Ruský prezident Vladimir Putin na plenárnom zasadnutí Východného ekonomického fóra vo Vladivostoku. FOTO: Reuters
StoryEditor

Putin navrhol ako možných sprostredkovateľov mierového rokovania Brazíliu, Čínu a Indiu

05.09.2024, 10:29
Autor:
ČTKČTK

Podľa ruského prezidenta sa situácia v regióne pre ruské sily stabilizovala a ruskí vojaci začali Ukrajincov vytláčať. Kyjev sa ku vpádu podľa Putina odhodlal, aby zastavil ruský postup na Donbase, čo sa ale nepodarilo.

Ruský prezident Vladimir Putin dnes ako možných sprostredkovateľov pre prípadné mierové rozhovory s Ukrajinou navrhol Brazíliu, Čínu a Indiu.

Podľa agentúry Reuters Putin, ktorý sa vo Vladivostoku zúčastňuje plenárneho zasadnutia ekonomického fóra, tiež povedal, že základom rokovaní by mohla byť dohoda pripravovaná počas rusko-ukrajinských rozhovorov v Istanbule na jar 2022. Dodal tiež, že Moskva mierové vyjednávania nikdy neodmietala.

image

Srbsko je a bude spojencom Ruska, uistil Putina srbský vicepremiér. Krajina sa však snaží vstúpiť do Únie

Rozhovory medzi Ukrajinou a Ruskom začali krátko po tom, čo vo februári 2022 ruské vojská na Putinov pokyn vpadli do susednej krajiny. Rokovania ale Ukrajina prerušila, keď po ústupe ruských vojsk od Kyjeva na jar 2022 vyšli najavo masové vraždy a ďalšie zverstvá, ktorých sa počas krátkej okupácie ruskí vojaci v okolí ukrajinskej metropoly dopustili.

Symbolom týchto vojnových zločinov sa stalo mesto Buča, kde zastrelení civilisti ležali na uliciach a našli sa tu aj hromadné hroby.

Moskva popiera akékoľvek útoky na civilistov, nieto ešte vojnové zločiny, a za zmienku o týchto podozreniach hrozí v Rusku mnohoročné väzenie.

image

Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny

Rusko v chystanej dohode z Istanbulu požadovalo, aby sa Ukrajina zaviazala k neutralite, zriekla sa vstupu do NATO, obmedzila veľkosť svojich ozbrojených síl a udelila východnej Ukrajine zvláštne postavenie.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dal jasne najavo, že je proti takým záväzkom.

Putin vo Vladivostoku spomenul ukrajinský vpád do ruskej Kurskej oblasti, kde ukrajinskí vojaci v auguste ovládli pohraničie.

image

Prepočítal sa Kyjev? Frontu na východe hrozí kolaps. Čo sa stane, keď padne Pokrovsk

Podľa ruského prezidenta sa situácia v regióne pre ruské sily stabilizovala a ruskí vojaci začali Ukrajincov vytláčať. Kyjev sa ku vpádu podľa Putina odhodlal, aby zastavil ruský postup na Donbase, čo sa ale nepodarilo.

01 - Modified: 2024-09-19 13:19:34 - Feat.: - Title: Rusko získalo v Kurskej oblasti späť dve obce, tvrdí čečenský veliteľ 02 - Modified: 2024-09-19 12:07:49 - Feat.: - Title: Europoslanci požadujú povoliť Ukrajine zasahovať vojenské ciele v Rusku 03 - Modified: 2024-09-19 10:57:04 - Feat.: - Title: Predseda obchodného výboru Európskeho parlamentu verí v dohodu s Čínou 04 - Modified: 2024-09-19 11:59:47 - Feat.: - Title: Cieľom EÚ je v zime zabezpečiť pre Ukrajinu štyri a pol gigawattov elektriny 05 - Modified: 2024-09-19 10:21:37 - Feat.: - Title: Kremeľ nečaká, kým sa Biden rozhýbe. Vrtuľníky budú "skákať", stíhačkám to neprekáža
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 17:21