Palestínčania po izraelskom útoku v Pásme Gazy. FOTO: Reuters
StoryEditor

Izraelský útok v centre Pásma Gazy si vyžiadal život takmer dvadsiatich Palestínčanov

17.08.2024, 10:55
17.08.2024, 19:03
Autor:
ČTKČTK
  • Medzi mŕtvymi bol aj miestny veľkoobchodník, ktorý s izraelskou armádou koordinoval dodávky mäsa a rýb do Pásma Gazy.
  • Sused obchodníka AP povedal, že v zasiahnutom dome a sklade bolo v čase útoku vyše 40 civilistov.

Najmenej 18 Palestínčanov bolo zabitých a ďalšie desiatky ľudí bolo zranených pri izraelskom útoku na mesto Zavajda v centrálnej časti Pásma Gazy.

Informovala o tom dnes palestínska agentúra WAFA. Hovorca izraelskej armády uviedol, že armáda vie o správach o zabitých v Pásme Gazy pri vzdušnom údere a preveruje ich. Armáda medzitým vyzvala palestínskych civilistov na evakuáciu z niekoľkých oblastí v pásme.

image

Izraelský útok na juhu Libanonu zabil podľa miestnych úradov desať Sýrčanov

Dnešný nálet v Zavajde zasiahol dom a priľahlý sklad, v ktorom sa ukrývali vysídlení Palestínčania. Palestínska agentúra WAFA predtým uviedla, že obetí bolo 15, všetci členovia jednej rodiny. Mŕtvi boli prevezení do nemocnice v susednom meste Dajr Balah, kde ich telá spočítal reportér AP a uviedol, že ich bolo 18.

Medzi mŕtvymi bol aj miestny veľkoobchodník, ktorý s izraelskou armádou koordinoval dodávky mäsa a rýb do Pásma Gazy, jeho dve manželky, 11 detí vo veku od dvoch do 22 rokov, babička detí a traja ďalší príbuzní.

Jeden zo susedov obchodníka AP povedal, že v zasiahnutom dome a sklade bolo v čase útoku vyše 40 civilistov. Izraelská armáda, ktorá jednotlivé údery komentuje len zriedka, uviedla, že v centrálnej časti pásma zasiahla "teroristickú infraštruktúru".

Vyzývajú k evakuácii

Izraelská armáda medzitým vyzvala Palestínčanov obývajúcich niekoľko oblastí v centrálnej časti Pásma Gazy, aby z nich odišli. Uchýliť sa podľa nej majú do vyhradených bezpečných zón. Dôvodom k výzve je podľa izraelskej armády "pretrvávajúce ostreľovanie zo strany Hamasu" z daných oblastí.

Výzva na evakuáciu sa týka okrem iného palestínskeho utečeneckého tábora Maghází, v ktorom izraelskí vojaci operovali už na začiatku tohto roka. Maghází sa nachádza neďaleko Zavajdy.

Už v piatok nariadila izraelská armáda evakuáciu severnej časti mesta Chán Júnis, ktoré sa nachádza na juhu Pásma Gazy, a tiež východnej časti mesta Dajr Balah v centrálnej časti pásma.

Evakuáciou chcú zmensiť humanitárnu zónu

Denník The Times of Israel k tomu napísal, že v praxi pokyn znamená ďalšie zmenšenie humanitárnej zóny, ktorú armáda predtým stanovila. Podľa OSN sa piatková výzva na evakuáciu dotkla zhruba 170-tisíc ľudí.

image

Izrael zasiahol sklad zbraní hnutia Hizballáh, medzi obeťami útoku boli aj matka s deťmi

Súčasnú vojnu medzi Izraelom a teroristickým hnutím Hamas vládnucim v Pásme Gazy rozpútal vlani 7. októbra útok Hamasu na Izrael, pri ktorom bolo zabitých 1200 ľudí. Ďalších zhruba 250 ľudí vzali ozbrojenci ako rukojemníkov a odvliekli ich do Pásma Gazy.

Počas následnej izraelskej vojenskej kampane, ktorej deklarovaným cieľom je Hamas zničiť, bolo podľa úradov v Gaze ovládaných teroristickým hnutím, zabitých viac ako 40-tisíc Palestínčanov.

01 - Modified: 2024-09-19 22:43:00 - Feat.: - Title: Izrael podnikol nálety na južný Libanon a hlási zásah stovky raketometov, ktoré mali útočiť na Jeruzalem 02 - Modified: 2024-09-19 22:00:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Ako Mosad vymyslel svoj majstrovský ťah s explóziou pagerov 03 - Modified: 2024-09-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Nájdeme vás a zabijeme vás 04 - Modified: 2024-09-19 20:54:24 - Feat.: - Title: Izraelské útoky v Libanone zasiahli 30 odpaľovacích zariadení Hizballáhu. Situáciu vyhrotili výbuchy 05 - Modified: 2024-09-19 17:19:15 - Feat.: - Title: Izrael bude pokračovať v ťažení proti Hizballáhu. Nová fáza bojov prináša riziká, uviedol minister obrany
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. september 2024 01:15