Juhokórejský prezident Jun Sok-jol. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Juhokórejský prezident sa vyslovil za dialóg s KĽDR a cestu k zjednoteniu susedných krajín

15.08.2024, 20:35
Autor:
TASRTASR

Zjednotená Kórea sa zdá byť vzdialenou perspektívou, keďže vzťahy medzi oboma krajinami sú na najnižšom stupni za uplynulé desaťročia.

Juhokórejský prezident Jun Sok-jol vo štvrtok ponúkol vytvorenie poradného orgánu na pracovnej úrovni so Severnou Kóreou s cieľom diskutovať o spôsoboch zmiernenia napätia a obnovenia hospodárskej spolupráce, pričom predstavil svoju víziu zjednotenia týchto susedných krajín. Správa pochádza z agentúry Reuters.

V prejave ku Dňu národného oslobodenia pri príležitosti 79. výročia získania nezávislosti od japonskej koloniálnej nadvlády z rokov 1910-45 po druhej svetovej vojne Jun povedal, že je pripravený začať politickú a hospodársku spoluprácu, ak Severná Kórea "urobí len jeden krok" smerom k denuklearizácii.

Plán zjednotenia

Jun využil prejav na predstavenie plánu zjednotenia a na nové oslovenie Pchjongjangu po nedávnej ponuke jeho vlády na poskytnutie pomoci pri povodňových škodách v KĽDR, ktorá bola podľa jeho slov odmietnutá.

Zjednotená Kórea sa však zdá byť vzdialenou perspektívou, keďže vzťahy medzi oboma krajinami sú na najnižšom stupni za uplynulé desaťročia. Severná Kórea sa usiluje o rozvoj svojich jadrových a raketových kapacít a podniká kroky na prerušenie vzťahov s Južnou Kóreou, pričom ju opätovne definuje ako nepriateľský štát.

Severokórejský vodca Kim Čong-un začiatkom roka označil Južnú Kóreu za "hlavného nepriateľa" a vyhlásil, že zjednotenie už nie je možné.

image

Severná Kórea v decembri otvorí hranice pre zahraničných turistov

Jun uviedol, že vznik "medzikórejskej pracovnej skupiny" by mohol pomôcť zmierniť napätie a riešiť všetky otázky od hospodárskej spolupráce cez výmeny ľudí až po stretnutia rodín, ktoré rozdelila kórejská vojna v rokoch 1950-53.

"Dialóg a spolupráca môžu priniesť podstatný pokrok v medzikórejských vzťahoch," povedal.

Záujem o dialóg

Poradkyňa Bieleho domu pre región východnej Ázie Mira Rappová-Hooperová vo Washingtone uviedla, že Severná Kórea neprejavila záujem o dialóg, ale USA, Južná Kórea a Japonsko budú naďalej koordinovať diplomatické stratégie v tomto smere.

"V konečnom dôsledku dúfame, že Pchjongjang niekedy uzná za vhodné nadviazať kontakt aspoň s jedným z nás," povedala pre think tank Hudson Institute.

Junov prejav prišiel uprostred sporu s opozičnými zákonodarcami v súvislosti s vymenovaním bývalého profesora, ktorý je podľa nich projaponský a revizionistický, za šéfa národného múzea nezávislosti, čo je ďalším znakom rozdelenia a politickej polarizácie v súvislosti s Junovým úsilím o posilnenie bezpečnostných väzieb s Tokiom.

image

Rusko v rámci prehlbovania vzťahov poslalo do Severnej Kórey zásielku vyše 400 kôz

Hlavné skupiny hnutia za nezávislosť, ktoré sa po desaťročia podieľali na každoročných podujatiach pri príležitosti Dňa národného oslobodenia spolu s vládou, zorganizovali na protest prvýkrát samostatnú ceremóniu, ku ktorej sa pripojili aj opoziční poslanci.

Jun vo svojom prejave tiež vyslovil myšlienku zorganizovať medzinárodnú konferenciu o ľudských právach v Severnej Kórei a vytvoriť fond na podporu celosvetového povedomia o tejto problematike, podporiť skupiny aktivistov a rozšíriť prístup Severokórejčanov k informáciám zvonka.

"Ak si viac Severokórejčanov uvedomí, že zjednotenie prostredníctvom slobody je jedinou cestou k zlepšeniu ich života, a budú presvedčení, že zjednotená Kórejská republika ich prijme, stanú sa pevnými, priateľskými silami za zjednotenie založené na slobode," vyhlásil juhokórejský prezident.

01 - Modified: 2024-08-14 13:42:37 - Feat.: 1 - Title: Severná Kórea v decembri otvorí hranice pre zahraničných turistov 02 - Modified: 2024-08-13 08:05:29 - Feat.: 1 - Title: Rusko v rámci prehlbovania vzťahov poslalo do Severnej Kórey zásielku vyše 400 kôz 03 - Modified: 2024-08-10 10:28:15 - Feat.: 1 - Title: Kim Čong-un chce premiestniť tisíce ľudí, ktorých postihli povodne. Pomoc zvonku odmietol
01 - Modified: 2024-09-13 04:48:42 - Feat.: - Title: Severná Kórea prvýkrát zverejnila fotografie zariadenia na obohacovanie uránu 02 - Modified: 2024-09-12 08:58:30 - Feat.: - Title: Sľubovali im raj na Zemi. Severokórejská vláda musí zaplatiť odškodné Japoncom 03 - Modified: 2024-09-12 04:46:00 - Feat.: - Title: KĽDR vypálila viacero balistických rakiet krátkeho doletu, hlási Soul 04 - Modified: 2024-09-10 13:50:46 - Feat.: - Title: Kim Čong-un vyhlásil, že KĽDR zavádza nové metódy výroby jadrových zbraní 05 - Modified: 2024-09-09 15:14:30 - Feat.: - Title: Koreanistka Špitálníková pre HN: Ja už do Severnej Kórey kvôli vlastnej bezpečnosti vstúpiť nemôžem
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. september 2024 17:44