Policajti zablokovali ulicu po tom, čo polícia vystrelila na podozrivú osobu neďaleko izraelského konzulátu v Mníchove. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Neďaleko izraelského konzulátu v Mníchove polícia postrelila muža, zraneniam podľahol

05.09.2024, 10:17
05.09.2024, 14:28
Autor:
ČTKČTK
  • Mníchovská polícia uviedla, že mal pri sebe muž "opakovaciu zbraň staršieho dátumu výroby", podľa spravodajskej stanice ntv mal na zbrani pripevnený bajonet (bodák).
  • Žiadny z piatich prítomných policajtov neutrpel zranenia.

V centre Mníchova neďaleko izraelského generálneho konzulátu dnes polícia postrelila muža, ktorý u seba mal podľa nej zjavne strelnú zbraň. Podozrivý neskôr svojim zraneniam podľahol.

Podľa nemeckých médií o tom informoval bavorský minister vnútra Joachim Herrmann. Oblasť okolo konzulátu a Dokumentačného centra pre históriu nacizmu, kde sa incident odohral, ​​policajti uzavreli.

Dnes je výročie teroristického útoku na izraelských športovcov a členov izraelského olympijského tímu na letných hrách v Mníchove v roku 1972.

Útočník bol z teroristickej organizácie

Totožnosť zastreleného muža sa podľa Herrmanna zatiaľ zisťuje. Rakúsky denník Der Standard a nemecký časopis Der Spiegel uviedli, že podľa ich informácií ide o 18-ročného Rakúšana, ktorý žil v okolí Salzburgu.

Úradom bol podľa nich známy ako islamista. Do Mníchova prišiel autom, ktoré sa našlo na mieste činu. Rakúsky bulvárny denník Kronen-Zeitung napísal, že mladý muž narodený v Rakúsku mal bosnianske korene.

Vlani na jar naň bolo podané trestné oznámenie kvôli členstvu v teroristickej organizácii - na jeho mobilnom telefóne sa údajne našla propaganda teroristickej organizácie Islamský štát (IS). Konanie ale bolo podľa Kronen-Zeitung zastavené.

K motívu jeho činu sa úrady zatiaľ nevyjadrili. Podľa ministra začal streľbu na policajtov zastrelený muž. "Mieril pri streľbe na policajtov, ktorí paľbu opätovali," povedal Herrmann.

Mníchovská polícia uviedla, že mal pri sebe muž "opakovaciu zbraň staršieho dátumu výroby", podľa spravodajskej stanice ntv mal na zbrani pripevnený bajonet (bodák). Žiadny z piatich prítomných policajtov neutrpel zranenia.

Motív jasný nie je

Jasný nie je ani motív činu. Nejasnosti panujú tiež o slede udalostí, agentúra DPA píše o prestrelke, podľa bulvárneho denníka Bild začal najskôr strieľať muž na policajtov, ktorí paľbu opätovali. Herrmann uviedol iba to, že muž niekoľkokrát vystrelil.

image

Nemci zakážu nože nad šesť centimetrov. Desí ich narastajúca kriminalita v uliciach

O uzavretí okolia centrálneho námestia Karolinenplatz informovala polícia na sieti X 9:00. Krátko nato informovala o tom, že postrelila jedného podozrivého a vylúčila zapojenie ďalších ľudí.

"Policajné sily videli osobu, ktorá pri sebe mala očividne strelnú zbraň," uviedla neskôr k incidentu na X mníchovská polícia. Dodala, že policajti na osobu vystrelili a zranili ju. "V súčasnosti nemáme žiadne informácie o ďalších zranených," dodala.

Policajti sú v pohotovosti

V okolí Dokumentačného centra pre históriu nacizmu a izraelského generálneho konzulátu je stále v pohotovosti mnoho policajtov a nad oblasťou lieta vrtuľník. Polícia vyzvala verejnosť, aby sa oblasti, ktorá je stále uzavretá, vyhla.

Izraelské ministerstvo zahraničia agentúre DPA oznámilo, že žiadny zo zamestnancov jeho zastúpenie neutrpel zranenia.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová na tlačovej konferencii, ktorú zvolala predtým na inú tému, povedala, že v Mníchove ide o "závažný incident". "Ochrana židovských a izraelských zariadení má, ako viete, najvyššiu prioritu," dodala.

image

Nemecká vláda a opozícia rokujú o opatreniach na obmedzenie migrácie, reagujú na útok v Soligene

Dnes si Mníchov pripomína 52. výročie útoku, pri ktorom palestínski teroristi z organizácie Čierny september vzali ako rukojemníkov izraelský olympijský tím.

Pri dvadsaťhodinovej dráme zastrelili v olympijskej dedine 11 izraelských športovcov a za neprehľadnej situácie na neďalekom mníchovskom letisku Fürstenfeldbruck zomrel aj jeden nemecký policajt a päť z ôsmich teroristov.

Letné olympijské hry v Mníchove pokračovali aj po útokoch.

01 - Modified: 2024-09-15 20:13:01 - Feat.: - Title: V Trumpovej blízkosti sa strieľalo. Exprezident je v poriadku, Biely dom odsúdil politické násilie 02 - Modified: 2024-09-06 13:55:46 - Feat.: - Title: Útočník z Mníchova vystrelil na viacero budov, vrátane izraelského konzulátu 03 - Modified: 2024-09-05 20:35:00 - Feat.: - Title: Rakúske úrady strelca z Mníchova predtým vyšetrovali, mal zákaz vlastniť zbrane 04 - Modified: 2024-09-05 16:48:05 - Feat.: - Title: Scholz odsúdil útok osemnásťročného strelca v Mníchove, odmietol islamizmus a antisemitizmus 05 - Modified: 2024-09-05 15:17:26 - Feat.: - Title: Streľbu v Mníchove polícia vyšetruje ako pokus o teroristický útok, strieľal osemnásťročný islamista
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 00:14