Obytná budova poškodená ruským raketovým útokom v obci Novohupalivka v Záporožskej oblasti. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rusko podniklo proti Ukrajine jeden z najväčších útokov, vzlietli aj poľské a spojenecké stíhačky

26.08.2024, 07:19
26.08.2024, 13:07
Autor:
ČTKČTK

Podľa prezidenta Volodymyra Zelenského na útok Rusko použilo vyše 100 rakiet a asi stovku dronov.

Najmenej štyria ľudia zomreli a okolo dvadsať ďalších utrpelo zranenia pri dnešnom rozsiahlom raketovom a dronovom útoku, ktorý Rusko podniklo proti Ukrajine. Škody vznikli v 15 z 24 ukrajinských oblastí, informoval ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

Podľa prezidenta Volodymyra Zelenského na útok Rusko použilo vyše 100 rakiet a asi stovku dronov. Poškodená bola energetická infraštruktúra. Kvôli úderom na západe Ukrajiny vzlietli poľské a spojenecké stíhačky, informovala poľská armáda.

Rusko spustilo masívny útok na celú Ukrajinu

Ruská armáda v noci na Ukrajinu najskôr podnikla dve vlny dronových útokov. Neskôr začala raketové údery z rôznych smerov a ukrajinské letectvo informovalo, že vzlietlo 11 ruských strategických bombardérov Tu-95.

Ukrajinský premiér Šmyhal spresnil, že Rusko útočilo krídlovými raketami alebo hypersonickými raketami Kindžal. "Cieľom ruských teroristov sa znovu stala energetická infraštruktúra," uviedol Šmyhal.

Hlásia štyri obete 

Ruské ministerstvo obrany podľa agentúry TASS uviedlo, že "ruská armáda s nasadením vysoko presných zbraní ďalekého dosahu... podnikla masívny útok na kľúčové objekty ukrajinskej energetickej infraštruktúry, ktoré zabezpečujú chod ukrajinského vojensko-priemyselného komplexu". Moskva tvrdí, že armáda všetky ciele zasiahla. Túto informáciu nemožno overiť.

"Agresor ráno masívne zaútočil na oblasť. Výbuchy boli v okrese Dnipre a Kryvyj Rih," napísal na telegrame šéf Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak. Podľa dostupných informácií prišiel o život 69-ročný muž.

image

Kyjev znova prekvapí. Vojna, ktorú Rusko prinieslo na Ukrajinu, sa vrátila k nemu domov, vyhlásil Zelenskyj

V západoukrajinskom Lucku bola pri ruskom raketovom útoku poničená výšková budova. Starosta mesta Ihor Poliščuk informoval o poškodení objektu infraštruktúry. "V súčasnej chvíli máme vieme o jednom mŕtvom," uviedol.

Mŕtveho hlásia tiež úrady v okrese Záporoží. Kvôli bezpečnostnej situácii bola prerušená doprava cez hrádzu priehrady pri vodnej elektrárni v Záporoží. Šéf Záporožskej oblasti Ivan Fedorov informoval, že zasiahnutý bol objekt energetickej infraštruktúry a vypukol na ňom požiar.

O jednom mŕtvom a dvoch zranených informoval šéf vojenskej správy Charkovskej oblasti Oleh Syněhubov. Stalo sa to pri ruskom raketovom útoku na civilný podnik v okolí Izjumu.

Výpadky elektriny a dodávok vody

Výbuchy sa ozývali v stredoukrajinskom meste Kropyvnyckyj alebo v Charkove, druhom najväčšom meste v krajine. Podľa telegramového kanála RBK-Ukrajina päť ľudí v Poltavskej oblasti utrpelo zranenia pri zásahu bližšie neurčeného priemyselného objektu. Opakovane sa explózie ozývali v Kyjeve a letecký poplach v ňom platil viac ako šesť hodín.

Podľa šéfa vojenskej správy Odeskej oblasti Oleha Kipera zranenia utrpeli štyria ľudia, medzi nimi desaťročný chlapec. Padajúce úlomky rakiet poškodili domy a mnoho áut. Troch zranených hlási susedná Mykolajivská oblasť a rovnaký počet ľudí utrpel zranenia v Ivanofrankivskej oblasti na západe Ukrajiny, kde Rusi zasiahli objekt infraštruktúry.

V niektorých oblastiach Ukrajiny boli kvôli ruským útokom prerušené dodávky elektrického prúdu. Súkromná energetická spoločnosť DTEK oznámila, že zaviedla núdzové odstávky. Niektoré časti Kyjeva sú aj bez dodávok vody. Úrady v hlavnom meste pre problémy v energetike obnovili prevádzku "centier nezlomnosti", kam si ľudia môžu napríklad prísť dobiť telefóny.

image

Ukrajinský dron zasiahol výškovú budovu v Saratove

Podobná situácia ako v Kyjeve panuje v Žytomyre. Tamojšia vodáreň je bez elektriny a prerušila prevádzku. Taktiež v Ľvovskej oblasti zaútočilo Rusko na energetické objekty a starosta Ľvova Andrij Sadovyj upozornil na možné problémy s dodávkami vody i elektriny. Poškodené sú aj energetické objekty a objekty kritickej infraštruktúry vo Vinneckej a Rivnenskej oblasti.

Ukrajinské železnice na trate poslali dieselové rušne, diaľkové spoje podľa nich jazdia podľa cestovných poriadkov. Meškanie majú prímestské vlaky. V Sumskej oblasti na severe krajiny ruský útok poškodil trakčnú sieť a budovy patriace Ukrajinským železniciam. Zranený bol jeden ich zamestnanec.

Vzlietli stíhačky NATO 

"Od skorých ranných hodín sledujeme intenzívnu aktivitu ruského letectva... súvisiacu s útokmi na objekty ležiace okrem iného na západe Ukrajiny," informovalo velenie poľskej armády na sociálnej sieti X v príspevku o tom, že odštartovali poľské stíhačky a bojové lietadlá ďalších krajín NATO. Dodalo, že tak intenzívne útoky na západnú Ukrajinu podnikli Rusi naposledy 8. júla.

image

Poľský prezident osobne oslávil Deň nezávislosti v Kyjeve, Zelenskému vyjadril podporu

Ukrajina rozsiahly ruský útok už nejaký čas očakávala, píše agentúra Reuters. Americká ambasáda v Kyjeve pred víkendom na takúto hrozbu upozornila v súvislosti so sobotňajšími oslavami ukrajinského Dňa nezávislosti.

"Túžba zničiť našu energetiku bude Rusko stáť veľa: Jeho infraštruktúru," napísal na telegrame šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak.

Jeden z najväčších útokov 

Dnešný kombinovaný útok, ktorý Rusko podniklo proti Ukrajine, patril k tým najväčším, povedal ukrajinský prezident vo vyhlásení zverejnenom na telegrame. Rusko podľa neho použilo vyše sto rakiet rôznych typov a skoro sto dronov.

Zelenskyj povedal, že útoky mierili na kritickú civilnú infraštruktúru od Charkovskej po Odeskú oblasť a tiež na západe Ukrajiny. "Bohužiaľ, sú mŕtvi ...a desiatky ranených," uviedol prezident. Upozornil tiež na rozsiahle škody na energetických zariadeniach a zdôraznil, že sa pracuje na ich odstránení.

"Je dôležité, aby naši partneri splnili to, na čom sme sa s nimi dohodli ohľadom systémov protivzdušnej obrany a rakiet pre tieto systémy," povedal Zelenskyj. Dodal, že v napadnutých oblastiach by sa podarilo urobiť viac pre záchranu životov, keby lietadlá susedných krajín podporili ukrajinské letectvo.

Rusko počas plnohodnotnej invázie na Ukrajinu, ktorú vedie od februára 2022, podniklo už mnoho útokov na energetickú infraštruktúru susednej krajiny.

01 - Modified: 2024-08-24 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Ambície zomreli s Prigožinom. Už to nie sú wagnerovci a riadia trh s drogami pod taktovkou Moskvy 02 - Modified: 2024-08-24 21:05:16 - Feat.: 1 - Title: Európska únia podľa Bruselu dala na podporu Ukrajiny skoro 114 miliárd eur 03 - Modified: 2024-08-24 16:16:58 - Feat.: 1 - Title: Tisícky dronov, rakety aj munícia. Litva pošle na Ukrajinu ďalšiu vojenskú pomoc 04 - Modified: 2024-08-24 15:04:13 - Feat.: 1 - Title: Európa bude vždy na vašej strane. Von der Leyenová i Metsolová podporili Ukrajinu v deň výročia nezávislosti 05 - Modified: 2024-08-24 12:49:00 - Feat.: 1 - Title: Ruský útok na východe Ukrajiny v Doneckej oblasti si vyžiadal päť mŕtvych a ďalších zranených 06 - Modified: 2024-08-24 05:50:49 - Feat.: 1 - Title: Neochvejná americká podpora. Biden telefonoval so Zelenským, prisľúbil novú vojenskú pomoc Ukrajine
01 - Modified: 2024-09-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Z Kyjeva urobíme roztavenú škvrnu, hrozí Rusko opäť jadrovými zbraňami 02 - Modified: 2024-09-16 15:50:59 - Feat.: - Title: Žiadny plán B 03 - Modified: 2024-09-16 13:35:55 - Feat.: - Title: Kremeľ označil pozvanie OSN a Červeného kríža do Kurskej oblasti za provokáciu 04 - Modified: 2024-09-16 09:50:45 - Feat.: - Title: Ukrajina pozvala OSN a Červený kríž na obsadené územie ruskej Kurskej oblasti 05 - Modified: 2024-09-16 08:09:20 - Feat.: - Title: Ukrajinské vzdušné sily v noci zostrelili desiatky ruských dronov, hlavným terčom bol vraj Kyjev
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. september 2024 06:33