Demonštranti blokujú hlavnú cestu v Tel Avive aby prejavili podporu rukojemníkom, ktorí boli unesení počas útoku zo 7. októbra. FOTO: Reuters
StoryEditor

Státisíce Izraelčanov vyšli do ulíc, požadujú okamžitú dohodu o rukojemníkoch

01.09.2024, 22:45
02.09.2024, 00:18
Autor:
ČTKČTK

Masívne protesty sú reakciou na nájdenie tiel šiestich rukojemníkov, ktoré vyzdvihla z Pásma Gazy armáda. Podľa nej boli zabití krátko pred príchodom izraelských vojakov.

Státisíce Izraelčanov dnes vyšli do ulíc v Tel Avive a ďalších izraelských mestách v snahe vyvinúť tlak na vládu premiéra Benjamina Netanjahua, aby okamžite uzavrela dohodu, ktorá povedie k prepusteniu rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy, kým ich zabijú teroristi z Hamasu.

Protesty, ktoré sú podľa portálu The Times of Israel (ToI) najväčšie za viac ako rok, vypukli v reakcii na nájdenie tiel šiestich rukojemníkov v Pásme Gazy cez víkend izraelskou armádou. Podľa nej boli zabití krátko pred jej príchodom. Na pondelok plánujú protestujúci v krajine generálny štrajk.

image

Izraelské odbory zvolávajú generálny štrajk, chcú donútiť vládu k dohode

Státisíce demonštrantov v uliciach

Podľa organizátorov dnešných protestov sa ich len v Tel Avive zúčastnilo 300-tisíc ľudí. Ďalších 200-tisíc vyšlo dnes do ulíc demonštrovať za dohodu o prímerí a prepustení rukojemníkov v ďalších izraelských mestách vrátane Jeruzalema.

Stovky demonštrantov podľa denníka Haarec zablokovali diaľnicu v Tel Avive, načo ich polícia začala rozháňať pomocou vodného dela. Demonštranti dnes večer zablokovali aj vjazd do Jeruzalema a polícii sa ho podarilo otvoriť po zhruba dvoch hodinách. Dve desiatky protestujúcich polícia zatkla.

image

Izraelská armáda oznámila, že v tuneli pod Rafahom našla telá šiestich rukojemníkov

V Tel Avive niektorí demonštranti pochodovali s maketami rakví, aby dali najavo, že izraelská vláda podľa nich opustila rukojemníkov, ktorí zostávajú v zajatí v Pásme Gazy.

Traja zo šiestich rukojemníkov, ktorých telá armáda objavila v tuneli v pod Rafahom na juhu Pásma Gazy a medzi ktorými bol aj Izraelčan s americkým občianstvom, mali podľa agentúry AP byť prepustení v prvej fáze navrhovaného prímeria, o ktorom išlo v júli. "Nie je nič horšie ako vedieť, že mohli byť zachránení," povedala AP Dana Loutalyová. "Niekedy je potrebné niečo také strašné, aby to ľuďmi otriaslo a vyhnalo ich to do ulíc," dodala.

Prvý generálny štrajk od začiatku vojny

Najväčší izraelský odborový zväz Histadrut zvolal na pondelok prvý generálny štrajk od začiatku vojny. Pozastavené počas nej budú aj odlety a prílety z medzinárodného Ben Gurionovho letiska pri Tel Avive.

Šéf odborov Arnon Bar-David na demonštrácii v Tel Avive okrem iného vyhlásil, že vláda opustila rukojemníkov aj ekonomiku. Odborový predák podľa portálu ToI tiež uviedol, že sľúbil, že využije svoje právomoci a zastaví ekonomiku, "kým príde čas". "Tá chvíľa teraz nastala," povedal. Časť davu na prejav reagovala potleskom, zatiaľ čo iní skandovali „kde ste doteraz bol?“.

K štrajku sa pripojí aj združenie Izraelské obchodné fórum, ktoré združuje väčšinu zamestnancov v súkromnom sektore, vrátane dvoch stoviek najväčších firiem v krajine, napísal portál ToI. Štrajkovať chcú aj stovky technologických firiem.

image

Izraelská dilema

Vojna v Pásme Gazy sa začala vlani 7. októbra, keď ozbrojenci z Hamasu a ich spojenci v izraelskom pohraničí pozabíjali okolo 1200 ľudí a ďalších 251 uniesli. Vyše 100 rukojemníkov prepustilo pri týždennom prímerí koncom novembra, osem ich oslobodila izraelská armáda a necelé štyri desiatky priviezla armáda do Izraela mŕtvych. Teraz podľa armády v Gaze zostáva 97 rukojemníkov, z ktorých je však najmenej 33 po smrti.

Izraelská odveta si v Pásme Gazy podľa vyhlásenia úradov spravovaných Hamasom vyžiadala životy najmenej 40 738 ľudí, ďalších 94 154 ich utrpelo zranenia. Veľká časť Gazy bola od októbra zničená a drvivá väčšina tunajších 2,3 milióna obyvateľov prežíva vo veľmi ťažkých podmienkach mimo svojich domovov.

01 - Modified: 2024-09-11 05:04:10 - Feat.: - Title: Americko-tureckú občianku v Predjordánsku zrejme zabila odrazená guľka, uviedla izraelská armáda 02 - Modified: 2024-09-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Inteligentné špionážne systémy sa dokážu učiť a prispôsobovať v reálnom čase. Platí to aj o Pegase (ROZHOVOR) 03 - Modified: 2024-09-10 13:34:07 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Fico ho odmieta, v Poľsku ho údajne použil Kaczynski. Ako tajomný Pegasus desí užívateľov mobilov? 04 - Modified: 2024-09-10 12:05:17 - Feat.: - Title: Hamas podľa izraelského ministra obrany už nefunguje ako vojenská formácia 05 - Modified: 2024-09-10 04:37:27 - Feat.: - Title: Pri izraelskom útoku na utečenecký tábor v Pásme Gazy zomreli desiatky ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
11. september 2024 09:33