Patriarcha Moskvy a celého Ruska Kirill. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ukrajina schválila zákon, ktorý zakazuje pôsobenie ruskej pravoslávnej cirkvi

20.08.2024, 12:59
Autor:
ČTKČTK

Zákon na ukrajinskom území výslovne zakazuje činnosť ruskej pravoslávnej cirkvi, ktorá otvorene podporuje kroky Kremľa a ktorej patriarcha Kirill opakovane ospravedlňuje vojnu proti Ukrajine.

Ukrajinský parlament dnes prijal návrh zákona, ktorý zakazuje pôsobenie ruskej pravoslávnej cirkvi a umožňuje zakázať činnosť ďalších náboženských organizácií napojených na moskovský patriarchát, ktorý je považovaný za šíriteľa vplyvu Ruska. Informujú o tom agentúra AFP a ruskojazyčný server BBC. Rusko už takmer dva a pol roka vedie proti Ukrajine vojnu.

Zákon, za ktorý sa vyslovilo 265 poslancov, na ukrajinskom území výslovne zakazuje činnosť ruskej pravoslávnej cirkvi, ktorá otvorene podporuje kroky Kremľa a ktorej patriarcha Kirill opakovane ospravedlňuje vojnu proti Ukrajine. Kvôli tomu je Kirill na sankčnom zozname na Ukrajine, v Británii či Česku.

Ďalšia časť zákona, podľa ktorej môžu súdy na základe žiadosti úradov zakázať pôsobenie aj ďalším cirkvám, je podľa ukrajinských médií namierená predovšetkým proti Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi.

image

Ukrajinské úrady zaradili moskovského patriarchu Kirilla medzi hľadané osoby

Tá mala pred vpádom ruských vojsk do krajiny v oficiálnom názve aj dovetok "moskovského patriarchátu", po invázii sa však oficiálne s Moskvou rozišla. Ukrajinské úrady ju však naďalej podozrievajú zo spolupráce s Ruskom.

BBC ale poznamenáva, že Ukrajinská pravoslávna cirkev je zložená z niekoľko tisíc samostatných právnych subjektov, ktoré bude zrejme potrebné zakázať jednotlivo. Navyše treba počítať s tým, že súdne spory môžu trvať mesiace, takže skutočný zákaz akýchkoľvek štruktúr Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi môže prísť napríklad až rok po podpise zákona prezidentom.

Na Ukrajine pôsobí tiež "národná" Pravoslávna cirkev Ukrajiny, ktorá získala v roku 2019 autokefálny, teda samosprávny status od ekumenického konštantínopoľského patriarchátu.

01 - Modified: 2024-09-17 14:58:17 - Feat.: - Title: Ukrajinská generálna prokuratúra vyšetruje údajnú popravu ukrajinského vojaka 02 - Modified: 2024-09-17 13:10:16 - Feat.: - Title: Nemecko poskytne Ukrajine balík zimnej pomoci na energie 03 - Modified: 2024-09-17 07:26:34 - Feat.: - Title: ​Majetok Slovnaftu poputuje cez vojnové územie. Museli sme to riziko prijať, vraví výkonný riaditeľ rafinérie 04 - Modified: 2024-09-16 13:35:55 - Feat.: - Title: Kremeľ označil pozvanie OSN a Červeného kríža do Kurskej oblasti za provokáciu 05 - Modified: 2024-09-16 13:28:50 - Feat.: - Title: Zelenskyj odsúdil streľbu v blízkosti Trumpa. Politické násilie nemá miesto nikde vo svete, odkázal
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. september 2024 19:14