Rusi sa ráno rôznymi typmi striel a dronov pokúsili zničiť Kyjevskú vodnú elektráreň, kde spôsobili škody. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Rusko zaútočilo aj na vodnú elektráreň nad Kyjevom. Je nemožné ju zničiť raketami, vravia Ukrajinci

26.08.2024, 16:48
Autor:
ČTKČTK

Poškodená je vozovka hrádze a súdiac podľa záberov je zasiahnutá strojovňa. Pretrhnutie hrádze podľa ukrajinských činiteľov nehrozí.

Rusko počas svojho dnešného rozsiahleho vzdušného úderu na Ukrajinu zaútočilo aj na Kyjevskú vodnú elektráreň a poškodilo ju. Podľa šéfa ukrajinského centra na boj s dezinformáciami Andrija Kovalenka pretrhnutiu hrádze vodnej nádrže nehrozí. Informovali o tom dnes server Meduza, ruská služba BBC alebo web ukrajinskej verzie magazínu Forbes.

Rusi sa ráno rôznymi typmi striel a dronov pokúsili zničiť Kyjevskú vodnú elektráreň, kde spôsobili škody, povedal Forbesu nemenovaný vysoko postavený zdroj zo štátnej energetickej spoločnosti. Poškodenie nespresnil. O ruskom útoku na vodnú elektráreň informoval bez bližších podrobností aj námestník ministra zahraničných vecí Andrij Sybiha na sieti X.

image

Rusko aj napriek sankciám asi vyváža skvapalnený plyn aj z nového terminálu, tvrdia dáta monitorovacej služby

Poškodená je vozovka hrádze a súdiac podľa záberov je zasiahnutá strojovňa, napísala ukrajinská agentúra Unian, ktorá zverejnila video z miesta. Agentúra Reuters napísala, že video publikované na sociálnych sieťach, ktoré ukazuje poškodenú hrádzu a požiar po zjavnom zásahu vodnej elektrárne, overila - rovnako ako iný klip, na ktorom je vidieť, ako vodná nádrž zasiahla strela. Linky na zábery ale neposkytla.

Pretrhnutie hrádze podľa ukrajinských činiteľov nehrozí. Forbesu to povedal jeho zdroj a uviedol to aj Andrij Kovalenko, šéf ukrajinského vládneho centra na boj s dezinformáciami.

"Je nemožné ju zničiť raketami. Nemá cenu to porovnávať s Chersonskou oblasťou - tam bol výbuch zvnútra," uviedol Kovalenko so zrejmým odkazom na minuloročné zničenie Kachovskej priehrady, ktorá sa rozkladala na rieke Dneper nižšie po prúde, konkrétne zasahovala do troch ukrajinských oblastí. Voda po pretrhnutí jej hrádze zaplavila časti Chersonskej a tiež Mykolajivskej oblasti. Kyjev viní z jej zničenia Rusov, ktorí vodnú elektráreň okupovali.

image

Šéf atómovej agentúry Grossi osobne navštívi Kurskú jadrovú elektráreň. Je to nevyhnutné, vraví

Kyjevská vodná elektráreň sa nachádza na rieke Dneper, leží nad Kyjevom, niekoľko kilometrov proti prúdu od metropoly, ktorou tento tok preteká. Jej hrádza je pri meste Vyšhorod. Na prelome tisícročia vodná elektráreň prešla rozsiahlou rekonštrukciou, podotkol server Meduza.

Rusko ráno podniklo rozsiahly vzdušný úder na Ukrajinu, ktorá sa jeho agresii bráni už tretí rok. Podľa prezidenta Volodymyra Zelenského na útok použilo vyše 100 rakiet a asi stovku dronov. Zničená bola energetická infraštruktúra krajiny, úrady informujú o piatich mŕtvych a ďalší ľudia sú zranení. Moskva tvrdí, že útočila okrem iného na objekty energetickej infraštruktúry, ktoré zaisťujú chod ukrajinského vojensko-priemyselného komplexu.

01 - Modified: 2024-08-26 12:43:09 - Feat.: 1 - Title: Wagnerovci už nemajú na Ukrajine svojich vojakov. Pôsobíme len v Afrike a v Bielorusku, tvrdia 02 - Modified: 2024-08-26 12:15:03 - Feat.: 1 - Title: Počas ruského útoku na Ukrajinu vletel do Poľska neznámy objekt 03 - Modified: 2024-08-26 11:22:12 - Feat.: 1 - Title: Stupeň ohrozenia na nemeckej základni NATO zvýšili pre možnú ruskú sabotáž 04 - Modified: 2024-08-26 11:07:31 - Feat.: 1 - Title: Rusko podniklo proti Ukrajine jeden z najväčších útokov, vzlietli aj poľské a spojenecké stíhačky
01 - Modified: 2024-09-17 21:57:11 - Feat.: - Title: Vojenská pomoc pre Ukrajinu sa podľa informácii CNN znižuje pre zmenšujúce sa zásoby Pentagónu 02 - Modified: 2024-09-17 21:44:50 - Feat.: - Title: Nepretržite a dlhodobo. Iránsky prezident na stretnutí so Šojguom prisľúbil prehĺbenie vzťahov s Moskvou 03 - Modified: 2024-09-17 18:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kadyrovcov zavrhol svojich vojakov v zajatí. Nezaslúžite si žiť, odkázal im 04 - Modified: 2024-09-17 13:10:16 - Feat.: - Title: Nemecko poskytne Ukrajine balík zimnej pomoci na energie 05 - Modified: 2024-09-17 12:00:00 - Feat.: - Title: „Ruský Passat“ pre boháčov? Luxusná Lada Aura je dobré auto, pochválil novinku Putin
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. september 2024 00:04