Spoločnosť tiež pripravuje klinickú štúdiu na posúdenie bezpečnosti vakcíny u detí vo veku dva až 12 rokov, ktorá by mohla rozšíriť jej používanie. FOTO TASR/DPA
StoryEditor

Dánska spoločnosť žiada EÚ o schválenie rozšírenia vakcíny proti opičím kiahňam

16.08.2024, 14:52
Autor:
TASRTASR
  • Vo štvrtok potvrdili prvý prípad opičích kiahní typu Clade I už aj vo Švédsku, pričom išlo o prvý prípad tohto variantu diagnostikovaný mimo afrického kontinentu.
  • Prvý prípad nákazy zaznamenali v piatok aj v Pakistane.

Dánska biotechnologická spoločnosť Bavarian Nordic v piatok uviedla, že predložila Európskej agentúre pre lieky (EMA) údaje na schválenie rozšírenia používania vakcíny proti opičím kiahňam (mpox) a pravým kiahňam na dospievajúcich vo veku 12 až 17 rokov. Informuje agentúra Reuters.

WHO vyhlásila stav ohrozenia

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v stredu vyhlásila stav ohrozenia verejného zdravia medzinárodného významu v súvislosti so šírením opičích kiahní v afrických štátoch.

Vo štvrtok potvrdili prvý prípad opičích kiahní typu Clade I už aj vo Švédsku, pričom išlo o prvý prípad tohto variantu diagnostikovaný mimo afrického kontinentu. Prvý prípad nákazy zaznamenali v piatok aj v Pakistane.

image

Pakistanské úrady zaznamenali opičie kiahne u troch ľudí. Jeden sa potvrdil, nešlo však o nový variant choroby

"Deti a dospievajúci sú v terajšej epidémii opičích kiahní v Afrike neúmerne postihnuté, čo poukazuje na dôležitosť a naliehavosť rozšírenia prístupu k vakcínam a terapii pre túto zraniteľnú populáciu," uviedol vo vyhlásení generálny riaditeľ spoločnosti Bavarian Paul Chaplin.

Po preskúmaní EMA by sa povolenie na uvedenie vakcíny na trh mohlo v priebehu štvrtého štvrťroka rozšíriť aj na dospievajúcich, oznámila spoločnosť.

Pripravujú klinickú štúdiu

Spoločnosť tiež pripravuje klinickú štúdiu na posúdenie bezpečnosti vakcíny u detí vo veku dva až 12 rokov, ktorá by mohla rozšíriť jej používanie.

Test, ktorý čiastočne financuje Koalícia pre inovácie v oblasti pripravenosti na epidémie (CEPI), sa má začať v Konžskej demokratickej republike a Ugande ešte tento rok, uviedol Bavarian.

image

WHO očakáva v nasledujúcich dňoch výskyt ďalších prípadov ovčích kiahní v Európe prvý sa už objavil

Opičie kiahne sú infekčné ochorenie, ktoré sa prenáša pri blízkom kontakte. Spôsobuje horúčky, bolesti svalov a veľké kožné lézie. Väčšina prípadov má mierny priebeh, avšak toto ochorenie môže aj zabíjať.

V stredu vyhlásilo stav núdze aj Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb Africkej únie, ktoré upozornilo, že nákaza sa šíri mimoriadne rýchlo.

image

Vo Švédsku potvrdili prvý prípad opičích kiahní závažnejšieho variantu mimo Afriky

Od začiatku tohto roka zaznamenali už vyše 15-tisíc prípadov nákazy opičími kiahňami a 461 úmrtí. To predstavuje nárast o 160 percent oproti rovnakému obdobiu minulého roka.

01 - Modified: 2024-09-12 18:58:52 - Feat.: - Title: V marockom Marrákeši sa vyskytol prvý prípad nákazy opičími kiahňami 02 - Modified: 2024-09-05 12:15:32 - Feat.: - Title: Prvé vakcíny proti opičím kiahňam od EÚ už smerujú do Konga 03 - Modified: 2024-09-01 05:39:25 - Feat.: - Title: UNICEF vypísal núdzové výberové konanie na dodávky vakcín proti opičím kiahňam 04 - Modified: 2024-08-30 20:00:00 - Feat.: - Title: Kongo bude mať do niekoľkých dní vakcíny proti chorobe mpox, tvrdí šéf WHO 05 - Modified: 2024-08-29 19:19:31 - Feat.: - Title: Izrael súhlasil s humanitárnymi prestávkami v Gaze na očkovanie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. september 2024 08:37