Muž obkladá dom, aby ho ochránil pred blížiacim sa hurikánom Ernesto vo Warwicku na Bermudách. FOTO: Reuters
StoryEditor

Hurikán Ernesto sa prehnal cez Bermudy, nespáchal však veľké škody

17.08.2024, 13:33
Autor:
ČTKČTK
  • Ernesto je tretím hurikánom tohtoročnej mimoriadne aktívnej atlantickej sezóny.
  • Prvá veľmi silná búrka prišla už na začiatku júla, kedy hurikán Beryl postupne napáchal škody v juhovýchodnom Karibiku, Mexiku a Texase.

Hurikán Ernesto dnes ráno dorazil na pevninu Bermúd ako búrka kategórie jedna so stálym vetrom s rýchlosťou až 140 kilometrov za hodinu a výdatnými zrážkami. Obyvatelia bohatého britského zámorského územia v severnom Atlantiku zostávajú radšej doma, uviedla agentúra AP.

image

Tropická búrka Debby druhýkrát zasiahla pevninu Spojených štátov, guvernéri vyhlásili stav ohrozenia

Americké Národné stredisko pre hurikány (NHC) varovalo pred silnými vetrami aj záplavami na pobreží. Napršať má 150 až 225 centimetrov zrážok. "Tieto zrážky pravdepodobne vyústia do značnej život ohrozujúcej bleskovej povodne, najmä v nízko položených oblastiach ostrova," uviedlo NHC. K dnešnému večeru SELČ zostalo viac ako 26-tisíc ľudí bez prúdu.

Nebezpečenstvo potrvá

Ernesto sa dnes večer SELČ pohyboval rýchlosťou zhruba 11 kilometrov za hodinu severovýchodným smerom. V nasledujúcich hodinách sa bude pomaly vzďaľovať od Bermúd, tamojšie úrady ale varovali, že nebezpečenstvo potrvá až do odvolania, a to aj vzhľadom na pomalý postup.

image

K pobrežiu Floridy dorazil hurikán Debby, meteorológovia varujú pred povodňami

Žiadne väčšie škody súostrovie doteraz nezaznamenalo. Podľa bermudskej meteorologickej služby nad súostrovím prešlo oko hurikánu, kde bežne veje slabší vietor.

Server AccuWeather uviedol, že Bermudy stred podobných búrok zasiahne len málokedy. Od roku 1850 do súčasnosti iba 11 zo 130 tropických búrok, ktoré sa k súostroviu priblížili na vzdialenosť 160 kilometrov a menšie dosiahli pevninu.

Smeruje ku kanadskej provincii

NHC hlásilo aj život ohrozujúce príbojové prúdy na východnom pobreží Spojených štátov. Počas dneška majú zasiahnuť aj pobrežie Kanady. Do pondelňajšej noci sa má Ernesto nachádzať blízko kanadskej provincie Newfoundland.

image

Hurikán Ernesto zosilnel a mieri k Bermudám, Portoriko stále čelí výpadkom vody a elektriny

Ernesto je tretím hurikánom tohtoročnej mimoriadne aktívnej atlantickej sezóny. Prvá veľmi silná búrka prišla už na začiatku júla, kedy hurikán Beryl postupne napáchal škody v juhovýchodnom Karibiku, Mexiku a aj americkom Texase.

Druhý hurikán Debby si potom vyžiadal niekoľko mŕtvych na juhovýchode USA. Sezóna hurikánov spravidla vrcholí až na konci leta.

01 - Modified: 2024-09-11 12:26:08 - Feat.: - Title: New Orleans sa pripravuje na príchod hurikánu Francine, nariadili evakuáciu 02 - Modified: 2024-08-16 10:26:23 - Feat.: - Title: Hurikán Ernesto zosilnel a mieri k Bermudám, Portoriko stále čelí výpadkom vody a elektriny 03 - Modified: 2024-08-05 12:28:29 - Feat.: - Title: K pobrežiu Floridy dorazil hurikán Debby, meteorológovia varujú pred povodňami 04 - Modified: 2024-07-03 15:15:30 - Feat.: - Title: Hurikán Beryl sa rúti na Jamajku, na ostrove platí zákaz vychádzania 05 - Modified: 2024-07-03 14:24:22 - Feat.: - Title: Hurikán Beryl smeruje k Jamajke, na ostrovoch v Karibiku si už vyžiadal najmenej šesť obetí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. september 2024 23:32