Francúzske úrady vydali na Pavla Durova vydali zatykač v rámci predbežného vyšetrovania viacerých trestných činov vrátane podvodu, obchodovania s drogami, kyberšikany, organizovaného zločinu a podpory terorizmu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rusko obvinilo Francúzsko z odmietania spolupráce po zadržaní šéfa Telegramu

25.08.2024, 13:28
Autor:
TASRTASR

Francúzske úrady vydali na Pavla Durova vydali zatykač v rámci predbežného vyšetrovania viacerých trestných činov vrátane podvodu, obchodovania s drogami, kyberšikany, organizovaného zločinu a podpory terorizmu

Ruské veľvyslanectvo v Paríži v nedeľu obvinilo francúzske úrady z odmietania spolupráce po zadržaní zakladateľa a generálneho riaditeľa platformy Telegram Pavla Durova.

Podnikateľa Durova zadržali francúzske úrady v sobotu na letisku Paríž - Le Bourget v rámci vyšetrovania trestných činov súvisiacich s platformou Telegram.

"Okamžite sme požiadali francúzske orgány o vysvetlenie dôvodov tohto zadržania a žiadali sme, aby boli chránené jeho práva a aby mu bol umožnený konzulárny prístup. Francúzska strana doteraz odmieta v tejto otázke spolupracovať," uviedlo ruské veľvyslanectvo v Paríži vo vyhlásení, z ktorého citovala ruská agentúra RIA Novosti. Ruskí diplomati sú podľa agentúry Reuters v kontakte s podnikateľovým právnikom.

Durov (39) sa narodil v Rusku, no krajinu opustil v roku 2014  po tom, ako odmietol splniť požiadavky na zrušenie opozičných komunít na svojej sociálnej sieti VKontakte, ktorú predal. Od roku 2021 má francúzske občianstvo.

Do Francúzska pricestoval Durov z Azerbajdžanu svojím súkromným lietadlom, napísala agentúry AFP s odvolaním na zdroj oboznámený s prípadom.

Francúzske úrady vydali naňho vydali zatykač v rámci predbežného vyšetrovania viacerých trestných činov vrátane podvodu, obchodovania s drogami, kyberšikany, organizovaného zločinu a podpory terorizmu, priblížil zdroj agentúry AFP. Durov je podozrivý z toho, že neprijal opatrenia na obmedzenie kriminálneho využívania svojej platformy Telegram. Pred súd sa má postaviť v nedeľu.

"Dosť bolo beztrestnosti Telegramu," povedal jeden z vyšetrovateľov, ktorý bol prekvapený, že Durov priletel do Paríža s vedomím, že je hľadaný.

Šifrovaná platforma Telegram so sídlom v Dubaji sa stavia do pozície alternatívy k americkým sociálnym sieťam, ktoré boli kritizované za komerčné zneužívanie osobných údajov používateľov, píše AFP. Telegram sa zaviazal, že nikdy nezverejní informácie o svojich používateľoch.

01 - Modified: 2024-09-18 21:38:26 - Feat.: - Title: Británia si predvolala ruského veľvyslanca v reakcii na vyhostenie diplomatov 02 - Modified: 2024-09-18 19:04:31 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond odložil plánované ekonomické konzultácie s Ruskom, potrebuje viac údajov 03 - Modified: 2024-09-18 17:52:42 - Feat.: - Title: Európska únia sa musí pripraviť na stret s Ruskom, tvrdí kandidát na eurokomisára pre obranu 04 - Modified: 2024-09-18 17:11:20 - Feat.: - Title: Eurokomisia kritizuje Maďarsko kvôli vízam pre Rusov, europoslanci sa boja špionáže 05 - Modified: 2024-09-18 14:28:54 - Feat.: - Title: NATO musí podľa Rumunska koordinovane reagovať na prenikajúce ruské drony
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 13:47