Australský premiér Anthony Albanese. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Pri sčítaní obyvateľstva sa australské úrady budú pýtať aj na sexuálnu orientáciu

30.08.2024, 10:01
Autor:
TASRTASR

K pridaniu tejto otázky vláda pristúpila až po protestoch LGBT+ komunity a niektorých predstaviteľov z jej vlastných radov.

Austrálske úrady sa pri sčítaní obyvateľstva v roku 2026 občanov prvýkrát spýtajú aj na ich sexuálnu orientáciu. V piatok to uviedol austrálsky premiér Anthony Albanese. Ide o zmenu doterajšieho postoja. K pridaniu tejto otázky vláda pristúpila až po protestoch LGBT+ komunity a niektorých predstaviteľov z jej vlastných radov, informuje agentúra AFP, televízia ABC a austrálsky štatistický úrad.

Presné znenie otázky v súčasnosti nie je známe. Vláda uviedla, že štatistický úrad už otázku vypracoval a v najbližšom období bude jej použitie testovať.

Vláda v Canberre so zahrnutím otázky súhlasila iba deň po vyhlásení, že táto otázka nebude súčasťou sčítania, aby sa predišlo rozdeľujúcej diskusii. Rozhodnutie o jej zahrnutí premiér v piatok označil za "rozumný postoj".

image

Na západe Austrálie namerali 41,6 stupňa Celzia. Pre zimné obdobie je to rekord

Pôvodné rozhodnutie nezahrnúť otázku sa stretlo s ostrým nesúhlasom niektorých členov vládnej Labouristickej strany vrátane štátnej tajomníčky na ministerstve zdravotníctva Ged Kearneyovej. Pridalo s k nej aj šesť labouristických poslancov, ktorí vládu vyzvali na zahrnutie otázky do sčítania.

V Austrálii je sčítanie obyvateľov povinné. Občania, ktorí sa na ňom nezúčastnia, musia zaplatiť pokutu. Albanese však ozrejmil, že otázka o sexuálnej orientácii bude dobrovoľná.

Austrálska ľudskoprávna skupina Equality Australia pridanie otázky privítala, avšak uviedla, že sčítanie stále nemyslí na transrodové a rodovo odlišné osoby. "Vítame zaradenie otázky o sexuálnej orientácii, avšak sčítanie by malo zahŕňať nás všetkých, nie iba niektorých," uviedla riaditeľka organizácie Anna Brownová. "Federálna vláda by si nemala vyberať, kto si zaslúži byť započítaný," dodala.

O plánoch zahrnúť otázku o rodovej identite sa Albanese nezmienil, povedal len, že v sčítaní ľudu nedôjde k "rozsiahlym zmenám," uvádza AFP.

Sčítanie obyvateľstva sa v Austrálii koná každých päť rokov. Na federálnej úrovni sa prvýkrát uskutočnilo v roku 1911. Otázky o sexuálnej orientácii sa v minulosti vyskytli aj v sčítaniach v Británii, Kanade a na Novom Zélande.

01 - Modified: 2024-09-12 05:48:00 - Feat.: - Title: Odstránenie krívd z minulosti. Austrália odoberie vyznamenania bývalým vojenským veliteľom v Afganistane 02 - Modified: 2024-09-10 06:13:35 - Feat.: - Title: Austrália plánuje obmedziť prístup na sociálne siete deťom do 16 rokov 03 - Modified: 2024-09-09 12:46:09 - Feat.: - Title: Austrália pátra po mužovi, ktorý počas pikniku v parku obaril kávou malé dieťa. Hrozí mu doživotie 04 - Modified: 2024-09-06 07:50:35 - Feat.: - Title: Ivan paralyzoval ľudí rezom do chrbtice. Obávaný sériový vrah ich následne nechal sledovať utrpenie svojich ďalších obetí 05 - Modified: 2024-09-03 06:26:22 - Feat.: - Title: Austrálska polícia zadržala tínedžera podozrivého z plánovania útoku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
12. september 2024 07:50