To, že sa novým šéfom ukrajinskej diplomacie stane Andrij Sybiha, sa očakávalo. FOTO: Reuters
StoryEditor

Novým šéfom ukrajinskej diplomacie je Andrij Sybiha, vymenoval ho parlament

05.09.2024, 13:59
Autor:
ČTKČTK
  • Odchod Dmytra Kulebu dnes formálne schválil parlament, ktorý jeho rezignáciu prijal.
  • Zelenskyj ohlásil rozsiahlu obmenu kabinetu, ktorú zdôvodnil tým, že krajina potrebuje novú energiu.

Doterajší prvý námestník ukrajinského ministra zahraničných vecí Andrij Sybiha sa dnes stal novým šéfom diplomacie. Na návrh prezidenta Volodymyra Zelenského ho do funkcie vymenoval ukrajinský parlament. Informovala o tom agentúra Reuters.

Teraz už bývalý minister zahraničia Dmytro Kuleba podal v stredu demisiu, ktorú dnes parlament prijal. Zelenskyj ohlásil rozsiahlu obmenu kabinetu, ktorú zdôvodnil tým, že krajina vzdorujúca ruskej invázii potrebuje novú energiu.

image

„Deň prepúšťania.“ O páde Kulebu, vplyve Zelenského a vyjednávaniach s Ruskom

To, že sa novým šéfom ukrajinskej diplomacie stane Sybiha, sa očakávalo. O jeho pravdepodobnom výbere už vopred informoval napríklad denník Ukrajinska pravda.

Kuleba patril v zahraničí k hlavným tváram Ukrajiny, ktorá už dva a pol roka čelí ruskej invázii. Americký minister zahraničia Antony Blinken teraz už bývalého kolegu ocenil ako mimoriadneho partnera a poďakoval mu za spoluprácu. Poďakovanie zverejnil aj na sieti X.

Podľa Zelenského bolo nutné k vládnym zmenám pristúpiť, pretože Ukrajina potrebuje v kabinete vzpruhu. "Jeseň bude pre Ukrajinu extrémne dôležitý. A naše štátne inštitúcie by mali byť nastavené tak, aby Ukrajina dosiahla výsledky, ktoré potrebujeme - pre všetkých z nás," citoval Reuters Zelenského.

image

Zelenskyj navrhol ako nového šéfa ukrajinskej diplomacie Andrija Sybihu

Odchod Kulebu dnes formálne schválil parlament, ktorý jeho rezignáciu prijal. Už v stredu poslanci schválili rezignáciu vicepremiérky pre európsku a euroatlantickú integráciu Olhy Stefanišynovej a tiež demisie ministrov strategického priemyslu Oleksandra Kamyšina, spravodlivosti Denysa Maljusky a životného prostredia Ruslana Strileca.

01 - Modified: 2024-09-13 13:32:53 - Feat.: - Title: Nárazníková zóna a žiadne NATO. Trumpova dvojka má mierový plán pre Ukrajinu 02 - Modified: 2024-09-13 12:30:52 - Feat.: - Title: Ruský bombový útok v Sumskej oblasti si vyžiadal život dvoch ľudí 03 - Modified: 2024-09-13 12:02:54 - Feat.: - Title: EÚ chystá sankcie za iránsku dodávku rakiet Rusku, povedal Borrell 04 - Modified: 2024-09-13 10:42:55 - Feat.: - Title: Šojgu sa v Pchjongjangu stretol s Kim Čong-unom, chcú posilniť vojenské väzby 05 - Modified: 2024-09-13 10:10:35 - Feat.: - Title: Ukrajina tvrdí, že v noci zneškodnila viac ako dvadsať ruských dronov, trosky zranili jednu osobu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
13. september 2024 15:46