Ľudia sa zhromažďujú pred provizórnym pamätníkom, ktorý bol postavený po smrti šéfa ruskej Wagnerovej žoldnierskej skupiny Jevgenija Prigožina a veliteľa skupiny Dmitrija Utkina v roku 2023 počas spomienkovej slávnosti, ktorá sa konala na počesť wagnerovcov, ktorí boli nedávno zabití v Mali. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ukrajina sa nepodieľala na útoku proti wagnerovcom, tvrdia povstalci v Mali

15.08.2024, 11:15
Autor:
ČTKČTK

Ukrajinská vojenská rozviedka po útokoch uviedla, že Ukrajina pred začiatkom bojov povstalcom poskytla nevyhnutné informácie pre ich vykonanie.

Tuarégski povstalci na severe Mali tvrdia, že sa Ukrajina nepodieľala na júlových útokoch, pri ktorých zabili desiatky žoldnierov ruskej Wagnerovej skupiny a vojakov malijskej armády, píše agentúra Reuters.

Ukrajinská vojenská rozviedka po útokoch uviedla, že Ukrajina pred začiatkom bojov povstalcom poskytla nevyhnutné informácie pre ich vykonanie. Mali následne s Ukrajinou prerušilo diplomatické styky.

Povstalci vo vyhlásení na začiatku augusta uviedli, že aspoň 84 wagnerovcov a 47 malijských vojakov zabili počas niekoľkých dní urputných bojov v meste Tinzaouaten pri hranici s Alžírskom. Incident je zrejme najťažšou porážkou Wagnerovej skupiny od chvíle, čo do západoafrickej krajiny pred dvoma rokmi prišla pomôcť junte v boji proti povstalcom.

image

Ruské problémy v Mali. Kremľu v Afrike hrozí druhý „Afganistan“

Nikto zvonku nepomáhal

Hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) Andrij Jusov v reakcii na útok povstalcov vtedy oznámil, že rebeli dostali nevyhnutné informácie pre úspešné vykonanie akcie. Malijská vláda v odpovedi o niekoľko dní neskôr s Ukrajinou prerušila diplomatické styky.

Ukrajinské ministerstvo zahraničia označilo tento krok za unáhlený a uviedlo, že neboli predložené žiadne dôkazy o tom, že by Kyjev hral v bojoch akúkoľvek úlohu. Diplomatické vzťahy s Ukrajinou v solidarite s Mali následne prerušila tiež vojenská junta v susednom Nigeri.

image

Mali prerušuje diplomatické vzťahy s Ukrajinou

"Môžeme jasne povedať, že nám pri bojoch v Tinzaouatene nikto zvonku nepomáhal," povedal v stredu agentúre Reuters hovorca povstalcov. Na otázku, či Ukrajina v minulosti povstaleckému hnutiu pomohla, či už finančne alebo s výcvikom, hovorca povedal: "Nie, od Ukrajiny sme žiadnu pomoc nedostali. "

Wagnerovci utrpeli veľké straty 

Malijská vláda ani wagnerovci neuviedli, koľko vojakov pri stretoch stratili, hoci vo výnimočnom vyhlásení Wagnerova skupina uviedla, že utrpela veľké straty. Malijské úrady tiež priznali vážne straty bez toho, aby uviedli počet padlých vojakov.

Extrémistická skupina JNIM, ktorá zastrešuje koalíciu ozbrojených skupín napojených na Al-Káidu, uviedla, že v oblasti v rovnakom čase zabila 50 žoldnierov z Wagnerovej skupiny a desať malijských vojakov. Dva bezpečnostné zdroje uviedli, že na malijský konvoj v odľahlom teréne zaútočili ako rebeli, tak skupina JNIM, ale že rozsah koordinácie medzi nimi je nejasný, píše Reuters.

image

Odplata za vaše zločiny. Ukrajinci tvrdia, že Tuarégom pomohli zabiť desiatky Rusov

Tuarégski separatisti začali povstanie proti malijskej vláde v roku 2012, ale povstanie následne ovládli islamistické skupiny napojené na teroristické organizácie Al-Káida a Islamský štát. Tuaregovia podpísali mierovú zmluvu s malijskou vládou v roku 2015, ale v roku 2022 z vyjednávaní odstúpili.

Vojenské junty v Mali, Nigeri a Burkina Fasu sa od roku 2020 postupne chopili moci a sľúbili potlačiť džihádistické povstalecké hnutia, ktoré zachvátili oblasť Sahelu. Vlády týchto krajín nadviazali úzke vzťahy s Ruskom v oblasti obrany a diplomacie a naopak prerušili vzťahy s bývalou koloniálnou mocnosťou Francúzskom.

01 - Modified: 2024-09-17 07:26:34 - Feat.: - Title: ​Majetok Slovnaftu poputuje cez vojnové územie. Museli sme to riziko prijať, vraví výkonný riaditeľ rafinérie 02 - Modified: 2024-09-16 13:35:55 - Feat.: - Title: Kremeľ označil pozvanie OSN a Červeného kríža do Kurskej oblasti za provokáciu 03 - Modified: 2024-09-16 13:28:50 - Feat.: - Title: Zelenskyj odsúdil streľbu v blízkosti Trumpa. Politické násilie nemá miesto nikde vo svete, odkázal 04 - Modified: 2024-09-16 09:50:45 - Feat.: - Title: Ukrajina pozvala OSN a Červený kríž na obsadené územie ruskej Kurskej oblasti 05 - Modified: 2024-09-15 20:16:27 - Feat.: - Title: Absolútne pevné stanovisko. Prvá cesta nového šéfa ukrajinskej diplomacie viedla na front v Sumskej oblasti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. september 2024 14:30