Ajsel boli zabité pri izraelskom útoku. FOTO: Reuters
StoryEditor

Palestínske novorodené dvojčatá zomreli, keď ich otec vyzdvihoval rodné listy

14.08.2024, 16:43
Autor:
ČTKČTK

Izrael dlhodobo tvrdí, že vynakladá veľké úsilie, aby zabránil civilným obetiam, a svojho úhlavného palestínskeho nepriateľa vo vojne obviňuje z používania ľudských štítov, čo Hamas popiera.

Palestínčan Muhammad abú Kumsán si práve vyzdvihoval rodné listy svojich čerstvo narodených dvojčiat, keď sa dozvedel, že boli spolu s jeho ženou a jej matkou zabité pri izraelskom údere na byt v Pásme Gazy, kde sa rodina ukrývala. Informovali o tom dnes agentúra Reuters či stanica BBC. Izraelská armáda uviedla, že nemá o takomto incidente žiadne informácie.

Kumsán plakal a mával zalaminovanými dokumentmi, ktoré mali pôvodne znamenať vzácnu radosť na obliehanom palestínskom území, zatiaľ čo ho v márnici, kam boli ich telá privezené, utešoval iný muž. "Moja žena je preč, moje dve deti aj moja svokra. Povedali mi, že dom, v ktorom boli, kam sme boli vysídlení, zasiahla tanková munícia," dodal.

image

Blízky východ: dusno pred búrkou. Čaká sa na tvrdú pomstu Teheránu

Spolu s ostatnými niesol svojho chlapca a dievča, Ásira a Ajsel, ktorí boli zabalení do bielych rubášov - bežný pohľad v Gaze, kde sa kvôli izraelskej pozemnej a leteckej kampani pravidelne sťahujú státisíce ľudí, ktorí hľadajú úkryt, poznamenala agentúra Reuters.

Pri ukladaní tiel na korbu auta sa jeden muž modlil a zhromaždený dav ľudí sa na ne pozeral z balkóna jednej z preplnených pohotovostí v nemocnici v Dajr Balahu v centrálnej časti preplneného Pásma Gazy. Nálety, delostrelecké granáty a vážny nedostatok liekov, potravín a čistej vody zrazili jedno z najhustejšie obývaných miest na svete po desiatich mesiacoch vojny na kolená, uviedol Reuters.

"Dnes sa do dejín zapísalo, že okupačná armáda cieli na novonarodené deti, ktorým sú sotva štyri dni, dvojčatá spolu s ich matkou a babičkou," uviedol lekár Chalíl Dakrán.

image

Hamas podnikol z Pásma Gazy raketový útok na Tel Aviv, nehlásia obete ani zranených

Izraelská armáda na otázku spravodajského webu The Times of Israel k tejto udalosti uviedla, že "podrobnosti o incidente, ktoré boli zverejnené, jej nie sú v súčasnosti známe". "Armáda bojuje v Gaze proti vražednej teroristickej organizácii Hamas po masakre zo 7. októbra. Armáda na rozdiel od teroristickej organizácie Hamas postupuje iba proti vojenským cieľom a zavádza viaceré opatrenia, aby obmedzovala škody spôsobené civilnému obyvateľstvu," uviedla armáda vo vyhlásení.

Izrael dlhodobo tvrdí, že vynakladá veľké úsilie, aby zabránil civilným obetiam, a svojho úhlavného palestínskeho nepriateľa vo vojne obviňuje z používania ľudských štítov, čo Hamas popiera.

Vojnu v Pásme Gazy vyvolal bezprecedentný teroristický útok Hamasu a jeho spojencov na Izrael, pri ktorom vlani 7. októbra zahynulo na 1200 ľudí, prevažne civilistov. Ďalších 251 osôb teroristi odvliekli na územie Pásma Gazy ako rukojemníkov. Izraelská vojenská ofenzíva si odvtedy podľa úradov ovládaných Hamásom vyžiadala v Pásme Gazy životy takmer 40-tisíc Palestínčanov. Údaj nerozlišuje medzi civilistami a bojovníkmi Hamasu a jeho spojencov.

01 - Modified: 2024-09-19 20:54:24 - Feat.: - Title: Izraelské útoky v Libanone zasiahli 30 odpaľovacích zariadení Hizballáhu. Situáciu vyhrotili výbuchy 02 - Modified: 2024-09-19 17:19:15 - Feat.: - Title: Izrael bude pokračovať v ťažení proti Hizballáhu. Nová fáza bojov prináša riziká, uviedol minister obrany 03 - Modified: 2024-09-19 16:08:12 - Feat.: - Title: Izrael výbuchmi prekročil všetky červené čiary. Nastali v nemocniciach či na uliciach, tvrdí vodca Hizballáhu 04 - Modified: 2024-09-19 15:07:22 - Feat.: - Title: Výbuchy pagerov a vysielačiek boli pre Hizballáh bezprecedentnou ranou. Šéf hnutia hrozí vojnou 05 - Modified: 2024-09-19 14:42:59 - Feat.: - Title: Izrael chce rozšíriť vojnu z Pásma Gazy do Libanonu, tvrdí Ankara
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 23:40