Na videosnímke, ktoré zverejnilo ruské ministerstvo obrany v piatok 9. augusta 2024, kolóna ruských armádnych vozidiel sa presúva do Sudžanského okresu v Kurskej oblasti na západe Ruska, kde sa vedú boje medzi ukrajinskou a ruskou armádou. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Svet je na pokraji tretej svetovej vojny, znie z Moskvy po ukrajinskom vpáde do Ruska

16.08.2024, 10:18
16.08.2024, 12:55
Autor:
TASRTASRpebpeb
  • Putinov poradca Nikolaj Patrušev povedal, že do plánovania operácie v Kurskej oblasti bola zapojená Severoatlantická aliancia a západné tajné služby.
  • Neposkytol však žiadne dôkazy.

Poslanec ruskej Štátnej dumy Michail Šeremet v piatok vyhlásil, že Západom podporovaný vpád Ukrajiny do pohraničných oblastí Ruska priviedol svet na pokraj globálnej vojny. Uviedla to agentúra Reuters odvolávajúca sa na ruské médiá.

"Vzhľadom na prítomnosť západnej vojenskej techniky, používanie západnej munície a rakiet pri útokoch na civilnú infraštruktúru a nevyvrátiteľné dôkazy o účasti cudzincov na útoku na ruské územie možno dospieť k záveru, že svet je na pokraji tretej svetovej vojny," cituje Šermeta agentúra RIA Novosti.

image

Ukrajina hlási, že v noci zostrelila všetkých päť ruských dronov. Rusi útočili aj balistickými raketami

Šeremet, ktorý je členom parlamentného výboru pre obranu, zopakoval slová ruského prezidenta Vladimira Putina, že plán invázie schválili krajiny NATO, čo Spojené štáty popreli.

Ako to vyzerá v Kurskej oblasti, do ktorej vnikla ukrajinská armáda

Vedel o tom Západ?

Aj Putinov poradca a niekdajší tajomník Rady bezpečnosti Ruskej federácie Nikolaj Patrušev v rozhovore pre noviny Izvestija zverejnenom v piatok obvinil Západ z účasti na útoku, píše Reuters.

Patrušev povedal, že do plánovania operácie v Kurskej oblasti bola zapojené Severoatlantická aliancia a západné tajné služby, hoci neposkytol žiadne dôkazy. "Bez ich podielu a priamej podpory by sa Kyjev neodvážil (vpadnúť) na ruské územie," vyhlásil Patrušev.

Biely dom minulý týždeň krátko po začiatku ukrajinského útoku na Kurskú oblasť uviedol, že Kyjev o tejto operácii Spojené štáty vopred neinformoval a že Washington do akcie nie je zapojený.

V uplynulých dňoch vyšli najavo informácie o tom, že pri svojej operácii v Kurskej oblasti ukrajinské jednotky využívajú aj techniku ​​dodávanú Spojenými štátmi a Britániou, uvádza agentúra Reuters.

image

Podľa Putinovho poradcu bol do plánovania ukrajinského vpádu do Ruska zapojený Západ

"Snahy Washingtonu vytvorili všetky nevyhnutné predpoklady na to, aby Ukrajina stratila svoju suverenitu a prišla o časť svojho územia," povedal Patrušev.

Ovládli územie veľké ako Popradský okres

Ruské úrady uvádzajú, že po útoku na Kurskú oblasť z nej bolo evakuovaných už takmer 200-tisíc ľudí.

Ukrajinské jednotky minulý týždeň vpadli do ruskej Kurskej oblasti. Kyjev tvrdí, počas tejto najväčšej cezhraničnej operácie od začiatku invázie ruských síl sa im už podarilo obsadiť územie s rozlohou vyše tisíc kilometrov štvorcových. Výmera obsadeného územia zodpovedá približne veľkosti okresu Poprad.

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Oleksandr Syrskyj vo štvrtok spresnil, že armáda vnikla do ruského územia do hĺbky 35 kilometrov a ovládla 82 obcí.

image

Český generál spochybňuje vpád do Ruska: Teraz to vyzerá pekne, ale to hlavné zo strany Ruska ešte len príde

Prezident Volodymyr Zelenskyj dodal, že ukrajinská armáda má plnú kontrolu nad mestom Sudža, čo je doteraz najväčšia obec, ktorú ukrajinská armáda podľa vlastných vyhlásení obsadila.

Pred vojnou tam žilo asi 5000 ľudí a je tam posledný funkčný tranzitný bod pre vývoz ruského plynu do Európy cez Ukrajinu. Zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by bol tok plynu cez Sudžu narušený, podotýka AP.

01 - Modified: 2024-09-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Z Kyjeva urobíme roztavenú škvrnu, hrozí Rusko opäť jadrovými zbraňami 02 - Modified: 2024-09-16 17:30:00 - Feat.: - Title: ​Majetok Slovnaftu poputuje cez vojnové územie. Museli sme to riziko prijať, vraví výkonný riaditeľ rafinérie 03 - Modified: 2024-09-16 15:50:59 - Feat.: - Title: Žiadny plán B 04 - Modified: 2024-09-16 15:35:10 - Feat.: - Title: Rusko obvinilo ďalších dvoch vojenských predstaviteľov z úplatkárstva 05 - Modified: 2024-09-16 15:16:33 - Feat.: - Title: Ruský študent zaútočil kladivom na spolužiakov a učiteľov, štyry osoby sú zranené
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. september 2024 02:43