Vysídlení Palestínčania utekajú z východnej časti Chán Júnis na základe príkazu izraelskej armády na evakuáciu uprostred konfliktu medzi Izraelom a Hamasom. FOTO: Reuters
StoryEditor

Izrael zmenšuje humanitárnu zónu. Nariadil evakuáciu severného Chán Júnisu a východného Dajr Balahu

16.08.2024, 10:40
Autor:
ČTKČTK
  • Výzvy na evakuáciu izraelská armáda oznamuje palestínskym civilistom prostredníctvom letákov zhadzovaných zo vzduchu, SMS správ, telefonátov a vysielania v médiách.
  • Dnes majú v Katare pokračovať rozhovory o uzavretí dohody o prímerí v Pásme Gazy a o prepustení rukojemníkov.

Izraelská armáda dnes vydala nové nariadenia na evakuáciu severnej časti mesta Chán Júnis, ktoré sa nachádza na juhu Pásma Gazy, a tiež východnej časti mesta Dajr Balah v centrálnej časti pásma.

Pokyn, ktorého dôvodom je pokračujúca izraelská ofenzíva proti palestínskemu teroristickému hnutiu Hamas, podľa serveru The Times of Israel (ToI) v praxi znamená, že armáda opäť zmenšila takzvanú humanitárnu zónu, ktorú predtým stanovila.

Nebezpečná humanitárna zóna

"Kvôli mnohým teroristickým akciám, zneužívaniu humanitárnej zóny na teroristické činnosti a odpaľovaniu rakiet na Štát Izrael zo štvrtí v severnej časti Chán Júnisu sa pobyt v tejto oblasti stal nebezpečným," uviedla izraelská armáda.

Dodala, že humanitárnu zónu upravuje na základe "presných spravodajských informácií, ktoré naznačujú, že Hamas umiestnil teroristickú infraštruktúru v oblasti, ktorá bola vymedzená ako humanitárna." Podľa armády má varovanie zmierniť škody spôsobené civilistom.

image

V Katare dnes budú pokračovať "konštruktívne" rokovania o prímerí v Gaze a prepustení izraelských rukojemníkov

Evakuácia bola nariadená aj vo východnej časti Dajr Balahu. Ten je pritom jednou z mála oblastí v Gaze, kde izraelské pozemné jednotky nevykonávali intenzívne operácie, píše ToI.

Výzvy na evakuáciu izraelská armáda oznamuje palestínskym civilistom prostredníctvom letákov zhadzovaných zo vzduchu, SMS správ, telefonátov a vysielania v médiách.

Zahynulo už vyše 40-tisíc ľudí

Vojna v Pásme Gazy začala po tom, čo Hamas vlani 7. októbra podnikol brutálny útok na južný Izrael, pri ktorom palestínski ozbrojenci pozabíjali na 1200 ľudí hlavne medzi civilistami a ďalších 251 osôb uniesli do Pásma Gazy ako rukojemníkov. Asi 115 zajatcov dodnes zadržiavajú, zhruba tretina však už podľa izraelských úradov nežije.

Veľká väčšina obyvateľov Pásma Gazy musela opustiť svoje domovy a prežíva vo veľmi ťažkých podmienkach. V úzkom pobrežnom páse, kde na území menšom ako Praha žije 2,3 milióna Palestínčanov, od 7. októbra podľa údajov Hamasu zahynulo vyše 40-tisíc ľudí, prevažne civilistov.

image

Izrael aj Hamas musia byť pripravení na kompromis, povedal Kirby o mierových rokovaniach

Izraelská armáda tento týždeň informovala, že v rovnakom období zomrelo okolo 690 jej vojakov, väčšina prišla o život pri útoku Hamasu a na pozemnú ofenzívu v Gaze pripadá 330 zabitých vojakov.

Dnes majú v Katare pokračovať rozhovory o uzavretí dohody o prímerí v Pásme Gazy a o prepustení rukojemníkov. Od novembra, keď Hamas prepustil zhruba stovku zajatcov výmenou za palestínskych väzňov a kedy týždeň platilo prímerie, ale podobné rokovania zatiaľ žiadnu ďalšiu dohodu nepriniesli.

01 - Modified: 2024-09-16 21:26:00 - Feat.: - Title: Spojené štáty, Egypt aj Katar naďalej rokujú o novom návrhu dohody o prímerí v Gaze 02 - Modified: 2024-09-16 14:46:56 - Feat.: - Title: V Pásme Gazy už dostalo prvú dávku vakcíny proti detskej obrne 90 percent detí 03 - Modified: 2024-09-16 12:08:55 - Feat.: - Title: Čas na dohodu s Hizballáhom sa kráti, povedal izraelský minister obrany 04 - Modified: 2024-09-15 09:49:48 - Feat.: - Title: Do strednej časti Izraela dopadla raketa jemenských povstalcov, nikto nebol zranený 05 - Modified: 2024-09-13 16:32:16 - Feat.: - Title: Turecko začalo vlastné vyšetrovanie smrti aktivistky na Západnom brehu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. september 2024 00:14