Hasič sa pozerá na bytový dom a autá, ktoré horia po ruskom nálete uprostred ruského útoku na Ukrajinu v Charkove. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ruský bombový útok na Charkov si vyžiadal najmenej šesť obetí

30.08.2024, 17:02
Autor:
TASRTASR
  • Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Syniehubov ozrejmil, že pri útokoch sa zranilo najmenej 28 ľudí.
  • Na mieste zasahujú zdravotníci.

Šesť mŕtvych vrátane dieťaťa a najmenej 55 zranených si dnes vyžiadal ruský úder na rezidenčnú štvrť ukrajinského Charkova, kde riadená bomba zasiahla obytnú budovu a ihrisko.

Podľa agentúry Reuters to oznámili miestne úrady. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po útoku na Charkov opäť vyzval Západ, aby Ukrajine umožnil ostreľovať vojenské základne v hĺbke ruského územia.

Na ihrisku zabili dieťa

"Okupanti zabili dieťa priamo na detskom ihrisku. Zranení boli najmenej traja ďalší ľudia," citoval Reuters charkovského starostu Ihora Terechova.

Traja ľudia podľa neho zahynuli v 12-podlažnej budove, ktorá po útoku začala horieť. Budovu podľa Reuters zahalil čierny dym, vrchné poschodia zachvátil požiar.

image

Ukrajina pre ruské útoky dočasne odstavila štyri jadrové reaktory

Ďalších dvoch mŕtvych ohlásili bez podrobností iné miestne úrady. Zasiahnuté boli štyri časti mesta, a to piatimi takzvanými kĺzavými bombami vybavenými navigačným systémom. Šéf vojenskej správy Charkovskej oblasti Oleh Synehubov povedal, že najmenej dvadsať ľudí je vo vážnom stave.

"K útoku by nedošlo, keby naše obranné sily mali možnosť ničiť ruské vojenské lietadlá na ich základniach," napísal Zelenskyj na sieti Telegram.

Neobmedzenie zbraní Ukrajine pomôže

Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba vo štvrtok v Bruseli povedal, že keď nebudú platiť žiadne obmedzenia na použitie dodaných zbraní, Ukrajinci dokážu oveľa efektnejšie brániť Rusku v útokoch a rovnako aj zlepšiť situáciu svojich vojakov na bojiskách.

Podľa správ médií napríklad Británia podporuje návrh, aby Ukrajina na takéto účely používala strely s plochou dráhou letu Storm Shadow, verejne na to ale nevyzýva.

image

Briti povolili Ukrajine používať ich zbrane na ruskom území, platí však výnimka

Naopak Taliansko, ako dnes napísal server denníka Ukrajinská pravda, zapovedalo Ukrajincom nasadiť talianske zbrane na ruskom území. Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani povedal, že Rím nie je vo vojne s Ruskom.

Ukrajina dnes už skôr informovala, že po nočných náletoch zahynula v meste Sumy na severe krajiny jedna žena a ďalších osem ľudí utrpelo zranenie.

01 - Modified: 2024-09-16 09:50:45 - Feat.: - Title: Ukrajina pozvala OSN a Červený kríž na obsadené územie ruskej Kurskej oblasti 02 - Modified: 2024-09-16 08:09:20 - Feat.: - Title: Ukrajinské vzdušné sily v noci zostrelili desiatky ruských dronov, hlavným terčom bol vraj Kyjev 03 - Modified: 2024-09-16 06:00:41 - Feat.: - Title: Rusko podniklo dronový útok na Kyjev, žiadne škody úrady nehlásia 04 - Modified: 2024-09-15 20:35:41 - Feat.: - Title: Situácia je veľmi ťažká. Ukrajina stále čaká na súhlas Washingtonu s útokmi v hĺbke Ruska, vraví Zelenskyj 05 - Modified: 2024-09-15 20:16:27 - Feat.: - Title: Absolútne pevné stanovisko. Prvá cesta nového šéfa ukrajinskej diplomacie viedla na front v Sumskej oblasti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. september 2024 15:35