Auto poškodené pri izraelskom nálete v Džaníne na Izraelom okupovanom Západnom brehu Jordánu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Zneškodnili sme dvoch vysoko postavených členov Hamasu, hlási izraelská armáda

18.08.2024, 07:44
18.08.2024, 07:55
Autor:
ČTKČTK

Podľa Izraela sa muži pred zhruba týždňom zapojili do plánovania streľby na Západnom brehu, pri ktorej zomrel Izraelčan.

Dvaja zabití pri sobotňajšom izraelskom údere na okupovanom Západnom brehu Jordánu boli vysoko postavení bojovníci teroristického hnutia Hamas. Podľa agentúry Reuters a portálu The Times of Israel to uviedli izraelská armáda a spravodajská služba Šin Bet v spoločnom vyhlásení.

Dvojica sa podľa nich predtým podieľala na zabití Izraelčana. O smrti dvoch Palestínčanov pri izraelskom nálete na Západnom brehu pôvodne informovalo palestínske ministerstvo zdravotníctva.

Izraelský úder zasiahol auto v meste Džanín. Ozbrojené krídlo Hamasu, brigády Kasám, medzitým uviedlo, že smútia nad smrťou dvoch bojovníkov pri izraelskom útoku v Džaníne.

Podľa Izraela sa muži pred zhruba týždňom zapojili do plánovania streľby na Západnom brehu, pri ktorej zomrel Izraelčan. Brigády Kasám vtedy vyhlásili, že ich bojovníci na Západnom brehu zabili izraelského vojaka.

Hamas tvrdil, že útok bol odvetou za izraelský úder na školu v Pásme Gazy, kde sa skrývali vysídlení Palestínčania, a podľa palestínskych úradov pri ňom zahynulo okolo 90 ľudí. Izraelčania túto bilanciu spochybnili a tvrdia, že identifikovali desiatky bojovníkov Hamasu a organizácie Palestínsky islamský džihád.

Na Západnom brehu Jordánu žije na 2,7 milióna Palestínčanov a zhruba pol milióna Židov. Izraelská armáda vykonáva na okupovaných územiach pravidelné razie proti palestínskym radikálom. Po vlaňajšom cezhraničnom útoku teroristického hnutia Hamas, ktoré vládne v Pásme Gazy, armáda tieto operácie ešte zintenzívnila.

Podľa Reuters sa násilie na Západnom brehu vystupňovalo aj kvôli útokom židovských osadníkov v palestínskych dedinách a palestínskym smrtiacim pouličným útokom.

Vo štvrtok vtrhlo do dediny Džiť západne od Nábulusu asi 50 maskovaných židovských osadníkov, ktorí strieľali ostrými nábojmi na miestnych obyvateľov, pričom jeden Palestínčan prišiel o život a ďalší utrpel vážne zranenia.

Západný breh je jedným z území, kde by podľa predstáv Palestínčanov mal v budúcnosti vzniknúť ich nezávislý štát. Izrael územie ale desiatky rokov v rozpore s medzinárodným právom okupuje a navyše na ňom zvyšuje počet svojich osád.

01 - Modified: 2024-09-19 08:09:59 - Feat.: - Title: Izrael zasiahol viaceré ciele Hizballáhu v južnom Libanon 02 - Modified: 2024-09-19 08:57:30 - Feat.: - Title: Maďarský dodávateľ pagerov pre Hizballáh bol podľa amerických médií súčasťou izraelskej operácie 03 - Modified: 2024-09-18 21:22:46 - Feat.: - Title: Rezolúcia OSN vyzýva Izrael na ukončenie okupácie palestínskych území. Dáva Jeruzalemu obmedzený čas 04 - Modified: 2024-09-18 20:52:37 - Feat.: - Title: Z novej vlny výbuchov v Libanone Hamas obvinil Izrael, stúpol počet obetí 05 - Modified: 2024-09-18 18:34:00 - Feat.: - Title: Rijád nenadviaže vzťahy s Izraelom pred vznikom palestínskeho štátu, povedal princ
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 16:31