Muž s dáždnikom bojuje so silným vetrom, ktorý priniesol tajfún Ampil. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Tisícom Japoncov nariadili úrady evakuáciu. Majú obavy z blížiaceho sa tajfúnu

16.08.2024, 16:02
Autor:
TASRTASR
  • Varovanie pred hroziacou evakuáciou vydali aj pre oblasti v mestách Asahi a Mobara v prefektúre Čiba.
  • Ampil zrejme dosiahne vody pri meste Čiba do piatkového večera.

Japonské úrady nariadili v piatok evakuáciu desaťtisícom ľudí na severe krajiny. Dôvodom je riziko záplav a zosuvov rozbahnenej pôdy, ktoré tam hrozia pre blížiaci sa tajfún Ampil.

V okolí Tokia zrušili aj stovky letov a vlakových spojení a vydali varovania pred silným vetrom a zrážkami, informuje agentúra AP.

Očakáva sa, že tajfún dorazí večer k pobrežiu Tokia a následne bude v sobotu prechádzať regiónmi Kantó a Tóhoku na ostrove Honšu.

V piatok ráno sprevádzal Ampil vietor s rýchlosťou dosahujúcou v nárazoch 162 kilometrov za hodinu, pričom celý búrkový systém sa podľa Japonskej meteorologickej agentúry (JMA) presúval na sever rýchlosťou 15 kilometrov za hodinu.

Zatiaľ sa neočakáva, že Ampil prejde nad pevninu. Do nedele by už mohol zoslabnúť na tropickú búrku.

image

Dopravu v Japonsku komplikuje tajfún. Úrady evakuovali obyvateľov v okolí Tokia

Bez prúdu sa v dôsledku jeho vyčíňania ocitlo už v piatok viac ako 5000 domácností, a to najmä v prefektúrach Čiba a Ibaraki ležiacich pri pobreží východne od Tokia a tiež v prefektúre Saitama.

Evakuáciu nariadili úrady vyše 320-tisíc obyvateľom mesta Iwaki v prefektúre Fukušima. Ako bezpečné dočasné útočisko im ponúkli vyše 30 miest vrátane školských telocviční či komunitných centier.

Varovanie pred hroziacou evakuáciou vydali aj pre oblasti v mestách Asahi a Mobara v prefektúre Čiba. Ampil zrejme dosiahne vody pri meste Čiba do piatkového večera.

Od piatkového popoludnia je zatvorený aj tokijský Disneyland. Odstavená je premávka rýchlovlakov šinkansen medzi Tokiom a mestom Nagoja. Na severovýchode Japonska bola tiež celkovo obmedzená železničná doprava.

Na dvoch tokijských letiskách, ako aj letiskách v regiónoch Kansai, Čúbu či prefektúre Osaka zrušili desiatky odletov aj príletov. Podľa japonských médií sa zrušenie letov dotklo približne 90-tisíc pasažierov.

01 - Modified: 2024-09-17 10:13:01 - Feat.: - Title: V Japonsku žije rekordný počet ľudí starších než sto rokov, väčšinu tvoria ženy 02 - Modified: 2024-09-12 09:00:00 - Feat.: - Title: 400 eur za jeden ananás. Existuje trh s luxusným ovocím, z niektorých cien ti padne sánka 03 - Modified: 2024-09-12 08:58:30 - Feat.: - Title: Sľubovali im raj na Zemi. Severokórejská vláda musí zaplatiť odškodné Japoncom 04 - Modified: 2024-09-11 16:35:23 - Feat.: - Title: Nippon Steel podniká kroky, aby získal súhlas USA s prevzatím U. S. Steel. Politický tlak, tvrdia podnikatelia 05 - Modified: 2024-09-09 14:19:13 - Feat.: - Title: Obecné a regionálne prípravy nestačia. Litva chystá celonárodný evakuačný plán, hotový bude začiatkom októbra
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. september 2024 07:37