Minister zahraničných vecí USA Antony Blinken. FOTO: Reuters
StoryEditor

Hnutie Hamas kritizovalo vyjadrenia Blinkena o rokovaniach o prímerí v Gaze

20.08.2024, 07:14
Autor:
TASRTASR

Rokovania s cieľom dosiahnuť prímerie a prepustenie rukojemníkov sa usilujú sprostredkovať USA, Katar a Egypt.

Vysokopostavený predstaviteľ palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Usáma Hamdán kritizoval v pondelok amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena za jeho vyhlásenie, podľa ktorého izraelský premiér Benjamin Netanjahu prijal upravený návrh na dosiahnutie prímeria v Pásme Gazy. Informuje o tom agentúra Reuters.

Podľa Hamdána toto vyhlásenie zo strany Blinkena "vyvoláva mnohé pochybnosti", pretože "nepredstavuje to, čo nám bolo prezentované ani to, na čom sme sa dohodli".

Hamas podľa Hamdána už sprostredkovateľom potvrdil, že "nepotrebujeme vyjednávanie o prímerí v Gaze, ale potrebujeme sa dohodnúť na mechanizme implementácie", cituje Reuters.

image

Izrael podporil najnovší americký návrh na prímerie, uviedol Blinken

Šéf Hamasu Jahjá Sinwár bol podľa neho stále súčasťou rozhodovacieho procesu v rokovaniach o prímerí v Gaze.

"V súvislosti s bezpečnostnými podmienkami má komunikácia so Sinwárom svoje nástroje a mechanizmy, fungujú však hladko," dodal Hamdán v rozhovore pre Reuters.

Rokovania s cieľom dosiahnuť prímerie a prepustenie rukojemníkov sa usilujú sprostredkovať USA, Katar a Egypt. Najnovšie kolo sa uskutočnilo minulý týždeň v katarskej Dauhe. Hnutie Hamas svojich zástupcov nevyslalo a v nedeľu odmietlo návrhy predložené na týchto rokovaniach. Izraelského premiéra Benjamina Netanjahua obvinilo z marenia snáh o dosiahnutie dohody.

Blinken v pondelok povedal, že rokovania, o ktoré sa v týchto dňoch usilujú medzinárodní sprostredkovatelia, sú možno poslednou príležitosťou na dosiahnutie dohody o ukončení vojny v Pásme Gazy.

01 - Modified: 2024-09-19 15:07:22 - Feat.: - Title: Výbuchy pagerov a vysielačiek boli pre Hizballáh bezprecedentnou ranou. Šéf hnutia hrozí vojnou 02 - Modified: 2024-09-19 14:42:59 - Feat.: - Title: Izrael chce rozšíriť vojnu z Pásma Gazy do Libanonu, tvrdí Ankara 03 - Modified: 2024-09-19 08:09:59 - Feat.: - Title: Izrael zasiahol viaceré ciele Hizballáhu v južnom Libanon 04 - Modified: 2024-09-19 08:57:30 - Feat.: - Title: Maďarský dodávateľ pagerov pre Hizballáh bol podľa amerických médií súčasťou izraelskej operácie 05 - Modified: 2024-09-18 21:22:46 - Feat.: - Title: Rezolúcia OSN vyzýva Izrael na ukončenie okupácie palestínskych území. Dáva Jeruzalemu obmedzený čas
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 17:56